►110 πύραυλοι εκτοξεύτηκαν από αεροσκάφη και πλοία των ΗΠΑ και των συμμάχων τους ενάντια σε στόχους στην Συρία.
►Οι πύραυλοι αυτοί, ήταν όντως έξυπνοι… αφού απέφυγαν να κτυπήσουν ρωσικές βάσεις.
►Και μετά άρχισαν οι πανηγυρισμοί και από τις δυο μεριές.
►Οι Αμερικανοί δήλωσαν ικανοποιημένοι από την επιτυχία των επιθέσεων τους.
►Οι Ρώσοι ανακοίνωσαν περιχαρείς ότι η συριακή αντιαεροπορική άμυνα που δεν μπορεί να ρίξει εύκολα ούτε ένα ισραηλινό αεροσκάφος, αναχαίτισε τους 71 από τους 110 εκτοξευθέντες πυραύλους.
►Έτσι, δια των πανηγυρισμών, απέφυγαν την περαιτέρω κλιμάκωση και ετοιμάζονται για τις τελικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με το μέλλον της Συρίας.
►Νομίζω, πάντως, πως ο ίδιος ο Πούτιν σε κραυγαλέα αντίθεση με τους θαυμαστές του στην Ελλάδα, γνωρίζει πολύ καλά τις πραγματικές δυνατότητες της χώρας του.
►Η Ρωσία είναι μια χώρα που πολύ δύσκολα μπορούν οι δυτικοί να την αγνοήσουν αλλά ταυτόχρονα δεν είναι ικανή να θέτει όρους στην Δύση.
►Η Ρωσία, χάρη κυρίως στην σκακιστική ιδιοφυΐα του ηγέτη της, δρα σε ορισμένα σημεία του πλανήτη με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα κι αποτελεσματικότητα.
►Η Μόσχα δεν έχει την δυνατότητα να αντιπαρατεθεί με τις ΗΠΑ σε επίπεδο συμβατικών δυνάμεων.
►Οι αμυντικές της δαπάνες με στοιχεία του 2016 (69 δισ. $) είναι λίγο πιο πάνω από εκείνες της Σαουδικής Αραβίας (63 δισ.), της Ινδίας (56 δισ.) και της Γαλλίας (55 δισ. $).
►Την ίδια στιγμή, οι ΗΠΑ ξοδεύουν για την άμυνά τους 611 δισ. $ και η δεύτερη στην σειρά Κίνα 216 δισ. $.
►Από τα παραπάνω γίνεται φανερό ότι η Ρωσία δεν μπορεί να αντέξει σε επίπεδο συμβατικού πολέμου, εκτός κι αν υποστηριχθεί ανοιχτά από την Κίνα.
►Η σοβαρή αποτρεπτική δύναμη της Ρωσίας απέναντι στους δυτικούς σχετίζεται με το τεράστιο πυρηνικό της οπλοστάσιο, όπου υπολογίζεται ότι έχει στην κατοχή της και είναι τα μεγαλύτερο στον πλανήτη.
►Δεν θα ξεχάσω ποτέ την επίθεση του ΝΑΤΟ στην πρεσβεία της Κίνας στο Βελιγράδι που είχε ως αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς εκτός από την ολοσχερή καταστροφή του κτιρίου.
►Το Πεκίνο όχι μονάχα το κατάπιε αλλά προχώρησε τα επόμενα χρόνια σε διεύρυνση και βάθεμα της συνεργασίας του με τους δυτικούς.
►Μονάχα τα τελευταία λίγα χρόνια έχουν αντιληφθεί οι Κινέζοι ότι δεν υπάρχει υπερδύναμη χωρίς ισχυρές στρατιωτικές δυνάμεις, κι έτσι αυξάνουν χρόνο με τον χρόνο τις αμυντικές τους δαπάνες.
►Επανερχόμενος στην Συρία, ο Πούτιν τους πήρε τα… σώβρακα στην πολιτική σκακιέρα. Με τους τακτικούς της ελιγμούς, η ρωσική διπλωματία πέτυχε σημαντικά ρήγματα εμπιστοσύνης τόσο στην σχέση ΗΠΑ-Τουρκίας όσο και σε εκείνη των ΗΠΑ με τους Κούρδους.
►Προσωπικά, αν και θεωρώ πως ο Πούτιν είναι ένας ακόμα απολυταρχικός ηγέτης, όπως και οι ομότιμοι του άλλωστε στην Δύση, εντούτοις δίνει ρεσιτάλ στην άσκηση της πολιτικής τόσο στο εσωτερικό της χώρας του όσο και στο εξωτερικό.
►Η Ρωσία του Πούτιν αντιλαμβάνεται περίφημα τα δικά της όρια, καθώς και τις αδυναμίες και τα πλεονεκτήματα των αντιπάλων της.
►Η Ρωσία του Πούτιν θα μπορούσε να εξωθήσει τα πράγματα στην κόψη του ξυραφιού ενός παγκόσμιου πυρηνικού πολέμου, αν απειληθούν τα ζωτικά της συμφέροντα στην Κριμαία, στην Ουκρανία, στην Λευκορωσία και στον Καύκασο κι αυτό το έχει κάνει σαφές στους Δυτικούς.
►Για την Συρία δεν πρόκειται να κάνει κάτι τέτοιο. Επιδιώκει μονάχα την καλύτερη δυνατή συμφωνία με την Δύση.
►Σε άλλες περιοχές του πλανήτη -Λατινική Αμερική, νοτιοανατολική Ασία- ξέρει ότι δεν του πέφτει κανένας λόγος και σιωπά.
►Το «ξανθό γένος» είναι ακόμα περισσότερο ορθολογικό από ομόδοξους φαντασιόπληκτους του βαλκανικού νότου που ακόμα και σήμερα αναλύουν τις γεωπολιτικές ανακατατάξεις με όρους «σ’ αγαπώ, μ’ αγαπάς».

Σταύρος Καρεφυλάκης