Μεγάλους κινδύνους φέρεται να ελλοχεύει το επερχόμενο δείπνο μεταξύ του ΠτΔ Αναστασιάδη και του κατοχικού ηγέτη Μουσταφά Ακκιντζί στις 16 Απριλίου. Για το ζήτημα σε σημερινές του δηλώσεις ο διευθυντής του Κυπριακού Κέντρου Μελετών (ΚΥΚΕΜ), Χρήστος Ιακώβου, τόνισε πως εκ των πραγμάτων για μία ακόμη φορά η Κυπριακή Δημοκρατία μένει εκτός των διαπραγματεύσεων και το ρόλο της παίρνει η «Ελληνοκυπριακή κοινότητα» δηλώνοντας χαρακτηριστικά πως και στο Κραν Μοντανά «εάν καλούμασταν να υπογράψουμε μια λύση, τα δυο συμβαλλόμενα μέρη θα ήταν η Ε/κ κοινότητα και η Τ/κ ενώ η Κυπριακή Δημοκρατία θα παρέμενε στη δική μας φαντασία».

Συνεχίζοντας σημείωσε τον κίνδυνο της μη επανατοποθέτησης του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής με τις συνέπειες να εμφανίζονται μπροστά μας, κυρίως στο ζήτημα της διαχείρισης της ΑΟΖ.

«Οι Τούρκοι τι θα κάνουν αυτή τη στιγμή. Έχουν εγείρει μια ευρεία γκάμα θεμάτων που αφορούν την διαχείριση και συνδιαχείριση του υποθαλάσσιου πλούτου και της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης. Η Τουρκία, θα επιδιώξει μέσω του βραχίονα της, του κ. Ακιντζί, να μετατρέψει τις δικές της επεκτατικές βλέψεις σε δικοινοτικό ζήτημα και να τις θέσει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Αυτά, θα βρούμε μπροστά μας».

Την ίδια ώρα, λοιπόν, που η Τουρκία συνεχίζει τις προκλήσεις της στην κυπριακή ΑΟΖ η Κυπριακή Δημοκρατία αποτινάσσει για μία ακόμη φορά τον μανδύα του επίσημου κράτους του νησιού, μετατρέπεται σε κοινότητα και εγκλωβίζει τα δίκαια μας.

Μόνη δίκαιη και βιώσιμη λύση για το Κυπριακό ζήτημα είναι αυτή του ενιαίου κράτους όπως το έχει ορίσει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Απαίτησή μας είναι η επανατοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής και όχι ως δικοινοτική διαφορά. Οποιαδήποτε άλλη προσεγγίση ουσιαστικά μετατρέπει την Τουρκία σε κυβερνήτη των κατεχόμενων μας εδαφών και συγκυβερνήτη της ελεύθερης Κυπριακής Δημοκρατίας.