Σε νέες προκλητικές δηλώσεις προχώρησε ο κατοχικός ηγέτης, Μουσταφά Ακκιντζί που αφορά την εκμετάλλευση της ΑΟΖ που ανήκει στην Κυπριακή Δημοκρατία. Σε συνέντευξη του δήλωσε εκβιαστικά πως είτε θα λύσουμε το κυπριακού, «είτε θα ξεκινήσουμε κι εμείς τις έρευνες για αποθέματα αερίου. Δεν πρόκειται απλά να μείνουμε άπραγοι και να περιμένουμε».

Είναι ξεκάθαρο πως για μία ακόμη φορά η τουρκική πλευρά κάνει αυτό που έκανε πάντα, δηλαδή να έχει ολοένα και περισσότερες αξιώσεις απειλώντας μάλιστα την Κυπριακή Δημοκρατία πως θα προχωρήσει μόνη της εάν δεν υποκύψει στα εκβιαστικά διλήμματά της.

Μάλιστα, έχει το θράσος να δηλώνει πως η Κυπριακή Δημοκρατία οφείλει να συμπεριλαμβάνει και τους Τουρκοκύπριους στην ενεργειακή της πολιτική, ακόμη και αν αυτοί συνεχίζουν να ζουν υπό ένα παράνομο καθεστώς που καταπατά τα κυριαρχικά της δικαιώματα, αφού οπως λέει «Κι εμείς εγείρουμε αξιώσεις σε αυτά τα ύδατα», ενώ τονίζει ότι οποιοσδήποτε αγωγός από την Κύπρο προς την Ευρώπη θα πρέπει να περνά διαμέσου της Τουρκίας.

Συνεχίζοντας ακόμα ένα βήμα παραπέρα, λέει, «ο στόχος πρέπει να είναι να συνδυαστούν πιθανά κυπριακά με ισραηλινά κοιτάσματα αερίου προκειμένου να μπορέσουν αυτά να εξάγονται μέσω της Τουρκίας στην Ευρώπη», όπως ήταν και οι δηλώσεις του ΑΚΕΛ, ανεξάρτητα από το εάν επανενωθεί ή όχι η Κύπρος, όπως επισημαίνει.

Σύμφωνα με την FAZ, «ο Μ. Ακιντζί ζητά την άμεση σύσταση επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, επιφορτισμένης με το καθήκον να λαμβάνει από κοινού αποφάσεις για ενεργειακά ζητήματα», ξεκαθαρίζοντας για ακόμα μια φορά ποιες είναι οι πραγματικές αξιώσεις της κατοχικής ηγεσίας και που μας οδήγησε το δείπνο.

Ο τουρκοκύπριος ηγέτης εκτιμά ότι μπορεί να αποδειχθεί ατυχής εκ μέρους της ελληνοκυπριακής πλευράς η απόπειρα να διεθνοποιήσει την αντιπαράθεση για την εκμετάλλευση ενεργειακών κοιτασμάτων, προσκαλώντας, όπως είπε, διεθνείς ενεργειακούς ομίλους για δοκιμαστικές γεωτρήσεις. Κι αυτό διότι «κι εμείς εγείρουμε αξιώσεις σε αυτά τα ύδατα», τόνισε ο Μουσταφά Ακιντζί, εκφράζοντας με τον καλύτερο τρόπο τις τουρκικές πολιτικές και επιδιώξεις, ξεκαθαρίζοντας προς πάσα κατεύθυνση ότι ο «καλός» Μουσταφά, επιδιώκει και αυτός να κατακτήσουν κομμάτι και από τα ύδατα μας.

Βεβαίως, δεν μας προκαλούν καμία εντύπωση οι δηλώσεις αυτές, αφού παρόμοιες αξιώσεις έχουν εκφράσει κατά καιρούς πολιτικά κόμματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στα πλαίσια των συμβιβασμών για την εξεύρεση της «οποιασδήποτε» λύσης, ενώ ταυτόχρονα επειδή εμείς έχουμε αντίληψη με ποιους έχουμε να κάνουμε, γι’ αυτό δεν τρέφαμε τον λαό με ψευδαισθήσεις.

Κάποιοι είναι καιρός να εγκαταλείψουν τους φανταστικούς κόσμους που είναι εγκλωβισμένοι και να δουν την πραγματικότητα, αλλιώς ο Ελληνισμός της Κύπρου θα κινδυνεύει…