Το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2018 , πλην του ταμείου αμυντικής θωράκισης.

Όπως δήλωσε ο βουλευτής του κόμματος, Λίνος Παπαγιάννης, στη σημερινή ομιλία του στην Ολομέλεια της Βουλής, ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός ούτε κοινωνικά ευαίσθητος και γι’ αυτό το ΕΛΑΜ δεν μπορεί να τον στηρίξει.

Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ είπε πως με βάση τους δείκτες υπάρχει βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη, ωστόσο ανέφερε πως η κατάσταση δεν είναι καθόλου κολακευτική.

Για το τραπεζικό σύστημα ανέφερε πως τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια παραμένουν μια γάγγραινα για την οικονομία.

Αναφορά έκανε ο κ. Παπαγιάννης και για την Άμυνα, τονίζοντας πως οι δαπάνες παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Ο βουλευτής του ΕΛΑΜ έκανε λόγο για προχειρότητα στην αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς, ενώ τόνισε πως δεν υπάρχει καμία αύξηση στις δαπάνες για την αμυντική θωράκιση για το 2018, ενώ τα έσοδα από την έκτακτη φορολογία για την Άμυνα δεν καλύπτουν τις εξοπλιστικές ανάγκες.

 

Δείτε αυτούσια την ομιλία του βουλευτή του ΕΛΑΜ

Κύριε Πρόεδρε,

Κυρίες και Κύριοι,

Ο προϋπολογισμός του 2018 κατατέθηκε και παρουσιάστηκε από κυβερνητικής πλευράς με πανηγυρικό τρόπο, αφού υπάρχουν δείκτες που δείχνουν βελτίωση σε σύγκριση με τα προηγούμενα έτη.

Ως Εθνικιστές δεν έχουμε καμία διάθεση να μηδενίσουμε τα πάντα ούτε πιστεύουμε στην ισοπεδωτική αντιπολιτευτική κριτική.
Όμως, η κατάσταση πρέπει να αποτυπώνεται ως έχει και αυτή δεν είναι καθόλου κολακευτική. Αρχικά πρέπει να αναφερθεί ότι όντως η οικονομία είναι σε γενικές γραμμές καλύτερη από το 2013. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την καταστροφική 5ετία του Δημήτρη Χριστόφια. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την τραγική θέση που βρέθηκε ο κυπριακός Ελληνισμός και την αβεβαιόητα που περάσαμε όλοι για μεγάλο χρονικό διάστημα. Κανείς δεν μπορεί να ξεχάσει την ληστεία που υπέστει ο λαός μας και πως αυτή η ληστεία μέχρι και σήμερα μένει ατιμώρητη. Δυστυχώς 5 χρόνια μετά όχι μόνο δεν υπήρξε δικαίωση των κουρεμένων αλλά ούτε και ανάληψη πολιτικής ευθύνης υπήρξε από την Κυβέρνηση και την αντιπολίτευση. Πέραν του κουρέματος , η κοινωνία μας είδε και άκουσε για την Focus, τα αποχετευτικά, το χρηματηστήριο, τους S-300, τον Μιλόσεβιτς, τον Καντάφη, το Τεπακ, τον Μιλτιάδη Νεοφύτου, την Δρομολαξιά, τα αξιόγραφα, τους διορισμούς στις Βρυξέλλες, τις Κυπριακές αερογραμμές, τις κομπίνες μέσω κατεχωμένων, τους συμπεθέρους, τα δεσμεύομαι και τόσα άλλα! Αυτή η κοινωνία δεν πρόκειται να ξεχάσει ούτε το Μαρί ούτε τους νεκρούς του. Άρα λοιπόν όσοι πηγαινοέρχεστε από το ένα τηλεοπτικό πάνελ στο άλλο καλό θα ήταν να μην ρίχνετε τις ευθύνες στους άλλους. Όλο το πολιτικό σύστημα από το 1960 και μετά και όλα τα μεγάλα σε ηλικία κόμματα εμπλέκοντε στα σκάνδαλα και αυτό δεν θα το ξεχάσει ποτέ ο Κυπριακός Ελληνισμός.

Όσο αφορά την κατάσταση της πραγματικής οικονομίας, παρά τη βελτίωση ορισμένων δεικτών, δείχνει πως έχουμε ακόμη αρκετά δύσκολα χρόνια, αφού σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να θεωρηθεί ότι έχει μπει σε τροχιά καθολικής και σταθερής ανάπτυξης.

