Το ένστικτο της αυτοσυντήρησης φαίνεται να λειτουργεί στα μικρότερα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου, αν κάποιος λάβει υπόψη τις παρασκηνιακές κινήσεις τους για κοινό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές που θα διεξαχθούν το 2019, σε συνδυασμό με τα επικίνδυνα μικρά ποσοστά που φαίνεται να λαμβάνουν αυτή τη στιγμή βάσει ερευνών, την στιγμή που το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) εδραιώνεται στην 4η θέση.

Δημοσκόπηση, που διενήργησε για λογαριασμό της «Κ» η εταιρεία SYMMETRON Market Research, παρουσιάζει τα μικρά κόμματα να βρίσκονται σε ελεύθερη πτώση και συγκεκριμένα, ΕΔΕΚ, Συμμαχία, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι να μένουν εκτός Βουλής, αν οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή.

Αντίθετα, το ΔΗΚΟ διατηρεί τα ποσοστά του όπως επίσης και το ΕΛΑΜ, ταυτόχρονα ο ΔΗΣΥ εξακολουθεί να διατηρεί την πρωτιά, ενώ το ΑΚΕΛ ακολουθεί με διαφορά.

Πρωτιά σε ΔΗΣΥ

Στην πρόθεση ψήφου στο ενδεχόμενο που οι βουλευτικές εκλογές διεξάγονταν την ερχόμενη Κυριακή, ο ΔΗΣΥ αντλεί ψήφους από παντού πλην του ΑΚΕΛ και του ΕΛΑΜ. Από το ΔΗΚΟ συγκεντρώνει το 3,5%, από την ΕΔΕΚ το 8,5% του σοσιαλιστικού ακροατηρίου, το 6% από τη Συμμαχία Πολιτών και το 5,7% από τους Οικολόγους. Τα πιο σημαντικά είναι τα ποσοστά που λαμβάνει από την Αλληλεγγύη (39%) καταδεικνύοντας πως ένα μεγάλο μέρος των Συναγερμικών που ψήφισαν το 2016 Αλληλεγγύη, γυρίζουν πίσω. Άλλο κόμμα θα στηρίξουν το 26,1% ενώ η αποχή βρίσκεται στο 4,1%.

Το ΑΚΕΛ ακολουθεί δεύτερο με 15% έχοντας σημαντική διαφορά από το πρώτο κόμμα. Το ακελικό ακροατήριο συσπειρώνεται ενώ δεν έχει καμία εισροή από ΔΗΣΥ, ΕΛΑΜ, Αλληλεγγύη και Οικολόγους.  Λαμβάνει το 8,6% από την ΕΔΕΚ, 4,3% από τη Συμμαχία Πολιτών και 1,2% από το ΔΗΚΟ.

Συντηρεί ποσοστά

Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι το ΔΗΚΟ, παρά τις διαγραφές και τις συνεχείς εσωκομματικές διαμάχες, δεν φαίνεται να μειώνει τα ποσοστά του αλλά περίπου τα διατηρεί. Το δηκοϊκό ακροατήριο συσπειρώνεται ωστόσο στο 67,5%. Από τον ΔΗΣΥ λαμβάνει λιγότερο από 0,8%,  1,5% από το ΑΚΕΛ, 6% από τη Συμμαχία Πολιτών, 10% από την Αλληλεγγύη και 7,9% από τους Οικολόγους. Ενδιαφέρον προκαλεί το γεγονός ότι από την ΕΔΕΚ δεν λαμβάνει ψήφους. Από την αποχή λαμβάνει το 1,2%. Όπως όλα δείχνουν, πλην της ΕΔΕΚ, το ΔΗΚΟ κατάφερε να αποκτήσει έρεισμα και να προσελκύσει ψήφους από τα συνεργαζόμενα κατά τις προεδρικές εκλογές κόμματα.

