Μετά τα δεκάδες κρούσματα που σημειώθηκαν το τελευταίο διάστημα, με καύσιμα από τα κατεχόμενα, αλλά και αθρόα εισαγωγή αγροτικών και άλλων προϊόντων, ήρθε να προστεθεί στην λίστα και η διακίνηση μελιού.

Μάλιστα ο αρμόδιος λειτουργός του Τμήματος Τελωνείων δήλωσε ότι για την διακίνηση νωπών ψαριών και μελιού (εμπορική πράξη) πρέπει να δοθεί στις αρμόδιες αρχές «έγκυρο» (;) συνοδευτικό έγγραφο και να εγκριθούν από λειτουργούς των Κτηνιατρικών και Υγειονομικών Υπηρεσιών, ώστε να πραγματοποιηθεί η μεταφορά τους προς στις ελεύθερες περιοχές.

Κατά τα άλλα σε αυτό το νησί υπάρχει κατοχή στο βόρειο τμήμα της και ένα παράνομο καθεστώς, το οποίο δεν αναγνωρίζουμε. Με τις πράξεις της όμως, η Κυβέρνηση, κάθε άλλο παρά αυτό πράττει, αντιθέτως με την ανοχή της στο θέμα των οδοφραγμάτων, αλλά και συνένοχους ΟΛΑ τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα, χρηματοδοτούμε την κατοχή.

Την στιγμή μάλιστα, που η κοινωνική ανισότητα και η φτώχεια βρίσκονται στα ύψη, τα κρούσματα του παράνομου εμπορίου από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, πλήττουν τους εγχώριους παραγωγούς και ευρύτερα την Κυπριακή οικονομία.

Το Ε.ΛΑ.Μ στέκεται έμπρακτα στο πλευρό των εγχώριων παραγωγών που πλήττονται από το εν λόγω φαινόμενο. Αυτό αποδείχτηκε και από την έμπρακτη στήριξη που έλαβαν από το κίνημα μας οι Ελληνοκύπριοι πατατοπαραγωγοί, σε εκδήλωση διαμαρτυρίας που πραγματοποίησαν, ενάντια στην εισαγωγή πατατών από τα κατεχόμενα. Αγωνιζόμαστε καθημερινά και μέσω της κοινοβουλευτικής οδού για την καταπολέμηση των προβλημάτων που αντιμετωπίζει η εγχώρια παραγωγή.

Ας σημειωθεί, επίσης, πως τα προϊόντα που παράνομα εισέρχονται από τα κατεχόμενα προς τις ελεύθερες περιοχές, αλλά και τα αγαθά που προμηθεύονται ορισμένοι Ελληνοκύπριοι από τα κατεχόμενα όπως φυτοφάρμακα, φαρμακευτικά σκευάσματα και αλλά, δεν πιστοποιούνται από κανένα ευρωπαϊκό οργανισμό. Το γεγονός αυτό, πέραν της οικονομικής ενίσχυσης που παραχωρείται από πλευράς μας προς το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων, θέτει και σε κίνδυνο την δημόσια υγεία και ασφάλεια των συμπολιτών μας.

Είναι πασιφανές, πως η πολιτική των ανοικτών οδοφραγμάτων αποτελεί πηγή αρκετών προβλημάτων, με έντονα αρνητικό αντίκτυπο τόσο στην οικονομία του τόπου μας, όσο και ευρύτερα στην πατρίδα μας. Πρέπει τα πολιτικά κόμματα και η κυβέρνηση να δουν επιτέλους κατάματα την πραγματικότητα και να αναλογιστούν τις ευθύνες τους. Πρέπει ως πολιτεία να πράξουμε τα πρέποντα ώστε να σταματήσουμε την διαιώνιση και χρηματοδότηση της κατοχής.

Για να σταματήσει αυτό το αίσχος, πρέπει να υπάρξει άμεσο κλείσιμο των οδοφραγμάτων. Ας σταματήσουν πλέον τα πολιτικά κόμματα και η κυβέρνηση να εθελοτυφλούν.