Εξάλλου, η όποια ανάπτυξη οφείλεται κυρίως στον υπερβάλλοντα ζήλο των παραγωγικών δυνάμεων αυτής της χώρας καθώς και στις τεράστιες θυσίες των εργαζομένων και των νοικοκυριών.

Η Κυβέρνηση απέτυχε να δημιουργήσει ένα πλαίσιο που θα επιτρέψει την πολυδιάστατη ανάπτυξη που βασίζεται σε υποδομές και μεταρρυθμίσεις.

Η αύξηση του τουρισμού οφείλεται σε λόγους συγκυριακούς και όχι σε κάποιο αναπτυξιακό σχέδιο δράσης, ενώ οι ξένες ιδιωτικές επενδύσεις σε ακίνητα για την απόκτηση υπηκοότητας είναι καθαρά ευκαιριακή και προκαλεί στρεβλώσεις στην αγορά ακινήτων.

Από την άλλη μειώνεται σταθερά η συνεισφορά του πρωτογενούς και του δευτερογενούς τομέα παραγωγής στο ΑΕΠ και στην οικονομία.
Η γεωργική, κτηντροφική και η βιομηχανική παραγωγή εμφανίζεται συνεχώς μειωμένη και χιλιάδες συμπολίτες μας εγκαταλείπουν την ύπαιθρο.

Η Κύπρος μετατρέπεται σταθερά σε χώρα παροχής υπηρεσιών με ό,τι αρνητικά συνεπάγεται το γεγονός αυτό.
Η οικονομία μας καθίσταται όλο και πιο ευάλωτη σε εξωτερικούς παράγοντες αφού ο τομέας που βασίζεται στον τουρισμό και τις υπηρεσίες δεν έχει κανένα περιθώριο ευελιξίας.

Το ισοζύγιο πληρωμών παραμένει θλιβερά αρνητικό ενώ βασιζόμαστε στις εισαγωγές για την πλειοψηφία των αγαθών. Μια χώρα που αδυνατεί να θρέψει τους κατοίκους της είναι μια χώρα που αποτυγχάνει να τους προστατέψει σε περιόδους κρίσης ή σε έκτακτες καταστάσεις.

Αυτό που μας ανησυχεί ακόμη περισσότερο είναι ότι το μοναδικό πλάνο που έχει αυτή η Κυβέρνηση για την ανάπτυξη της κυπριακής οικονομίας είναι η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση στρατηγικών υποδομών και η πώληση περιουσιακών στοιχείων του κράτους.

Ο υπουργός παρουσίασε, μάλιστα, ως παράδειγμα την ιδιωτικοποίηση του λιμανιού της Λεμεσού, ξεχνώντας τα τρομερά προβλήματα που παρουσιάστηκαν αμέσως μετά την ολοκλήρωσή της. Ακόμη και σήμερα, είναι αμφίβολο εάν ωφέλησε έστω και κατ’ ελάχιστο η ιδιωτικοποίηση αυτή.

Ο υπουργός επανάφερε, επίσης, το ζήτημα της ΑΤΗΚ. Κανείς δεν διαφωνεί ότι υπάρχει ανάγκη εκσυγχρονισμού της λειτουργίας της και η αποτροπή κακοδιαχείρισης, αλλά είναι ξεκάθαρο πως στόχος αυτής της κυβέρνησης είναι η πλήρης ιδιωτικοποίηση ενός από τους πιο προσοδοφόρους οργανισμούς του κράτους.

Ως ΕΛΑΜ είμαστε αντίθετοι στην ιδιωτικοποίηση στρατηγικών υποδομών καθώς και στην πώληση κρατικής περιουσίας και είμαστε περήφανοι που οι ψήφοι μας έπαιξαν καθοριστικό ρόλο κατά την ψηφοφορία για την κατάργηση του ταμείου αποκρατικοποιήσεων.

Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε πως το τραπεζικό σύστημα της χώρας εξυγιαίνεται και τα επιτόκια δανεισμού πέφτουν.

