Σκηνικό έντασης στην κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη επιχειρεί να δημιουργήσει ξανά η Τουρκία. Σε μία νέα προσπάθεια να θέσει εν αμφιβόλω τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Αγκυρα εξέδωσε νέες NAVTEX, δεσμεύοντας περιοχές νοτιοανατολικά της νήσου.

Σύμφωνα με αυτές, από τις 18 μέχρι τις 25 Δεκεμβρίου, η Τουρκία θα πραγματοποιεί ασκήσεις με πραγματικά πυρά στην κυπριακή ΑΟΖ.

Σε μία προσπάθεια να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα στην ΑΟΖ της Κυπριακής Δημοκρατίας, η Τουρκία επισπεύδει την μετακίνηση στη Μεσόγειο, του νέου υπερσύγχρονου γεωτρύπανου «Deepsea Metro 2″, με στόχο την πραγματοποίηση γεωτρήσεων στην περιοχή, εντός του 2018. Σύμφωνα με τουρκικά Μέσα Ενημέρωσης, το γεωτρύπανο το οποίο βρίσκεται σε λιμάνι της Νορβηγίας, έχει μήκος 229 μέτρων και μπορεί να διενεργεί γεωτρήσεις σε βάθος 40.000 ποδών.

Έμπειροι παρατηρητές τονίζουν ότι ο προσδιορισμός «Ανατολική Μεσόγειος» που χρησιμοποιούν οι Τούρκοι είναι εσκεμμένα τόσο ασαφής, ώστε ο αιφνιδιασμός να είναι απόλυτος.

Βέβαια, το γεωτρύπανο θα κινηθεί, όπως έχει κατά καιρούς ανακοινωθεί από τις τουρκικές αρχές (και κυρίως τον Μπεράτ Αλμπαϊράκ, υπουργό Ενέργειας και γαμπρό του Ταγίπ Ερντογάν), με οδηγό τα ευρήματα του ωκεανογραφικού «Μπαρμπαρός», το οποίο από τον περασμένο Ιούλιο έχει πραγματοποιήσει έρευνες σε όλο το εύρος της κυπριακής ΑΟΖ.

Πολλοί αναλυτές εκτιμούν ότι οι Τούρκοι δεν πρόκειται να θελήσουν να έρθουν σε αντιπαράθεση με τους Γάλλους και Ιταλούς που ήδη δραστηριοποιούνται στην κυπριακή ΑΟΖ (Total και ENI), αλλά θα προτιμήσουν περιοχές που ακόμη δεν έχουν παραχωρηθεί.

Σημειώνεται, πάντως, ότι σε γενικές γραμμές, με πολύ μικρά διαλείμματα από τον προηγούμενο Ιούλιο και την περιορισμένη –αλλά ορατή– ένταση που υπήρξε στην κυπριακή ΑΟΖ λίγο πριν από την έναρξη των γεωτρήσεων στο οικόπεδο 11, η παρουσία του τουρκικού ναυτικού στην ευρύτερη περιοχή παραμένει σταθερή. Είτε διά της εκτέλεσης γυμνασίων, είτε μέσω της παρουσίας εντός της κυπριακής ΑΟΖ, ο τουρκικός στόλος βρίσκεται προσανατολισμένος περισσότερο στην Ανατολική Μεσόγειο και λιγότερο στις άλλες δύο θάλασσες που περιβάλλουν την Τουρκία.

Είναι φανερό ότι ο νεοσουλτάνος Εντρογάν, αποθρασυμένος μετά τις νέες υποχωρήσεις της δικής μας πλευράς από την κυβέρνηση Αναστασιάδη στο Κρανς Μοντανά, προχωρά σε νέες προκλήσεις στην ΑΟΖ μας δείχνοντας για ακόμη μια φορά την αποτυχία της πολιτικής που ακουλουθούν οι πολιτικοί μας ταγοί όλα αυτά τα χρόνια.