Δυναμική ήταν η παρουσία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) σήμερα το πρωί (31/12), στο ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο του αγωνιστή της ΕΟΚΑ Μάκη Γιωργάλλα στο χωριό Ζωοπηγή.

Με το πέρας του μνημόσυνου, λόγω έντονης βροχόπτωσης, οι διοργανωτές της εκδήλωσης αποφάσισαν η κατάθεση των στεφάνων να πραγματοποιηθεί εντός της εκκλησίας. Εκ μέρους του Προέδρου του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) και υποψήφιου για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Χρίστου Χρίστου, στεφάνι κατέθεσε το Μέλος του Πολιτικού Συμβουλίου Πέτρος Κουντουρέσιης. Εκ μέρους του ΕΛΑΜ, στεφάνι κατέθεσε ο βοηθός Γενικός Οργανωτικός Πόλυς Ευαγγελίδης, ενώ εκ μέρους του Μετώπου Νεολαίας ο Πρόεδρος Σωτήρης Ιωάννου.

Ακολούθως, το Μέτωπο Νεολαίας του ΕΛΑΜ επισκέφτηκε το κρησφύγετο που βρισκόταν στην οικία του Μηνά Μηνά, κάτω από το τζάκι του σπιτιού, όπου για αρκετούς μήνες κρυβόντουσαν ο Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Μάκης Γιωργάλλας και πολλοί άλλοι αντάρτες, νιώθοντας ρίγη συγκίνησης λόγω της ιεράς παρακαταθήκης που άφησαν οι αγωνιστές της ΕΟΚΑ στις επόμενες γενεές Ελλήνων και το χρέος για συνέχιση του αγώνα τους.

Ο Μάκης Γιωργάλλας, αποτέλεσε αγνός ιδεολόγος και αγωνιστής της ιδέας της Ενώσεως της Κύπρου με την μάνα Ελλάδα. Εκείνο το χάραμα της 31ης Δεκεμβρίου του 1956, έπεσε νεκρός, μαχόμενος στο πλευρό του Γρηγόρη Αυξεντίου, από σφαίρα τούρκου επικουρικού. Στην αγκαλιά του υπαρχηγού της ΕΟΚΑ, ο Μάκης Γιωργάλλας άφησε την τελευταία του πνοή, αναφωνώντας “Μάστρε μου πεθαίνω, Ζήτω η Ελλ…”.

Οι ΕΛΑΜίτες, στον χώρο θυσίας του Μάκη Γιωργάλλα έδωσαν όρκο τιμής, πως θα συνεχίσουν τον αγώνα τους, πιστοί στα τελευταία του λόγια, “Μάστρε μου πεθαίνω, Ζήτω η Ελλάς”, ενάντια σε κάθε λύση ομοσπονδίας, για μια Κύπρο Ελεύθερη και Ελληνική, όπως την ονειρεύτηκαν ο Αυξεντίου, ο Γιωργάλλας και τόσοι άλλοι αγωνιστές της ΕΟΚΑ.