Μα μόνο βελτίωση θα μπορούσε να υπάρξει μετά την τραγική περίοδο των περασμένων ετών και το εγκληματικό κούρεμα των καταθέσεων αξίας πολλών δις ευρώ.
Να μην ξεχνούμε, επίσης, τα εκατοντάδες εκατομμύρια ευρώ που δόθηκαν για την σωτηρία του Συνεργατισμού.
Παράλληλα χιλιάδες εργαζόμενοι στον τραπεζικό τομέα είδαν την έξοδο ενώ ο δανεισμός ουσιαστικά έπαυσε για σειρά ετών.

Το τραπεζικό σύστημα παραμένει στην καλύτερη, στο γύψο με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια να παραμένουν μια γάγγραινα για την οικονομία μας.

Τα κόκκινα δάνεια δείχνουν με παραστατικό τρόπο τις σοβαρές δυσκολίες που αντιμετωπίζουν χιλιάδες επιχειρήσεις και νοικοκυριά ενώ βλέπουμε πως αυτή η Κυβέρνηση δεν έχει ούτε σχέδιο ούτε πλάνο για την αντιμετώπισή τους.
Για να αντιμετωπιστεί ο κίνδυνος μαζικής μεταφοράς περιουσιακών στοιχείων από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις στις τράπεζες, η κυβέρνηση οφείλει να υιοθετήσει ένα σχέδιο κουρέματος των λεγόμενων κόκκινων δανείων με κοινωνικά κριτήρια.

Μόνο έτσι θα εξυγιανθεί μακροπρόθεσμα ο τραπεζικός τομέας και θα επιλυθεί ουσιαστικά το πρόβλημα του ιδιωτικού δανεισμού που επικρέμαται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από την οικονομία μας.

Κυρίες και κύριοι,

Με πανηγυρικό τρόπο παρουσιάστηκε και η βελτίωση των δημόσιων οικονομικών και η μείωση κάποιων φορολογιών.

Δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι αυτό έγινε κατορθωτό επειδή επιβλήθηκαν μεγάλες μειώσεις σε μισθούς και επιδόματα δημοσίων υπαλλήλων, αποκοπές και μειώσεις σε κοινωνικά και άλλα επιδόματα, καθώς και το πάγωμα στις προσλήψεις στο δημόσιο και στον ευρύτερο δημόσιο τομέα.
Παράλληλα, οι αναπτυξιακές δαπάνες παρέμειναν και παραμένουν καθηλωμένες σε πλήρη αντίθεση με τις ανάγκες που υπάρχουν.

Πολλές κρατικές υπηρεσίες παραμένουν σοβαρά υποστελεχωμένες με αρνητικές συνέπειες στην ομαλή λειτουργία τους.
Η κρατική μηχανή αδυνατεί να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις της εποχής, είτε λόγω έλλειψης υλικοτεχνικής υποδομής, είτε λόγω της υποστελέχωσης δημιουργώντας αυξημένες ανάγκες για αγορά υπηρεσιών από τον ιδιωτικό τομέα.

Ενώ δεν θεωρούμε αρνητική τη συνεργασία δημοσίου και ιδιωτικού τομέα εκεί που χρειάζεται, η αγορά υπηρεσιών για την κάλυψη αναγκών που όφειλε  το κράτος να καλύπτει είναι πανάκριβη, ενώ δημιουργεί σχέση εξάρτησης με συγκεκριμένα επιχειρηματικά συμφέροντα.

Από την άλλη τα έσοδα δεν είχαν σοβαρή βελτίωση και η φοροδιαφυγή παραμένει σε υψηλότατα επίπεδα.

Η ενοποίηση των υπηρεσιών φορολογίας έδειξε να μην επιφέρει αποτελέσματα αφού χαρακτηριστικό είναι ότι ακόμη εξετάζονται φορολογικές δηλώσεις του 2011 και του 2012.

Κύριε Πρόεδρε,

Η όποια ανάπτυξη, δεν υπήρξε ευεργετική για όλους τους πολίτες. Η μονοδιάστατη ανάπτυξη που ευνοεί συγκεκριμένες ομάδες του πληθυσμού είναι μια λάθος ανάπτυξη.
Σίγουρα κάποιες επιχειρήσεις εμφανίζουν αυξημένα κέρδη αλλά αυτό δεν αντικατοπτρίζεται στα έσοδα των εργαζομένων.

