Εντολή για χτύπημα στην Ανατολική Μεσόγειο θα δώσει ο τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν σε οποιαδήποτε προσπάθεια για έρευνα ή εξόρυξη την οποία η Τουρκία δεν εγκρίνει, δήλωσε ο σύμβουλός του Γιγίτ Μπουλούτ. Συγκεκριμένα σε εκπομπή της κρατικής τηλεόρασης TRT ανέφερε ότι «η ΕΝΙ προσπαθεί να μπει στην ΑΟΖ της Κύπρου με δύο ιταλικές φρεγάτες και για τρεις εβδομάδες το τουρκικό ναυτικό δεν το αφήνει να πάει”.

«Βλέπετε το θράσος; Οι Ε/κ τους δίνουν τον διαγωνισμό και οι ιταλικές φρεγάτες έρχονται και προσπαθούν να βάλουν το γεωτρύπανο μέσα στα χωρικά ύδατα της Κύπρου. Εάν έχετε το θάρρος μπείτε. Το λέω καθαρά. Σε οποιοδήποτε πεδίο στο οποίο δεν δίνουμε άδεια, σε οποιαδήποτε προσπάθεια ή προβοκάτσια, προσωπικά ο αρχιστράτηγός μας (ο Ερντογάν) θα δώσει την εντολή για χτύπημα. Κανένας να μην έχει αμφιβολία γι’ αυτό”, ανέφερε.

Οι συνεχείς υποχωρήσεις και η πολιτική των συμβιβασμών στο Κυπριακό εδώ και δεκαετίες, έχουν οδηγήσει σε αυτό έσχατο σημείο, όπου οι Τούρκοι χωρίς να βρίσκουν εμπόδια, επιμένουν να θεωρούν εκλιπούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, μη αναγνωρίζοντας την ΑΟΖ της, απειλώντας μάλιστα με χτύπημα εαν εκμεταλλευτούμε τα ενεργειακά μας κοιτάσματα.

Επιβάλλεται άμεσα η κυβέρνηση να μελετήσει τις προτάσεις που έχουν κατατεθεί από το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, ούτως ώστε να προβούμε σε άμεσα μέτρα απέναντι στις τουρκικές προκλήσεις, τόσο με το κλείσιμο των οδοφραγμάτων, αλλά και ως κράτος – μέλος της ΕΕ, να απαιτήσουμε να παρθούν αυστηρά μέτρα από την ΕΕ ενάντια στην Τουρκία, όπως άλλωστε αναλύσαμε στις προτάσεις που καταθέσαμε πρόσφατα στο Προεδρικό.