Πλήρη επιθετική διάταξη παίρνουν οι δυνάμεις των Ηνωμένων Πολιτειών, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Οι ηγέτες των τριών υπερδυνάμεων έχουν ξεκάθαρα δηλώσει ότι βρίσκονται σε ετοιμότητα για να χτυπήσουν ανά πάσα στιγμή τη Συρία, ως απάντηση στη χρήση χημικών από το καθεστώς Άσαντ.

Ήδη στον ξένο τύπο έκαναν την εμφάνιση τους οι πρώτοι χάρτες που αποτυπώνουν την κατάσταση πραγμάτων αυτή τη στιγμή σε σχέση με τις στρατιωτικές κινήσεις των τριών χωρών.

Στην εξίσωση μπαίνουν και οι Βρετανικές Βάσεις Ακρωτηρίου τις οποίες αναμένεται να χρησιμοποιήσουν ενδεχομένως και οι Γάλλοι για τυχόν αεροπορικές επιθέσεις. Εκεί οι Βρετανοί διατηρούν έξι μαχητικά αεροσκάφη τύπου Tornado και τα οκτώ Typhoon. Το ακρωτήρι απέχει 260 μίλια από το Χαλέπι. Στο παρελθόν χρησιμοποιήθηκαν στον Πόλεμο του Κόλπου το 2003, στον πόλεμο του Αφγανιστάν το 2002 όπως και στη Λιβύη το 2011.

Στην βάση Al Tanf κοντά στα σύνορα με το Ιράκ οι Αμερικανοί διατηρούν ελικόπτερα Black Hawk, μη επανδρωμένα αεροσκάφη και ειδικές δυνάμεις. Η βάση δημιουργήθηκε το 2014 για σκοπούς της συμμαχίας κατά των ISIS.

al tanf βάση

Προς την περιοχή της Συρίας κινείται το USS Donald Cook το οποίο έκανε σταθμό τις προηγούμενες μέρες στο λιμάνι της Λάρνακας. Πρόκειται για αντιτορπιλικό πλοίο του αμερικανικού ναυτικού το οποίο διαθέτει πυραύλους «Tomahawk.»

Όπως επίσης και πυρηνικό υποβρύχιο που φέρει βαλλιστικούς πυραύλους. Προς την Μέση Ανατολή πλέει και το αεροπλανοφόρο USS Harry Truman.

Στην εξίσωση βρίσκεται και η φρεγάτα του γαλλικού πολεμικού ναυτικού Aquitaine.

Μεγαλύτερη ανησυχία των δυτικών δυνάμεων είναι η αντιπυραυλική ομπρέλα που διαθέτουν οι…Ρώσοι στη Συρία και εγκαταστάθηκε προσφάτως. Το ερώτημα φυσικά είναι υπό ποιες συνθήκες οι Ρώσοι προτίθενται να το χρησιμοποιήσουν.

DONALD COOK

Τί εννοούσε ο Τραμπ με τους «νέους έξυπνους πυραύλους»;

“Ετοιμάσου Ρωσία, έρχονται ωραία και νέα και «έξυπνα!», δήλωσε ο Τραμπ απαντώντας στις ρωσικές αναφορές ότι θα καταρριφθούν πύραυλοι που ενδεχομένως να πλήξουν τη Συρία. Τί εννούσε ακριβώς;

Σύμφωνα με ανάλυση της Washington Post, ο Αμερικανός Πρόεδρος εννούσε ότι θα χρησιμοποιήσει πυραύλους ακριβείας με την ικανότητα να χτυπούν με GPS τους στόχους τους μειώνοντας τις όποιες παράπλευρες απώλειες στο ελάχιστο. Τέτοιοι πύραυλοι χρησιμοποιήθηκαν με επιτυχία και στον πόλεμο κατά των ISIS. Το Πεντάγωνο διαχρονικά κατηγορούσε τους Ρώσους ότι δεν έπρατταν το ίδιο, εξοικονομώντας χρήματα αλλά προκαλώντας περισσότερες παράπλευρες απώλειες. Οι πύραυλοι Tomahawk θεωρούνται εξαιρετικοί στις μανούβρες και έχουν τη δυνατότητα αλλαγής συντεταγμένων ακόμα και μετά την εκτόξευση τους.

χαρτησ

Νικόλας Ζαννέτος
ΠΗΓΗ