Για άλλη μια φορά γίναμε μάρτυρες μιας ΑΠΑΡΑΔΕΚΤΗΣ υπόθεσης στην επιτροπή Ελέγχου της Βουλής των Αντιπροσώπων.

Όπως ανέφερε ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, υπήρξε μια απαράδεκτη διαδικασία και  κλασσική περίπτωση διασπάθισης δημόσιου χρήματος, τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής αναφορικά με τη διαδικασία που ακολουθήθηκε από την Επίτροπο Νομοθεσίας Λήδα Κουρσουμπά, για την επιλογή των νομικών οι οποίοι και προετοίμασαν προσχέδια νομοσχεδίων στο πλαίσιο της διαδικασίας επίλυσης του Κυπριακού και ειδικότερα για την μία εξ αυτών η οποία και είχε συντονιστικό ρόλο. Η σύμβαση αφορούσε στην ετοιμασία νομοθετημάτων για την επίλυση του Κυπριακού με ύψος πέραν των 300.000 ανά εξάμηνο που αφορούσαν στην παροχή υπηρεσιών συντονισμού των υποομάδων, για 4 εξάμηνα.

Πιο συγκεκριμένα, με τον ιδιώτη δικηγόρο που ήταν και ο συντονιστής, όπως αναφέρεται στην έκθεση του γενικού ελεγκτή, συνάφθηκαν συνολικά 13 συμφωνίες συνολικού ύψους €388 χιλ., με τις €300 χιλ. να αφορούν 4 συμφωνίες παροχής υπηρεσιών συντονισμού, μεταξύ αυτών και έλεγχος του εαυτού του(!).

Η απάντηση της Λήδας Κουρσουμπά ήταν ότι «Ελέγχομαι για μια απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου που λήφθηκε στη βάση πρότασης του Υπουργείου Οικονομικών», η οποία είπε ότι το μόνο που έπραξε ήταν να εφαρμόσει πιστά την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Να σημειώσουμε ότι ήταν πρόταση της κ. Κουρσουμπάς, που δόθηκε στο Υπουργικό, το οποίο Υπουργικό την υιοθέτησε και μάλιστα οι πρόνοιες για πλήρωση των θέσεων όπως μας αναφέρθηκε, φωτογράφιζαν συγκεκριμένα άτομα. Πιο συγκεκριμένα, η πρόταση που ενέκρινε το υπουργικό προήλθε από το υπουργείο οικονομικών το οποίο για τη διαμόρφωση της πρότασής του είχε υιοθετήσει εισήγηση που απέστειλε στον πρόεδρο της Δημοκρατίας η κ. Κουρσουμπά, όπως ανέφερε η ίδια.

Μάλιστα, σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη, οι νομικοί που επιλέχθηκαν, ήταν παλαιότεροι συνεργάτες της κ. Κουρσουμπά στη νομική υπηρεσία, όπως προνοούσε η σχετική εισήγηση, που ετοιμάστηκε από την ίδια, όπως παραδέχθηκε.

Ο κ. Μιχαηλίδης υποστήριξε ότι οι συμφωνίες που συνάφθηκαν δεν διασφάλιζαν το δημόσιο συμφέρον και ότι ειδικά οι συμφωνίες με ένα συγκεκριμένο πρόσωπο, προέβλεπαν υπερβολικές αμοιβές συνιστώντας διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Για να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, αναφέρθηκε στον τεράστιο όγκο εργασίας που διεκπεραιώθηκε από την ομάδα νομικών με την ετοιμασία 272 νομοσχεδίων και πέραν των 9.000 σελίδων. Τα οποία, όμως, να αναφέρουμε ότι τα 134 προσχέδια νομοσχεδίων προϋπήρχαν από προηγούμενες ανάλογες διαδικασίες.

Η Επίτροπος Νομοθεσίας και Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού, Λήδα Κουρσουμπά, σύναψε 13 συμφωνίες συνολικού ύψους 388.000 ευρώ, με ιδιώτη δικηγόρο, σύμφωνα με Ειδική Έκθεση της Ελεγκτικής Υπηρεσίας που διαπιστώνει διασπάθιση δημόσιου χρήματος.

