«Δάνεισε μου δυο ώρες την Κυριακή, λέει ο Θεός, «Πιστεύω εις Μίαν, Αγίαν, Καθολικήν και Αποστολικήν Εκκλησίαν»

Μας χρειάζεται σήμερα η εκκλησία στην ηλεκτρονική και διαστημική εποχή που ζούμε; Σε μια εποχή όπου ο άνθρωπος προόδευσε τεχνολογικά και επιστημονικά; Τι μπορεί να προσφέρει στον άνθρωπο ο οποίος κατακλείστηκε με άγχος και προβλήματα στην καθημερινή του ζωή;

Είναι απαραίτητο να πηγαίνουμε εκκλησία;

Όταν ακούμε εκκλησία, οι πιο πολλοί νομίζουν πως είναι ένα ωραίο και μεγαλοπρεπές κτήριο όπου μέσα οι ιερείς και ψάλτες κάνουν ορισμένες λειτουργιές. Η εκκλησία δεν είναι ίδρυμα, οργάνωση, σωματείο ή όπως κάποιοι την χαρακτηρίζουν «δημιούργημα παπάδων για είσπραξη χρημάτων», αλλά θεανθρώπινος οργανισμός όπου ο Θεός ενώνεται με τα πλάσματα του και τα πλάσματα μεταξύ τους  με την μεσολάβηση του Αγίου Πνεύματος. Η εκκλησία είναι μια κοινωνία αμαρτωλών και συγχυσμένων ανθρώπων που ζητούν θεραπεία και έλεος.

Για την εκκλησία, ο Ιερός Χρυσόστομος αναφέρει: «όπως είναι τα λιμάνια μέσα στο πέλαγος, έτσι εγκατέστησε τους ναούς μέσα στις πόλεις ο Θεός , ώστε καταφεύγοντας στο ναό από την ζάλη των κοσμικών φροντίδων, να απολαμβάνουμε την ύψιστη γαλήνη. Διότι εδώ στους ιερούς ναούς δεν υπάρχει φόβος ούτε τρικυμία προβλημάτων. Είναι λιμάνι πνευματικό των ψυχών. Έξαλλου λέει είναι «ο οίκος αυτός του θεού, είναι θεμέλιο αρετής και διδασκαλείο της πνευματικής ζωής, όχι μόνο κατά την ώρα της συνάξεως (του Εκκλησιασμού)όταν γίνεται ακρόαση των Γραφών και διδασκαλία πνευματική και συγκέντρωσης σεβαστών πατέρων, αλλά και σ’όλο τον υπόλοιπο καιρό. Πάτησε στα πρόθυρα μόνο του ιερού ναού και αμέσως θα αποβάλεις τις βιοτικές φροντίδες. Πέρασε μέσα στο προαύλιο και μια αύρα πνευματική θα περικυκλώνει την ψυχή σου. Αυτή η ησυχία οδηγεί σε δέος και διδάσκει την πνευματική ζωή. Ανορθώνει το φρόνημα και δεν αφήνει να θυμάσαι τα παρόντα. Σε μεταφέρει από την γη στον ουρανό….».

Η εκκλησία είναι ένα νοσοκομείο όπου γιατρεύονται οι πνευματικές πληγές. Ο ναός του Θεού είναι το «φάρμακο» όπου με τη χάρη του Αγίου Πνεύματος και με τα Άγια Μυστήρια απομακρύνεται η ακαθαρσία της αμαρτίας και καθαγιάζονται οι ψυχές και τα σώματα μας.

Ο Ιερός Χρυσόστομος αναφέρει: «Έξω από την εκκλησία στέκεται ο διάβολος. Διότι, όπου βρίσκεται η ποίμνη του Χριστού δεν εμφανίζεται ο λύκος, αλλά, επειδή φοβάται τον ποιμένα, στέκεται έξω»

Είναι λοιπόν φανερό ότι είναι πολύ μεγάλη τα πνευματικά οφέλη που παίρνει ο πιστός από τον τακτικό εκκλησιασμό.

Φυσικά υπάρχουν και δικαιολογίες που λένε πολλοί για να μην πάνε εκκλησία:
Την Κυριακή την θέλω για να κοιμηθώ, να ξεκουράζομαι και να βλέπω τηλεόραση στο σπίτι… Όλη η Κυριακή είναι δική σου, αφιέρωσε έστω και 2 ώρες για τον Θεό και μετά κοιμήσου όσο θες. Ο εκκλησιασμός είναι ιερό καθήκον. Είναι εντολή του Θεού, μην το ξεχνάς. Η Χάρις του Θεού δεν μεταδίδεται από ραδιόφωνο ή από την τηλεόραση. Η Θεία λειτουργία μεταδίδεται για τους αρρώστους και για αυτούς που εργάζονται σε ουσιώδης υπηρεσίες. Μπορούμε βέβαια να προσευχηθούμε στο σπίτι μας ή και κάπου εκτός εκκλησίας, όμως είναι αδύνατο να προσεύχεσαι όπως προσεύχεσαι στην εκκλησία όπου υπάρχουν οι πατέρες και αναπέμπεται ομόφωνη κραυγή ικεσίας. Επίσης, στην εκκλησία υπάρχουν τα επτά Μυστήρια: το βάπτισμα, το χρίσμα, η Θεία Ευχαριστία, η ιεροσύνη, η μετάνοια (εξομολόγηση), το ιερό ευχέλαιο, και ο γάμος όπου δεν μπορούμε να τα κάνουμε εκτός εκκλησίας.

Και τέλος, ο άνθρωπος έχει ανάγκη το Θεό και όχι ο Θεός τον άνθρωπο. Ο Θεός ποτέ δεν μας ξεχνά… εμείς τον ξεχνάμε!

Ιωσήφ Κορφιάτης
Στέλεχος ΕΛΑΜ