Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου μιλά στην «Α» για την δυναμική του κινήματος με φόντο τις ευρωεκλογές, απαντά στις επικρίσεις του ΑΚΕΛ για την ιδεολογία του κινήματος και σκιαγραφεί τα δικαιώματα της μειονοτικής τουρκοκυπριακής πλευράς σε μια ελληνική Κύπρο.

“ΧΡΙΣΤΟΣ ΧΡΙΣΤΟΥ: Όποιος Τουρκοκύπριος αποφασίσει ότι θέλει να είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει ταυτόχρονα να υπογράφει ότι δεν επιθυμεί να έχει υπηκοότητα του ψευδοκράτους και να αναγνωρίσει γραπτώς ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Δεν γίνεται να τα θέλουν όλα, να είναι και Ευρωπαίοι πολίτες και να αναγνωρίζουν μια εισβολή και ένα παράνομο μόρφωμα.”

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Μήνυμα ότι το ΕΛΑΜ ήρθε στην πολιτική σκηνή όχι απλά για να μείνει, αλλά για να πάει ακόμη πιο ψηλά, έστειλε σε συνέντευξή του στην «Α» ο πρόεδρος του Κινήματος, Χρίστος Χρίστου. Βλέποντας τις συμμαχίες που πάνε να δημιουργηθούν στον ενδιάμεσο χώρο – με φόντο τις ευρωεκλογές – δηλώνει ότι αντιλαμβάνεται τον φόβο που υπάρχει στο πολιτικό σκηνικό βλέποντας τη δυναμική του κινήματος που ηγείται. Υποστηρίζει επίσης ότι κάποιοι εντός Βουλής αντιμετωπίζουν το ΕΛΑΜ με εχθρότητα και ρατσισμό. Απορρίπτει κατηγορίες και επιθέσεις που δέχεται το Κίνημα του από άλλους χώρους και αποδίδει στους επικριτές του φασιστικές νοοτροπίες. Δηλώνοντας ότι η Κύπρος είναι ελληνική, τονίζει ότι δίκαιη λύση στην μορφή της ΔΔΟ δεν μπορεί να υπάρξει και χαρακτηρίζει ανέφικτο να ονειρεύεται κάποιος μια ομοσπονδία η οποία θα στηρίζεται σε θρησκευτικό και εθνικό διαχωρισμό.

Ερ. Από τις 4000 ψήφους στις βουλευτικές του 2011, φτάσατε στις 22000 στις προεδρικές του 2018. Αυτές οι 18 χιλιάδες ψήφοι που κερδίσατε τα τελευταία χρόνια, από πού προέρχονται;

– Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο είναι το μοναδικό κίνημα αυτή τη στιγμή στην Κύπρο που παρουσιάζει τέτοια αύξηση ποσοστών. Μέσα από την δραστηριότητα μας – στην οποία περιλαμβάνεται η κοινωνική πτυχή με το να είμαστε δίπλα στον κόσμο που έχει ανάγκη για μια βοήθεια – και μέσα από την σταθερή πολιτική μας σε όλα τα ζητήματα, όπως το κυπριακό, η οικονομία, η υγεία, μας έχει δώσει ο κόσμος την ευκαιρία να τον εκπροσωπήσουμε από τα έδρανα του κοινοβουλίου. Έτσι ο κόσμος έμαθε την πραγματικότητα για το ΕΛΑΜ και γι αυτό μας εμπιστεύονται.

Ερ. Δηλαδή το ΕΛΑΜ δεν είναι απότοκο της οικονομικής κρίσης;

– Η οικονομική κρίση βοήθησε απλά να αποκαλυφθούν κάποια πράγματα που συνέβαιναν εδώ και δεκαετίες, αλλά η ευμάρεια δεν άφηνε κάποιους πολίτες να σκεφτούν καθαρά. Οι πολίτες έδειξαν ότι μας εμπιστεύονται πέραν της μιας φοράς. Εκτιμώ ότι δεν είναι τυχαίο. Το ΕΛΑΜ έδειξε ότι δεν έχει ψήφους αντίδρασης, αλλά ιδεολογικές και πολιτικές ψήφους.

