Δύο είναι οι βασικές έννοιες πάνω στις οποίες στηρίχθηκε ο ελληνικός πολιτισμός δια μέσου των αιώνων. Από τη μια είναι η αρχαία ελληνική σκέψη και γραμματεία και από την άλλην η ορθόδοξη χριστιανική πίστη και παράδοση.

Η σχέση ανάμεσα σε αυτούς τους δύο τρόπους, σκέψης και ζωής, τον ελληνικό και τον χριστιανικό, ξεκίνησε από την πρώτη στιγμή που το ευαγγελικό κήρυγμα των Αποστόλων βγήκε από τα αρχικά Ιουδαϊκά του όρια για να εξαπλωθεί σε ολόκληρο το ρωμαϊκό κόσμο. Η ελληνιστική κοινή ήταν η γλώσσα που έγινε το αναντικατάστατο σχήμα για την πρώτη μετάδοση και εξάπλωση του Χριστιανισμού.

Επιπλέον, ο Έλληνας ξέρει να αγαπάει την ορθόδοξη πατρίδα του, να την υπερασπίζεται και να δίνει ακόμη και τη ζωή του για αυτήν. Και ο λόγος είναι γιατί η έννοια της πατρίδας είναι συνυφασμένη με την έννοια της θρησκείας, διότι σ’ αυτά υπάρχουν τα ιερά και τα όσια της πίστεώς μας.

Ακόμη και οι αρχαίοι πρόγονοί μας έδιναν μιαν ιερότητα στην έννοια της πατρίδας και αυτό το τονίζει άλλωστε και ο Σωκράτης: «Μητρός τε και πατρός τε και των άλλων προγόνων απάντων τιμιώτερον και σεμνώτερον και αγιώτερον εστίν η πατρίς».

Είναι γεγονός αναμφισβήτητο λοιπόν, ότι στην πατρίδα εμπιστευόμαστε τη ζωή μας, την τιμή μας, τα ιερά και τα όσια μας. Γι’ αυτό είναι ανάγκη να έχουμε Εθνική συνείδηση, διότι εθνική συνείδηση δηλώνει κοινούς αγώνες, κοινή γλώσσα και θρησκεία. Έτσι, η εθνική και θρησκευτική παράδοση πρέπει να πορεύονται μαζί.

Όπως προέτρεπε και ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης τους Έλληνες τότε «να είστε μονιασμένοι», έτσι και η Ορθοδοξία ήταν πάντοτε παράγοντας ενότητας, ειρήνης και συμφιλίωσης των Ελλήνων, διότι αυτή είναι που κηρύττει την ελευθερία και την αγάπη μεταξύ των ανθρώπων.

Είναι αλήθεια ότι οι αρχαίοι Έλληνες είχαν αναπτύξει σε μεγάλο βαθμό τη μεγάλη αξία της πατρίδας και της θρησκείας. Μπορεί πολλές φορές να αισθανόμαστε αδύναμοι μπροστά στις δυνάμεις των μεγάλων Εθνών, αλλά ας μην ξεχνάμε ότι 12000 στρατιώτες που είχαν μείνει στα τείχη της Κωνσταντινούπολης με τον πατριάρχη Σέργιο πολέμησαν τις μυριάδες των Περσών και των Αβάρων. Η νίκη των βαρβάρων ήταν σίγουρη, αλλά δεν είχαν υπολογίσει την πίστη των ολιγάριθμων Χριστιανών. Η δύναμη μας είναι η πίστη μας στο Θεό και την Υπεραγία Θεοτόκο, η οποία ως Υπέρμαχος Στρατηγός θα οδηγήσει την Ορθοδοξία και τη μικρή μας νήσο Κύπρο και σε άλλα «θαύματα», αρκεί εμείς να είμαστε σταθεροί στην πίστη και στα ιδανικά μας.

Τέλος, σε μια εποχή που ο Νέος Ελληνισμός αντιμετωπίζει κρίση ταυτότητας, πέραν από τα τεχνικά και αιρετικά διλλήματα, αξίζει να θυμηθούμε ότι ο Ελληνισμός σώθηκε μέσα από τον Χριστιανισμό και ο Χριστιανισμός μίλησε Ελληνικά.

Σήμερα, υπάρχουν πολλοί που επιβουλεύονται την ακεραιότητα της χώρας μας, προσβάλλοντας την εθνική μας συνείδηση με το να αλλοιώνουν την ελληνική ιστορία. Επισης, εσωτερικοί εχθροί που προσβάλλουν το ορθόδοξο φρόνημα του ελληνικού λαού, προβάλλοντας ξενοφερτα πρότυπα ζωής, ιδέες και δοξασίες άλλων χωρών.

Και να θυμόμαστε πως αν αγαπάμε την πατρίδα και την Ορθοδοξία μας,είναι ανάγκη να υψώσουμε το φρόνημα μας τόσο σε ξένους επιβουλεις όσο και σε εκείνους που επιδιώκουν να σκλαβώσουν τη θρησκευτική μας πίστη,αλλοιώνοντας έτσι την ορθόδοξη Ελληνική παράδοση.

Χάρης Νικολάου
Στέλεχος ΕΛΑΜ