Στην επικίνδυνη ζώνη

Τι γίνεται όμως με τα υπόλοιπα κόμματα του ενδιάμεσου χώρου; Όπως όλα δείχνουν, παρουσιάζουν πρόβλημα επιβίωσης, κινδυνεύοντας να μείνουν εκτός Βουλής. Με δεδομένο ότι το εκλογικό όριο εισδοχής κομμάτων είναι στο 3,6%, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Αλληλεγγύη και Οικολόγοι μένουν εκτός.

Το ΕΛΑΜ από την άλλη, χωρίς αναγωγή, εδραιώνεται σταθερά στην 4η θέση του κομματικού χάρτη.

Η ΕΔΕΚ συσπειρώνει το σοσιαλιστικό ακροατήριο μόλις στο 46,4%. Οι κύριες εκροές του είναι προς τον ΔΗΣΥ (8,5%) και το ΑΚΕΛ (8,6%). Οι εισροές της ΕΔΕΚ προέρχονται κυρίως από τη Συμμαχία Πολιτών στο 8,9%, ενώ λαμβάνει 1,1% από το ΑΚΕΛ και 0,4% από τον ΔΗΣΥ και το 1% από την αποχή. Ακολουθούν οι Οικολόγοι με 2%, όπου το ακροατήριο του κόμματος συσπειρώνεται στο 47,3%. Αμελητέα είναι η εισροή από το ΑΚΕΛ 0,7%,  ωστόσο από την ΕΔΕΚ έχει εισροή της τάξεως του 7,1%.

Το κρίσιμο σημείο είναι για την Αλληλεγγύη και τη Συμμαχία Πολιτών. Η Συμμαχία Πολιτών συσπειρώνεται μόλις στο 26% και λαμβάνει 6,3% από την ΕΔΕΚ και 1,2% από το ΔΗΚΟ. Η Αλληλεγγύη συσπειρώνεται στο 32,1% λαμβάνει 3% από τη Συμμαχία Πολιτών και 8,7% από άλλες επιλογές πλην των γνωστών κομμάτων. Από τον ΔΗΣΥ λαμβάνει το μόλις 0,6% και 3% από την ΕΔΕΚ. Οι αναποφάσιστοι συγκεντρώνουν το 17,6% ενώ η επιλογή άκυρο/λευκό/ αποχή το 23,4%.

Στην 4η θέση το ΕΛΑΜ 

Το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με τη δημοσκόπηση φτάνει στην τέταρτη θέση σε ό,τι αφορά την εκλογική του δύναμη. Συσπειρώνεται στο 80,4% ενώ αντλεί ψήφους από Αλληλεγγύη (4,9%) και Οικολόγους 5,7%. Από το ΔΗΚΟ έχει εισροές της τάξεως του 2,7% και 2,3% από τον ΔΗΣΥ.

Υπό αμφισβήτηση οι αρχηγοί – Υψηλότερο ποσοστό αποδοχής στο κόμμα του ο Χρίστου!

Πέραν όμως των εκλογικών ποσοστών των κομμάτων, ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει η εικόνα των πολιτικών αρχηγών. Όπως όλα δείχνουν υπάρχει σχετική αμφισβήτησή τους από το εκλογικό τους ακροατήριο καταδεικνύοντας πως σιγά σιγά τα κόμματα σταματούν να έχουν τον προσωποπαγή χαρακτήρα άλλων εποχών.

Σε ερώτηση ποιος έχει ηγεσία που εμπνέει, ο ΔΗΣΥ λαμβάνει το 21%, 11% το ΑΚΕΛ, 8% το ΔΗΚΟ, 3% το ΕΛΑΜ (ανεβαίνοντας σταθερά, παρά το γεγονός ότι από τις προεδρικές εκλογές παραμένουμε αποκλεισμένοι από τα ΜΜΕ), 2% η ΕΔΕΚ, 1% Οικολόγοι και Συμμαχία Πολιτών, ενώ κάτω από 1% λαμβάνει η Αλληλεγγύη.