Οι μισθοί παραμένουν καθηλωμένοι ενώ η κοινωνική ανισότητα και η ψαλίδα μεταξύ φτωχών και πλουσίων μεγαλώνει.
Την ίδια στιγμή έχουμε τον Υπουργό Οικονομικών να δηλώνει πως ο κατώτατος μισθός των 750 ευρώ είναι υψηλός παραγνωρίζοντας πως χιλιάδες εργαζόμενοι δεν καλύπτονται από αυτόν.

Απορούμε με βάση ποια χώρα και ποιον δείκτη τιμών εξετάστηκε και κρίθηκε πως τα 750 ευρώ είναι αρκετά γιατί σίγουρα για την σημερινή Κύπρο δεν φτάνουν για να ζήσει κάποιος αξιοπρεπώς.
Παρουσιάστηκαν μειωμένοι δείκτες ανεργίας και θα ήταν λάθος να πούμε πως αυτό δεν είναι κάτι θετικό.

Από την άλλη η πραγματικότητα δεν είναι και τόσο θετική. Χιλιάδες συμπολίτες μας, μετανάστευσαν τα τελευταία χρόνια στο εξωτερικό και παραμένουν εκεί.
Η ανεργία μεταξύ των νέων ξεπερνά το 25% και δεν εμφανίζεται προοπτική αντιμετώπισης του φαινομένου αυτού.

Παράλληλα εμφανίζεται συνεχής αύξηση των μορφών υποαπασχόλησης ενώ η μερική απασχόληση τείνει να γίνει κανόνας.
Η αδήλωτη και η παράνομη εργασία παραμένει σοβαρό πρόβλημα μετατρέποντας την αγορά εργασίας σε πραγματική ζούγκλα.

Από την άλλη χαιρόμαστε που έστω και την ύστατη, η Κυβέρνηση αναγνώρισε το πρόβλημα και ανέλαβε πρωτοβουλίες για την καταπολέμηση της παράνομης απασχόλησης.

Σε αυτό το σημείο, θα ήθελα να υπενθυμίσω σε όλους ότι ακριβώς 14 μήνες μετά την δέσμευση της υπουργού εργασίας για νομοσχέδιο που αφορά την σύνταξη χηρείας ανδρός δεν είχαμε καμία εξέλιξη. Όπως επίσης ούτε και 8 μήνες μετά δεν είχαμε καμία εξέλιξη για το επίδομα ανεργείας και το διάστημα που αυτό καταβάλεται. Είναι αδιανόητο πέραν των 45000 συμπατριωτών μας να μην λαμβάνουν κανένα εισόδημα για 2.5-3 μήνες. Ειδικά τώρα στις γιορτές των Χριστουγέννων τόσες χιλιάδες συμπατριώτες μας θα μείνουν κυριολεκτικά στο έλεος του Θεού χωρίς να λάβουν ούτε ένα ευρώ από το κράτος.

Όσον αφορά την βελτίωση των δημόσιων οικονομικών δεν αποτυπώνεται στις αναπτυξιακές και τις κοινωνικές δαπάνες.

Οι δαπάνες για την υγεία και την κοινωνική πρόνοια παραμένουν χαμηλές ενώ οι ανάγκες είναι επιτακτικές.

Ενώ χαιρετίσαμε την υιοθέτηση και στηρίζουμε την υλοποίηση του Γενικού Συστήματος Υγείας, τα προβλήματα στην Υγεία παραμένουν και είναι μεγάλα.

Είναι λάθος να αναμένουμε πως το ΓΕΣΥ από μόνο του θα επιλύσει τα πάντα ενώ δεν πρέπει να ξεχνούμε πως η σωστή και έγκαιρη λειτουργία του είναι ένα τεράστιο εγχείρημα.
Παράλληλα, η Κύπρος παραμένει ουραγός σε δομές κοινωνικής πρόνοιας.

Είτε πρόκειται για βρεφονηπιακούς σταθμούς, είτε οίκους ευγηρίας, είτε δομές ψυχικής υγείας, η Κύπρος αποτυγχάνει να επιδείξει υποδομές που να ανταποκρίνονται σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος.

