Δηλώσεις που προκαλούν την κοινή λογική προχώρησαν οι Τούρκοι. Συγκεκριμένα κάλεσαν ΗΠΑ και Ρωσία, ο Τούρκος Πρωθυπουργός Μπιναλί Γιλντιρίμ να αφήσουν τους ‘καβγάδες σαν τους μάγκες στους δρόμους’, ενώ ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής κυβέρνησης Μπεκίρ Μποζντάγ ανέφερε ότι “τα προβλήματα δεν επιλύονται με στρατιωτικές μεθόδους”.

Μιλώντας στην Οικονομική Σύνοδο Ευρασίας, ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι όλοι έχουν ευθύνες και ιδιαίτερα οι χώρες που έχουν ισχυρή δύναμη έχουν μεγαλύτερη ευθύνη. “Και τί κάνουν; Απειλούν η μία την άλλη με τουίτ”, ανέφερε ο Μπιναλί Γιλντιρίμ λέγοντας ότι “καβγαδίζουν σας τους μάγκες στους δρόμους” και τον λογαριασμό τον πληρώνουν οι πολίτες. “Δεν είναι καιρός για ανταγωνισμούς, είναι καιρός για να επουλωθούν οι πληγές στην περιοχή”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.

Ο Ερντογάν συζητά με Τραμπ και Πούτιν

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγγίπ Ερντογάν συνομίλησε με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Ντόναλτ Τραμπ. Την είδηση έδωσε στην δημοσιότητα πηγή του τουρκικού Προεδρικού. Οι δυο άνδρες αντάλλαξαν απόψεις σχετικά με τις εξελίξεις στη Συρία, χωρίς να έχουν γίνει γνωστές οι λεπτομέρειες της συνομιλίας

Αμέσως μετά την επικοινωνία του με τον κ. Τραμπ, ο Πρόεδρος Ερντογάν προέβη σε νέες δηλώσεις σχετικά με τις εξελίξεις στην περιοχή. Ο ίδιος ανέφερε ότι σε λίγη ώρα θα συνομιλήσει τηλεφωνικώς με τον Πρόεδρο της Ρωσίας και υπογράμμισε τον προβληματισμό της χώρας του σχετικά με την κορύφωση της έντασης στην Συρία.

Στα πλαίσια των δηλώσεων του, ο κ. Ερντογάν έστειλε προειδοποιήσεις σε «φιλικές χώρες», οι οποίες συνεργάζονται ή διατηρούν σχέσεις με το κουρδικό κίνημα στη Συρία, δηλώνοντας ότι οι «τρομοκράτες» στη βόρεια Συρία θα εξουδετερωθούν από την Τουρκία. Παράλληλα, πρόσθεσε ότι η Τουρκία δεν πρόκειται να επιτεθεί σε συμμαχικούς στρατιώτες.

 Επίσης, ο κ. Ερντογάν δήλωσε ότι η χώρα του δεν πρόκειται να παραιτηθεί από την συμμαχία των ΗΠΑ, τη συνεργασία με την Ρωσία στα πεδία της ασφάλειας και ενέργειας και τις σχέσεις της με το Ιράν.

Προκλητική Ανοχή

Ξεχνάνε ότι κάποιοι πριν λίγο καιρό ήταν αυτοί που εισέβαλαν παράνομα στην Κυπριακή ΑΟΖ, εμποδίζοντας τις ερεύνες για Φυσικό Αέριο, ενώ από το 1974 με την χρήση των όπλων εισέβαλαν παράνομα και έκτοτε κατέχουν παράνομα το βόρειο τμήμα του νησιού μας.

Η ανοχή στον τρομοκράτη και πειρατή της περιοχής είναι εμφανέστατη αφού δεν υπάρχει Εθνικό κράτος, που να είναι σε θέση να παίξει σημαντικό ρόλο στην περιοχή.