Ακόμα μια χώρα, κράτος – μέλος της ΕΕ, γυρίζει την πλάτη στην Τουρκία και μας δείχνει τον δρόμο.

Οι Ολλανδοί Βουλευτές ψήφισαν χθες, με συντριπτική πλειοψηφία, υπέρ της αναγνώρισης της γενοκτονίας των Αρμενίων και την αποστολή ενός εκπροσώπου της Κυβέρνησης στο Ερεβάν στις 24 Απριλίου, για την επέτειο της σφαγής του 1915-17.

Η Κάτω Βουλή ενέκρινε με ψήφους 142 υπέρ έναντι τριών κατά το ψήφισμα που ζητούσε «να μιλά το κοινοβούλιο με σαφήνεια για τη γενοκτονία των Αρμενίων», μια ενέργεια που πιστεύεται ότι θα επιτείνει την ένταση στις σχέσεις της Χάγης με την Άγκυρα, για την επέτειο της σφαγής που διαπράχθηκε από την Οθωμανική Αυτοκρατορία μεταξύ 1915-17.

Αξίζει να σημειωθεί ότι περισσότερες από 20 χώρες, μεταξύ των οποίων η Γαλλία, η Ιταλία και η Ρωσία, έχουν αναγνωρίσει τη γενοκτονία.

Αντιδράσεις προκάλεσε το συγκεκριμένο ψήφισμα από την Τουρκία, γι’ αυτό κάλεσε τον Ολλανδό επιτετραμένο στην Άγκυρα για να διαμαρτυρηθεί για την ψηφοφορία.

Επίσης θα πρέπει να θυμίσουμε ότι στις αρχές Φεβρουαρίου η ολλανδική κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι ανακαλεί τον Πρεσβευτή της στην Άγκυρα, ενώ πέρσι τον Μάρτιο η Ολλανδία απαγόρευσε σε δύο Τούρκους υπουργούς να μιλήσουν σε προεκλογικές συγκεντρώσεις στο Ρότερνταμ πριν από το δημοψήφισμα για τη συνταγματική αναθεώρηση στην Τουρκία.

Βλέπουμε τι μπορεί μια χώρα να πετύχει με ορθή εξωτερική πολιτική και στρατηγική, σε αντίθεση με την Κυπριακή Δημοκρατία που εδώ και αρκετά χρόνια ακολουθεί την πολιτική του κατευνασμού και την εξημέρωσης του θηρίου. Είναι καιρός να αξιοποιήσουμε τα όπλα που έχουμε στην φαρέτρα μας και ανάλογα να κινηθούμε για να διεκδικήσουμε τα ιστορικά μας δίκαια.