Αυτό οδηγεί σε αυξημένη ανάγκη για επιδόματα τα οποία έρχονται να καλύψουν την κρατική ανεπάρκεια. Οι κοινωνικές δαπάνες παραμένουν σταθερές αλλά αυτές δεν σημαίνει ότι καλύπτουν τις πραγματικές ανάγκες.

Η ανεπάρκεια σε δομές πλήττει κυρίως τα αδύναμα και τα ευάλωτα κοινωνικά στρώματα, ενώ, οφείλουμε να θυμίσουμε ότι με την απαρχή της κρίσης δεκάδες επιδόματα καταργήθηκαν ή μειώθηκαν σημαντικά, οξύνοντας τα προβλήματα.

Να σημειωθεί ότι το κράτος αδυνατεί να τα καταβάλλει στην ώρα τους, λες και κάποιος που έχει ανάγκη το επίδομα του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος έχει την πολυτέλεια να περιμένει 3 και 4 μήνες.

Ενώ ο έλεγχος και η εξέταση των περιουσιακών στοιχείων των δικαιούχων των όποιων επιδομάτων είναι αναγκαίος, είναι γεγονός ότι πολλές φορές συμπολίτες μας εξαιρούνται κοινωνικής βοήθειας ενώ την έχουν πραγματικά ανάγκη.
Χαρακτηριστικό είναι το παράδειγμα της φοιτητικής χορηγίας που ένα σημαντικό ποσό παραμένει κάθε χρόνο αδιάθετο ενώ υπάρχουν φοιτητές που αντιμετωπίζουν τρομερές οικονομικές δυσκολίες.

Την ίδια ώρα, εκατομμύρια δίδονται αφειδώς για τους παράνομους μετανάστες και τους λεγόμενους πρόσφυγες που μας στέλνει η Τουρκία με το σχετικό κονδύλι να είναι αυξημένο για το 2018 κατά 30%.

Την ίδια ώρα ξεπερνούν τα 2,5 εκατομμύρια ευρώ οι οφειλές των αιτητών ασύλου στην Αναθεωρητική Αρχή χωρίς κανένας να ενδιαφέρεται για την είσπραξή τους.

Δεν είναι λίγες οι φορές που δημοσιεύονται περιπτώσεις που προκαλούν το δημόσιο αίσθημα.

Λεγόμενοι πρόσφυγες, καθώς και Τουρκοκύπριοι που δεν αποδεικνύουν σε καμία περίπτωση διαμονή στις ελεύθερες περιοχές, εισπράττουν επιταγές χιλιάδων ευρώ.

Την ίδια ώρα χιλιάδες συμπολίτες μας, μετά από 35 και 40 χρόνια σκληρής εργασίας καλούνται να ζήσουν με συντάξεις πείνας των 350 και των 400 ευρώ ενώ άλλοι απειλούνται με 12% μείωση της σε περίπτωση που τολμήσουν να ζητήσουν πρόωρη συνταξιοδότηση.

Κύριε Πρόεδρε,

Εντύπωση προκαλεί στο προϋπολογισμό του 2018 το γεγονός ότι πληθώρα έργων βρίσκονται σε στάδιο μελέτης ή έναρξής τους, με την ολοκλήρωσή τους να προβλέπεται σε ορίζοντα ετών.
Ενώ είναι λογικό κάποια έργα να απαιτούν αρκετά χρόνια για την ολοκλήρωσή τους, το να τα καταγράφεις ενώ δεν έχει ολοκληρωθεί καν η σχετική μελέτη, δείχνει ξεκάθαρη προεκλογική σκοπιμότητα.
Θα μπορούσα να αναφερθώ στο Κρατικό Χημείο, στο νέο κτίριο της Βουλής των Αντιπροσώπων και όχι μόνο. Όλα αυτά καταγράφονται μεν αλλά δεν πρόκειται να υλοποιηθούν για πολλά χρόνια ακόμη.

Από την άλλη έργα που έπρεπε να γίνουν χθες αφήνονται για το απώτερο μέλλον ενώ δεν υπάρχει καμία πρόβλεψη για την αύξηση των αναπτυξιακών δαπανών.

Κάτι τέτοιο δεν φαίνεται να ισχύει σε ό,τι έχει να κάνει με τη δημιουργία οδοφραγμάτων, τη συντήρηση των τζαμιών και οτιδήποτε έχει να κάνει με τους αιτητές ασύλου και τους παράνομους μετανάστες.

