Την Παρασκευή 2/3 στα Πολιτικά Γραφεία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) στην Λευκωσία διεξήχθη ομιλία από τον Πρόεδρο της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Εφέδρων Αξιωματικών, Κύπρο Μάνουλο, για τον Σταυραετό του Μαχαιρά Γρηγόρη Αυξεντίου, ο οποίος είναι ο πρώτος Κύπριος Έφεδρος Αξιωματικός ο οποίος θυσιάστηκε στο πεδίο των μαχών για την Πατρίδα και την Ελευθερία.

Αρχικά, ο Επαρχιακός Λευκωσίας Γιώργος Χατζηιωάννου καλωσόρισε τον κ. Μάνουλο στα Πολιτικά Γραφεία του Κινήματος και ευχαρίστησε όσους παρευρέθηκαν για να ακούσουν μια πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία.

Κατά την ομιλία του ο κ. Μάνουλος, συγκίνησε τους παρευρισκομένους με πολύ ενδιαφέρουσες πτυχές της ζωής του Γρηγόρη, αναφερόμενος λεπτομερώς στον αγώνα και την θυσία του Αυξεντίου, ως υπαρχηγό της ΕΟΚΑ, για την Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα. Όπως τόνισε, ο Γρηγόρης αποτελεί μια από τις πιο λαμπρές μορφές ηρωισμού και αυταπάρνησης, που επέλεξε τον δρόμο της τιμής, της ανδρείας και της Λευτεριάς, από την δειλία και την ταπείνωση. Καταλήγοντας, ο κ. Μάνουλος έστειλε το μήνυμα ότι οφείλουμε να συνεχίσουμε όλοι στα χνάρια του Γρηγόρη Αυξεντίου, πιστοί στις αξίες και τα ιδανικά που μας μεταλαμπάδευσε με την θυσία του.

Κλείνοντας, τον λόγο έλαβε ο Πρόεδρος του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Χρίστος Χρίστου, ο οποίος αναφέρθηκε στον πατέρα του Γρηγόρη Αυξεντίου, Πιερή, ο οποίος βλέποντας το καμένο σώμα του γιού του χαμογέλασε, για να μην τον δουν οι σκύλοι, όπως είχε πει, να κλαίει. Η θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου, γεμίζει το Λαϊκό Εθνικιστικό Κίνημα με δύναμη να συνεχίσει τον αγώνα ενάντια σε κάθε μορφή λύσης που θα τουρκοποιήσει την Κύπρο, για μια Πατρίδα Ελεύθερη και Ελληνική, όπως την ονειρεύτηκαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ.