Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) καταδικάζει την κίνηση της Κυβέρνησης να τροποποιήσει το Μνημόνιο Συναντίληψης που αφορά την απομάκρυνση των πετρελαιοδεξαμενών από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας.

Το νέο μνημόνιο που παρουσιάστηκε ενώπιον του Δημοτικού Συμβουλίου της Λάρνακας αποτελεί μία πρόκληση για την πόλη του Ζήνωνα αφού αφαίρεσε τις πρόνοιες που επιτρέπουν στο Δήμο Λάρνακας να παρεμβαίνει στον έλεγχο της υλοποίησης των χρονοδιαγραμμάτων απομάκρυνσης από τις εταιρείες. Τι στην πραγματικότητα φοβάται η κυβέρνηση; Ποιανού οι πιέσεις έφεραν αυτή την αλλαγή; Αφού ακόμη και οι ίδιες οι εταιρείες συμφώνησαν με τα χρονοδιαγράμματα τι είναι αυτό που παρακίνησε την Κυβέρνηση να αλλάξει στάση;

Το ζήτημα είναι πολιτικό και δυστυχώς η Κυβέρνηση εμφανίζεται χωρίς πολιτική βούληση για ένα μείζον ζήτημα που απειλεί τις ζωές χιλιάδων Λαρνακέων. Να θυμίσουμε ότι οι εγκαταστάσεις εμπίμπτουν στην οδηγία Seveso κάτι που κάνει το ζήτημα της άμεσης απομάκρυνσής τους αναγκαίο.

Επίσης, πέραν της απαλλαγής του Δήμου Λάρνακας από τον ενεργό ρόλο στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων, το λεκτικό του μνημονίου έχει χαλαρώσει σε μεγάλο βαθμό που και πάλι μας κάνει να αναρωτιόμαστε ως προς τους λόγους. Από το “Ο κάθε Υπουργός είναι αρμόδιος” φτάσαμε στο “Ο κάθε Υπουργός καταβάλλει προσπάθεια” λες και ο Υπουργός ή οποιοσδήποτε άλλος αξιωματούχος είναι μαθητής δημοτικού και μας ικανοποιεί απλά η προσπάθεια και όχι η άμεση υλοποίηση μίας κυβερνητικής απόφασης.

Οι πιο πάνω λόγοι αρκούσαν για να απορρίψει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο το συγκεκριμένο Μνημόνιο Συναντίληψης μέσα στο Δημοτικό Συμβούλιο και καλούμε το Δήμο Λάρνακας να κινηθεί άμεσα και δυναμικά. Η διαμαρτυρία εναντίον μίας συνεχιζόμενης αδικίας απέναντι σε μία ολόκληρη πόλη δεν είναι απλά δικαίωμα αλλά καθήκον του κάθε ενός που σέβεται τον εαυτό του και την αξιοπρέπειά του.

Κλείνοντας και επειδή ήδη αρκετοί χρησιμοποιούν το θέμα μικροπολιτικά, να θυμίσουμε πως το ζήτημα ανακινήθηκε για πρώτη φορά τη δεκαετία του ’90. Έκτοτε όλα τα κόμματα, πλην ΕΛΑΜ, κυβέρνησαν ή συγκυβέρνησαν αυτό τον τόπο, αλλά παρ’ όλα αυτά οι πετρελαιοδεξαμενές είναι εδώ. Άρα κανείς δεν είναι άμοιρος των ευθυνών του και αυτό το απέδειξε η ίδια η ιστορία!