Στις 27 Ιανουαρίου είχαμε αναρτήσει στην ιστοσελίδα μας την είδηση ότι η ηγεσία των Κούρδων της Συρίας είχε αποδεχθεί την πρόταση του Άσαντ για βοήθεια στην αντιμετώπιση της τουρκικής εισβολής στον θύλακα Αφρίν και ότι εντός ολίγου διαστήματος οι κυβερνητικές δυνάμεις της Δαμασκού αναμενόταν στην περιοχή.

Είχαμε δε τονίσει ότι η ανάπτυξη συριακών στρατευμάτων στο Αφρίν θα βάλει τροχοπέδη στην Τουρκία στρατιωτικά και διπλωματικά εν όψει και των συνομιλιών που διεξάγονται στο Σότσι της Ρωσίας για την τελική διευθέτηση της Συριακής κρίσης.

Προ ολίγων ωρών έγινε γνωστό ότι κυβερνητικές δυνάμεις του Άσαντ εισήλθαν στην βορειοδυτική περιοχή του Αφρίν για να βοηθήσουν τους Κούρδους πολιτοφύλακες της οργάνωσης PYD και να αποτρέψουν τις τουρκικές επιθέσεις.

Μόλις οι δυνάμεις του Άσαντ εισήλθαν στο Αφρίν, συνοδευόμενες από τους Κούρδους πολιτοφύλακες, το τουρκικό πυροβολικό άρχισε το σφυροκόπημα τους, χωρίς όμως να μπορέσει να τους ανακόψει. Ο στρατός του Άσαντ έχει τώρα μαζί με τους Κούρδους το μέτωπο του στραμμένο στα σύνορα με την Τουρκία.

Η αντιπαράθεση στο Αφρίν τοποθετεί εκ των πραγμάτων τους συμμάχους του Άσαντ και τους Κούρδους αντιμέτωπους  με την Τουρκία, με τον Ρώσο υπουργό Εξωτερικών να δηλώνει ότι η κρίση στο Αφρίν θα πρέπει να διευθετηθεί με απ’ ευθείας συνομιλίες μεταξύ Δαμασκού και Άγκυρας.

Είχαμε προϊδεάσει ότι το κουρδικό μονοπάτι του Ερντογάν θα είναι δύσβατο. Τα δύσκολα τώρα αρχίζουν για την Άγκυρα. 

Στις φωτογραφίες εικονίζονται συριακές δυνάμεις να εισέρχονται στο Αφρίν συνοδευόμενες από Κούρδους πολιτοφύλακες.

ΠΗΓΗ