Η Παγκύπρια Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου διοργάνωσε εκδήλωση ιστορικής μνήμης για την συμπλήρωση 68 ετών από το Ενωτικό Δημοψήφισμα του 1950, σε μια κατάμεστη αίθουσα σε ξενοδοχείο στο κέντρο της Λευκωσίας.

Αρχικά τον λόγο έλαβε ο υπεύθυνος της Επιτροπής Παιδείας του Κινήματος και συντονιστής της εκδήλωσης, Γιάννος Φλουρής, ο οποίος καλωσόρισε τους παρευρισκομένους, κάνοντας μια εισαγωγή στο θέμα των ομιλιών.

Εν συνεχεία, ο κ. Θεόδουλος Πουλλής, μέλος της Επιτροπής Παιδείας του Κινήματος, αναφέρθηκε στους στόχους και τις προτάσεις του κινήματος σχετικά με την παιδεία, το εκπαιδευτικό σύστημα και την διατήρηση της Εθνικής Μνήμης.

Ακολούθως, στο βήμα ανέβηκαν οι Αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ρένος Κυριακίδης και Νεοπτόλεμος Γεωργίου Λευτής, οι οποίοι αφού αναφέρθηκαν στην περίοδο του αγώνα της ΕΟΚΑ, απηύθυναν αγωνιστικό μήνυμα στήριξης προς τους νέους και τις νέες του ΕΛΑΜ, που όπως ανέφεραν, αποτελούν συνεχιστές του αγώνα της ΕΟΚΑ.

Κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης ήταν ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Αντωνίου, ο οποίος ανέλυσε τα ιστορικά και τα πολιτικά γεγονότα που οδήγησαν στο Ενωτικό Δημοψήφισμα, δίνοντας έμφαση στον διαχρονικό αγώνα του Κυπριακού Ελληνισμού για ιστορική αποκατάσταση της νήσου και Ένωση με την Μητέρα Ελλάδα.

Ακολούθως, ο Επαρχιακός Λευκωσίας του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) Γιώργος Χατζηιωάννου υπενθύμισε στους παρευρισκομένους την τροπολογία του ΕΛΑΜ για ολιγόλεπτη αναφορά στα σχολεία για το Ενωτικό Δημοψήφισμα και τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν στο πολιτικό κατεστημένο.

Κλείνοντας τον κύκλο των ομιλιών, το Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Πέτρος Κουντουρέσιης τόνισε ότι οι Έλληνες Εθνικιστές έχουν καθήκον απέναντι στους ήρωες που με το αίμα τους πότισαν το δέντρο της Λευτεριάς να κρατάμε άσβεστη την Εθνική Μνήμη και να εντείνουμε τον αγώνα μας για Απελευθέρωση της Πατρίδας μας.

Με το πέρας των ομιλιών, για την προσφορά τους στην πατρίδα τιμήθηκαν από το ΕΛΑΜ οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ Ιωάννης Νεοφύτου Καραολής, Νεοπτόλεμος Γεωργίου Λευτής, Ρένος Κυριακίδης, Αντώνης Αντωνίου, Χριστόφορος Ευτυχίου και Ανδρέας Λαγός.

Παράλληλα, για την προσφορά και την συνεργασία του με την Επιτροπή Παιδείας και Πολιτισμού του Κινήματος τιμήθηκε ο ιστορικός ερευνητής Γιώργος Αντωνίου.