Ο υπουργός οικονομικών της Τουρκίας, Νιχάτ Ζεϋμπεκτσί, σε συγκέντρωση στην πόλη Ντενιζλί της Τουρκίας, ανάφερε πως στο παρελθόν η Τουρκία είχε στείλει όπλα στην Κύπρο, τα οποία χρησιμοποιήθηκαν από τους τουρκοκύπριους για 15 ολόκληρα χρόνια.
Ο τούρκος υπουργός αναφέρθηκε επίσης στην υπόθεση όπου στάλθηκαν όπλα από την Τουρκία προς τους τζιχαντιστές στη Συρία.

Ο Τούρκος υπουργός είπε τα εξής: «Αυτοί που πρέπει να ντρέπονται είναι αυτοί οι εκφυλισμένοι προδότες που σταμάτησαν τα φορτηγά και με κάμερες στα χέρια τους έστειλαν τις εικόνες σε όλο τον κόσμο».

Ο Νιχάτ Ζεϋμπεκτσί συνέχισε λέγοντας: «Tο 1974 οι Τούρκοι στρατιώτες όρμησαν στην Κύπρο σαν λιοντάρια. Ασφαλώς και πήγαν στην Κύπρο σαν λιοντάρια. Αλλά εκεί οι μουτζαχίντ (όπως ονομάζει τους Τ/Κ αγωνιστές) είχαν ήδη πολεμήσει επί 15 χρόνια. Με ρόπαλα πολεμούσαν; Ή κρατώντας ξύλα στα χέρια τους; Με όπλα πολεμούσαν. Από που ήρθαν αυτά; Τα έστειλε αυτό το μεγάλο έθνος. Τα έστειλε το κράτος αυτού του μεγάλου έθνους. Όταν είσαι μεγάλο έθνος και μεγάλο κράτος, κάποια πράγματα μπορείς τα κάνεις. Ενώ αυτοί οι εκφυλισμένοι (εννοεί τους δημοσιογράφους της ‘Τζουμχουριέτ’ που δημοσίευσαν τις φωτογραφίες) λένε ότι τα έστειλες στους τρομοκράτες»

Η συγκεκριμένη αναφορά του τούρκου υπουργού οικονομικών, επιβεβαιώνει πλήρως τα όσα επαναλαμβάνουμε εδώ και χρόνια, όσο αφορά τις επεκτατικές βλέψεις της Τουρκίας εις βάρος της πατρίδας μας. Από τις αναφορές του τούρκου υπουργού, βγαίνει ξεκάθαρα το συμπέρασμα πως και στο παρελθόν υπήρχε ισχυρή διασύνδεση μεταξύ Τουρκίας και τουρκοκυπριακής μειονότητας, που οδήγησε τόσο στα γεγονότα του 1963-64, αλλά και στην τουρκική εισβολή.

Εν έτη 2018, εξακολουθεί να υπάρχει διασύνδεση της Άγκυρας με το παράνομο μόρφωμα των κατεχομένων, με τον εκάστοτε ηγέτη της κατοχής να λειτουργεί ως υποχείριο του νεοσουλτάνου Ερντογάν.