Ερ. Μιας και μιλούμε για αριθμούς, θεωρείτε ότι το ΕΛΑΜ έχει πιθανότητες για εκλογή ευρωβουλευτή;  

– Έχουμε τη δυναμική για να εξασφαλίσουμε μια έδρα στην ευρωβουλή. Το έχουμε ως στόχο και δουλεύουμε γι’ αυτό.

Ερ. Έχω δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι σε μια σύσκεψη του ενδιάμεσου χώρου πριν από μερικές βδομάδες λέχθηκε η φράση «Χρειάζεται συμμαχία γιατί αν πάμε ο καθένας μόνος του θα χάσουμε από το ΕΛΑΜ».

– Το ξέρουμε ότι φοβούνται το ΕΛΑΜ, το δείχνουν. Ο ενδιάμεσος χώρος εκπροσωπείται κυρίως από το ΔΗΚΟ. Τα υπόλοιπα κόμματα έχουν φθίνουσα πορεία. Είναι θέμα δικό τους πώς θα δράσουν.

Ερ. Θυμάμαι την πρώτη φωτογραφία που εισήλθατε εσείς και ο κ. Παπαγιάννης στη Βουλή, που διάβαζα σχόλια στα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, ότι μπήκαν οι τραμπούκοι στο κοινοβούλιο. Σχεδόν δύο χρόνια μετά, τι θεωρείτε εσείς ότι έχετε καταφέρει να δώσετε μέσα από τον κοινοβουλευτικό σας ρόλο;

– Έχουμε καταθέσει πέραν των 180 προτάσεων. Πολλές από αυτές περιμένουμε να εξεταστούν. Στόχος μας όταν μπήκαμε ήταν να ακουστεί η φωνή μας, δηλαδή η φωνή του λαού. Το έχουμε πετύχει, αλλά έχουμε πολλά ακόμη να κάνουμε. Υπάρχουν προβλήματα τα οποία για δεκαετίες δεν τα έχουμε αντιμετωπίσει ως πολιτεία. Η παρουσία του ΕΛΑΜ έχει δώσει το δικό της στίγμα και έχει αναγκάσει τα υπόλοιπα πολιτικά κόμματα να σοβαρευτούν σε πολλά σημαντικά ζητήματα.

Ερ. Έχετε «πολιτική λέπρα» κ. Χρίστου και σχεδόν όλες οι προτάσεις σας απορρίπτονται;

– Δεν θεωρούμε ότι έχουμε κάποια ασθένεια, όμως κάποιες πολιτικές δυνάμεις αντιμετωπίζουν το ΕΛΑΜ με εχθρικότατα. Είμαστε το κίνημα που έχει χαλάσει αυτή τη ψεύτικη εικόνα που εξέπεμπε το πολιτικό σύστημα με τα δεκάδες σκάνδαλα και αναξιοκρατία. Είδαμε πολλά νομοσχέδια να έχουμε ψήφους 54-2. Δεν μας ανησυχεί αν είμαστε δύο, αφού εμείς κάνουμε το ορθό για τον κόσμο και ας αντιμετωπίζουμε ρατσισμό. Δεν μπήκαμε στη Βουλή για να κερδίσουμε φίλους, αλλά για να εκπροσωπήσουμε τον κόσμο που μας έδωσε την ευκαιρία.

Ερ. Από το ΑΚΕΛ σας κατηγορούν ως μη δημοκράτες. Θυμάμαι ότι σε μια τηλεοπτική εκπομπή, ο δημοσιογράφος υπέδειξε στον γγ του ΑΚΕΛ, ότι το ΕΛΑΜ – παρά τις κατηγορίες – δεν έχει ξεφύγει ποτέ από το νόμο. Θυμάμαι ότι η απάντηση του Άντρου Κυπριανού είναι ότι «τέτοια κινήματα βγάζουν το αληθινό τους πρόσωπο όσο δυναμώνουν». Έχετε απάντηση;