Ο Αβέρωφ Νεοφύτου συγκεντρώνει το 58% των Συναγερμικών, ο Άντρος Κυπριανού το 54% των Ακελικών, ο Νικόλας Παπαδόπουλος το 52% των ΔΗΚΟϊκών, ο Μαρίνος Σιζόπουλος το 36% των Σοσιαλιστών, ο Γιώργος Λιλλήκας μόλις το 17% των ψηφοφόρων της Συμμαχίας, ο Γιώργος Περδίκης το 11% των Οικολόγων, η Ελένη Θεοχάρους το 25% των ψηφοφόρων της Αλληλεγγύης και ο Χρίστος Χρίστου το 66% των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ, που είναι το υψηλότερο ποσοστό που συγκεντρώνει αρχηγός πολιτικού κόμματος.

Ζήτημα εικόνας

Ο Νίκος Αναστασιάδης απολαμβάνει ψηλό ποσοστό και δη από τον Συναγερμικό κόσμο. Η θετική ψήφος του φτάνει το 52% και η αρνητική στο 43%. Ο ίδιος τυγχάνει της αποδοχής της μεγάλης πλειοψηφίας του συναγερμικού ακροατηρίου καθώς το 93% τον κρίνει θετικά και μόλις το 6% αρνητικά. Από τους πολιτικούς αρχηγούς, ο πιο δημοφιλής παρουσιάζεται ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης του οποίου η εικόνα είναι θετική στο 41% και αρνητική στο 52%. Σημαντική είναι και η αποδοχή του στο Κίνημα Οικολόγων με το 80% να τον βλέπει θετικά και μόλις το 20% αρνητικά.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου συγκεντρώνει το 31% της θετικής γνώμης και 64% αρνητική. Θετική γνώμη για τον κ. Νεοφύτου έχει το 70% του Συναγερμικού ακροατηρίου και 28% αρνητική. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, από την άλλη, συγκεντρώνει το 26% της θετικής γνώμης και το 67% της αρνητικής. Θα πρέπει να σημειωθεί πως μόλις το 64% του ΑΚΕΛ βλέπει θετικά τον κ. Κυπριανού και το 35% αρνητικά.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, τυγχάνει περίπου της ίδιας αποδοχής με τον Συναγερμικό Πρόεδρο καθώς το 33% τον βλέπει θετικά και το 61% αρνητικά. Από το ΔΗΚΟ το 70% τον βλέπει θετικά και το 28% αρνητικά. Τα ίδια ποσοστά με τον κ. Παπαδόπουλο λαμβάνει και η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους με το 65% της Αλληλεγγύης να την βλέπει θετικά και το 21% αρνητικά. Θετικά ποσοστά συγκεντρώνει και από τη Συμμαχία Πολιτών (54%) και ΔΗΚΟ (48%). Ο Μαρίνος Σιζόπουλος λαμβάνει 25% θετική εικόνα και 67% αρνητική, με τους σοσιαλιστές ψηφοφόρους να του δίνουν ποσοστό αποδοχής στο 74% και αρνητικό ποσοστό 26%. Στο ίδιο πλαίσιο κυμαίνεται και ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου με θετική εικόνα στο 25% και αρνητική στο 65%. Ο κ. Χρίστου τυγχάνει της πλήρους στήριξης των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ καθώς το 90% τον βλέπουν θετικά και μόλις το 10% αρνητικά.

Το χαμηλότερο ποσοστό λαμβάνει ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, με 22% θετική εικόνα και 72% αρνητική. Στη Συμμαχία Πολιτών λαμβάνει ποσοστό αποδοχής 66% ενώ το 34% τον βλέπει αρνητικά. Θα πρέπει να σημειωθεί πως στην έρευνα καταγράφηκε και η εικόνα του πρώην προέδρου του ΔΗΚΟ Μάριου Καρογιάν, καθώς όπως όλα δείχνουν αναλαμβάνει το νέο σχήμα Δημοκρατική Παράταξη, μετά και τη διαγραφή του. Μόλις το 19% τον βλέπει θετικά ενώ το 71% αρνητικά. Τα πιο ψηλά ποσοστά εκτίμησης τα λαμβάνει από τον συναγερμικό κόσμο με το 37% να τον βλέπει θετικά και το 58% αρνητικά. Στο ΔΗΚΟ λαμβάνει θετικής ψήφου από το 19% και από το 75% αρνητική ψήφο.