Να σημειωθεί ότι η δικηγόρος, που έλαβε μέχρι και 75.000 ευρώ ανά εξάμηνο, για να επιθεωρεί τον εαυτό της, όπως ειπώθηκε στην Επιτροπή Ελέγχου, είναι η Νικολέττα Χαραλαμπίδου, που είναι ενεργό μέλος του Συμβουλίου της ΚΙΣΑ και σύζυγος του Δώρου Πολυκάρπου, εκτελεστικού διευθυντή της ΚΙΣΑ, το οποίο μέσω της νομικής οδού έκανε αγωγή εναντίον της Κυπριακής Δημοκρατίας γιατί δεν πολιτογραφήθηκαν τ/κ από μικτό γάμο και αιτήθηκε να επανεξετασθούν 4000 αιτήσεις για απόκτηση κυπριακής υποκοότητας, όπως αναφέρει το εν λόγω δημοσίευμα.

Όπως αναφέρει η Ελεγκτική Υπηρεσία, δεν διασφαλίζουν το δημόσιο συμφέρον οι συμφωνίες «αφού προβλέπουν υπερβολικές αμοιβές χωρίς καθορισμένα παραδοτέα» και εισηγείται μη ανανέωση, ενώ ο χειρισμός του θέματος «συνιστά πρόδηλα διασπάθιση δημοσίου χρήματος, αφού χωρίς καμιά διαδικασία, συγκεκριμένος δικηγόρος αμείβεται με υπέρογκα ποσά με ασαφή καθήκοντα, που μεταξύ άλλων αφορούν τον έλεγχο της εργασίας των άλλων δικηγόρων που επίσης επιλέγηκαν ως ειδικοί».

Ο Γενικός Ελεγκτής, ωστόσο, αποκάλυψε ένα εκ των νομοθετημάτων που αφορούσε, όπως δήλωσε, «τη δική του θέση», ενώ απόρρητα παραμένουν τα υπόλοιπα 271 νομοθετήματα που ετοίμασαν ιδιώτες δικηγόροι, με τον ΔΗΣΗ και το ΑΚΕΛ ενωμένοι και πάλι να προβάλλουν έντονη αντίρρηση στο να δοθούν τα νομοθετήματα στους Βουλευτές.

Ετοιμάστηκε, λοιπόν, νομοσχέδιο που αφορά τη θέση του Βοηθού Γενικού Ελεγκτή, κάτι που δεν αρνήθηκε η κ. Κουρσουμπά. Ο Β. Γενικός Ελεγκτής, όπως δήλωσε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, θα είναι Τουρκοκύπριος, θα είναι παρών σε κάθε διαδικασία που θα βρίσκεται ο Γενικός Ελεγκτής και θα έχει δικαίωμα βέτο.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στην εν λόγω ομάδα δικηγόρων συμμετέχει αμισθί (;), ο Βρετανός Νομικός και συγγραφέας Ian Hendry, ο οποίος μεταξύ άλλων έχει συγγράψει βιβλίο νομικής για τις Βρετανικές Αποικιοκρατίες. Είναι άξιο απορίας αν σε αυτή την “ομάδα δικηγόρων” που νομοθετούν για μια τυχών λύση του Κυπριακού, της οποίας δεν έχει συμφωνηθεί καν το πλαίσιο, επιχειρούν με Βρετανικές επιρροές, να δημιουργήσουν ακόμη ένα εκτρωματικό σύνταγμα, χειρότερο από αυτό του 1960.

Συνοψίζοντας, αυτή η ομάδα ετοιμάζει νομοσχέδια για μια “λύση” που δεν συμφωνήθηκε ποτέ το πλαίσιο της, άρα τα εν λόγω νομοσχέδια δεν έχουν, ούτε μπορούν να έχουν εφαρμογή. Ταυτόχρονα, επεμβαίνουν στις διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού κάνοντας τις δικές τους δήθεν εισηγήσεις. Και όσο δεν υπάρχει λύση του Κυπριακού, αυτοί, οι γνωστοί της κ. Κουρσουμπά, θα πληρώνονται με τόσο υπέρογκα ποσά για να ανοίγουν μια τρύπα στο νερό.

Εμείς διερωτόμαστε, αφού «τίποτα δεν έχει συμφωνηθεί, αν δεν συμφωνηθούν όλα» η συγκεκριμένη ομάδα τι ετοιμάζει και στην βάση ποιας λύσης; Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) ζητά περαιτέρω εξηγήσεις, να κατατεθεί η δουλειά και επιτέλους κάποιοι να αναλάβουν τις ευθύνες τους και φτάνει η κ. Κουρσουμπά να κρύβεται πίσω από ένα δήθεν ευγενικό προσωπείο. Ζητούμε τιμωρία των ενόχων και όσων εν γνώσει τους συγκαλύπτουν.