– Ο κ. Κυπριανού και το ΑΚΕΛ είναι το κόμμα που έχει δηλώσει δημόσια ότι δεν θέλει να συνομιλεί με το ΕΛΑΜ. Την ίδια ώρα συνομιλεί εδώ και πολλά χρόνια με τους κατακτητές. Δεν έχουν πρόβλημα να συνομιλούν με παράνομα κόμματα των κατεχομένων, αλλά αρνούνται να συνομιλούν με ένα κίνημα που εξέλεξε νόμιμα ο κυπριακός λαός. Δεν μπήκαμε μόνοι μας στη Βουλή, μας έχουν εκλέξει. Ποιοι είναι αυτοί που χρησιμοποιούν φασιστικές νοοτροπίες, θα πρέπει να το δει ο κόσμος γιατί δεν είμαστε εμείς. Άλλοι έχουν το όνομα και άλλοι τη χάρη. Προσπάθησαν να καλλιεργήσουν ένα μύθο για εσωτερική κομματική κατανάλωση.

Ερ. Σε προεκλογική ανακοίνωση του ΑΚΕΛ, θυμάμαι ότι σας είχαν χαρακτηρίσει μεταξύ άλλων, ως νοσταλγούς του Χίτλερ και του φασισμού…

– Το έχω αναφέρει και στη Βουλή. Δεν είμαστε ούτε νοσταλγοί, ούτε απολογητές του Χίτλερ, ούτε και θα γίνουμε. Είμαστε ένα καθαρά πατριωτικό – εθνικιστικό κίνημα. Αυτό που ενοχλεί το ΑΚΕΛ είναι ότι υπερασπιζόμαστε την αξία και την ιδέα του ελληνισμού.

Ερ. Είδαμε και στις προεδρικές εκλογές ότι αρκετοί είναι αυτοί που θέλουν να αποκαλούνται μέρος του πατριωτικού μετώπου. Τι είναι ο πραγματικός πατριωτισμός για το ΕΛΑΜ;

– Υπάρχει ο έμφυτος πατριωτισμός. Η ίδια η αγάπη που έχεις για τη μητέρα σου μπορείς να την έχεις και για την πατρίδα σου. Υπάρχει όμως και η πολιτική έκφραση του πατριωτισμού και συμπεριλαμβάνει ότι πρέπει να λειτουργάς με γνώμονα το συμφέρον της πατρίδας. Δεν μπορείς να διακηρύττεις ότι είσαι πατριώτης, αλλά οι ενέργειές σου να είναι διαφορετικές. Γνωρίζω ότι και άλλα κόμματα επικαλούνται πατριωτισμό, αλλά η πορεία τους δεν το αποδεικνύει.

Ερ. Εύλογα θα ρωτήσει κάποιος, αφού το ΕΛΑΜ εκπροσωπεί το πατριωτικό μέτωπο, γιατί σχεδόν όλα τα εθνικόφρονα σωματεία είναι και τοπικές οργανώσεις του ΔΗΣΥ;

– Το ΕΛΑΜ είναι ένα σχετικά νέο Κίνημα. Η πατριωτική παράταξη όπως εκφράστηκε μέσα από τον ΔΗΣΥ από την δεκαετία του 1970, σταδιακά άρχισε να αλλάζει. Δημιουργούνται σιγά σιγά νέα σωματεία τα οποία εκφράζουν τις αρχές και την ιδεολογία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου. Πολλοί άνθρωποι, ειδικά στο παρελθόν, λόγο έλλειψης πολιτικής στέγης είχαν ενταχθεί στις τάξεις του ΔΗΣΥ. Με τα σημερινά δεδομένα, αρκετοί από αυτούς εντάσσονται στο ΕΛΑΜ.

Ερ. Υπάρχει δίκαιη λύση στο κυπριακό, στο πλαίσιο που συζητούμε από το 1977;

– Δίκαιη λύση στην μορφή της ΔΔΟ δεν μπορεί να υπάρξει. Προτείνουμε την δική μας πορεία για λύση, που είναι βασισμένη στο ενιαίο κράτος. Πρέπει να αλλάξουμε στρατηγική. Είμαστε συνέχεια σε αδιέξοδα, τόσο από τις ενέργειες της ηγεσίας της ε/κ πλευράς, αλλά κυρίως μέσα από την τουρκική αδιαλλαξία και τις παράδοξες απαιτήσεις.

Ερ. Σας κατηγορούν ότι στηρίζετε το ανέφικτο, το οποίο θα φέρει τη διχοτόμηση. Έχετε απάντηση;

– Δεν είμαστε οπαδοί της διχοτόμησης. Το ανέφικτο είναι να ονειρεύεται κάποιος μια ομοσπονδία, η οποία θα στηρίζεται σε θρησκευτικό και εθνικό διαχωρισμό που δεν έχει εφαρμοστεί πουθενά. Εμείς θέλουμε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος. Όλα τα ευρωπαϊκά κράτη φιλοξενούν μειονότητες και διασφαλίζουν τα δικαιώματα τους, σε καμία όμως περίπτωση δεν έδωσαν το δικαίωμα σε μια μειονότητα του 18% να κυβερνά την πλειοψηφία του 82%. Ο κόσμος απέρριψε από το 2004 την ομοσπονδία, αλλά η πολιτική ηγεσία δεν άλλαξε γραμμή.

Ερ. Διαφωνείτε δηλαδή με την πολιτική ισότητα την οποία έχει αποδεχτεί η ε/κ πλευρά;

– Βεβαίως και διαφωνούμε. Καταργεί κάθε μορφή και έννοια της δημοκρατίας. Αυτό θα φέρει τεράστια προβλήματα ακόμη και σε περίπτωση εφαρμογής μιας τέτοιας λύσης. Σε ποια χώρα του κόσμου η μειοψηφία ισούται πολιτικά με την πλειοψηφία;

Ερ. Κύριε Χρίστου, η Κύπρος είναι ελληνική;

Η Κύπρος είναι ελληνική. Το μαρτυρούν 3000 χρόνια ιστορίας. Το μαρτυρούν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ, οι στρατιώτες της ΕΦ και τα παλληκάρια της ΕΛΔΥΚ που έδωσαν τη ζωή τους το 1974, το μαρτυρούν ο Ισαάκ και ο Σολωμού.

Ερ. Ποια τα δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων σε αυτό το νησί;

– Είναι μια μειονότητα. Δικαιούνται να έχουν και πολιτικά και θρησκευτικά δικαιώματα. Δικαιούνται όμως να έχουν δικαιώματα μειονότητας όπως συμβαίνει σε όλα τα ευρωπαϊκά κράτη, και όχι δικαιώματα πλειοψηφίας. Όσο ελέγχεται η τ/κ ηγεσία από τους νέο-οθωμανούς της Άγκυρας, δεν πρόκειται να καταφέρουμε ποτέ να έχουμε μια ειρηνική συμβίωση.

Ερ. Υπάρχουν όμως 80 χιλιάδες Τ/κ με ταυτότητες της Κυπριακής Δημοκρατίας και ζουν στα κατεχόμενα. Δεν έχουν τα ίδια δικαιώματα μαζί μας;

– Είμαι ξεκάθαρος. Όποιος τουρκοκύπριος αποφασίσει ότι θέλει να είναι πολίτης της Κυπριακής Δημοκρατίας, πρέπει ταυτόχρονα να υπογράφει ότι δεν επιθυμεί να έχει υπηκοότητα του ψευδοκράτους και να αναγνωρίσει γραπτώς ότι η Τουρκία εισέβαλε στην Κύπρο. Δεν γίνεται να τα θέλουν όλα, να είναι και Ευρωπαίοι πολίτες και να αναγνωρίζουν μια εισβολή και ένα παράνομο μόρφωμα.

Ερ. Το μήνυμά σας για την επόμενη ημέρα του ΕΛΑΜ στην πολιτική σκηνή του τόπου, αλλά και γενικότερα στην κοινωνία;

– Μιλώντας στο κοινοβούλιο κατά το ψήφισμα που είχε φέρει το ΑΚΕΛ για την απαγόρευση της δράσης εθνικιστών και πατριωτικών κομμάτων, είπα κάτι και το επαναλαμβάνω: «Μα είπατε αλήτες, φασίστες, ρατσιστές, μα είμαστε το αύριο και είσαστε το χθες».