Δεν μας προκαλεί καμία εντύπωση κάτι τέτοιο, απλά οφείλουμε να το καταγράψουμε για να είναι σαφές ότι αυτή η κυβέρνηση έχει τις δικές της προτεραιότητες. Είναι προφανές πως η επιβίωση και η ανάπτυξη του Ελληνισμού σε αυτή τη γωνιά της Μεσογείου δεν είναι προτεραιότητα.

Κυρίες και Κύριοι,

Οι δαπάνες για την Άμυνα παραμένουν σε χαμηλά επίπεδα. Παρά τις διαβεβαιώσεις, δεν υπάρχει καμία αύξηση στις δαπάνες για την αμυντική θωράκιση για το 2018, ενώ τα έσοδα από την έκτακτη φορολογία για την Άμυνα, καλύπτουν άλλες ανάγκες και όχι εξοπλιστικά.

Ως γνωστό στηλιτεύσαμε την προχειρότητα με την οποία έγινε η πολυδιαφημιζόμενη αναδιοργάνωση της Εθνικής Φρουράς. Μπορεί η κυβέρνηση να παρουσιάζει πως όλα βαίνουν καλώς αλλά η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική.

Τα νομοσχέδια που ρύθμιζαν την ανέλιξη των αξιωματικών και των λοιπών στελεχών της Εθνικής Φρουράς ψηφίστηκαν μετά από την πίεση των συνδέσμων Αξιωματικών και Υπαξιωματικών και παρουσιάζουν έντονες αδυναμίες.

Την ίδια στιγμή ο θεσμός των ΣΥΟΠ που τόσο πολύ διαφημίστηκε από την κυβέρνηση έχει αφεθεί ουσιαστικά στην τύχη του αφού η πρόχειρη πρόσληψη 3000 οπλιτών στην Εθνική Φρουρά, χωρίς μελέτη, προετοιμασία και κυρίως χωρίς να υπάρξει ένας σχεδιασμός για την μελλοντική αξιοποίηση του προσωπικού αυτού.

Η τουρκική απειλή αποτελεί μια πραγματικότητα και είναι διαρκής, με τον τουρκικό στρατό να μην έχει μόνο την αριθμητική υπεροχή αλλά αργά και σταθερά να αναβαθμίζεται ποιοτικά εκμεταλλευόμενος την οικονομική κρίση σε Κύπρο και Ελλάδα.

Απέναντι λοιπόν στην τουρκική υπεροπλία, η κυβέρνηση για μια ακόμη φορά έχει φέρει προς ψήφιση ένα μειωμένο προϋπολογισμό ως προς την υλοποίηση νέων εξοπλιστικών προγραμμάτων.
Προβάλαμε στην πρόσφατη παρέλαση της 1ης Οκτωβρίου, τα ατομικά τυφέκια και τα τυφέκια Ελευθέρου σκοπευτή των καταδρομών, που είναι μεν προς την ορθή κατεύθυνση, αλλά οι επιχειρησιακές ανάγκες σε εξοπλιστικά προγράμματα τρέχουν.
Δεν θέλω να αναφερθώ περαιτέρω σε συγκεκριμένα ζητήματα λόγω της ευαίσθητης φύσης της Άμυνας της Κυπριακής Δημοκρατίας. Θα ρωτήσω όμως δημόσια το πιο κάτω.

Η Τουρκία πρόκειται να παραλάβει στα επόμενα πέντε με έξι χρόνια τα πρώτα στελθ αεροσκάφη F-35. Έχει γίνει κάποιος σχεδιασμός από την Εθνική Φρουρά για το πώς θα αντιμετωπίσει την συγκεκριμένη απειλή; Ή θα περιμένουμε να γίνει αυτή πραγματικότητα και να τρέχουμε πίσω από τις εξελίξεις;

Ένα σοβαρό κράτος, πέραν της ορθής καταγραφής των δημόσιων οικονομικών, της δίκαιης κατανομής των πόρων και της αποτελεσματικής υλοποίησης της κυβερνητικής πολιτικής, οφείλει να πετυχαίνει κάτι ακόμη.
Αυτό δεν εμπεδώθηκε από τους πολίτες. Αυτή η Κυβέρνηση έχει αποτύχει σε αυτόν τομέα.
Δεν έχουμε δει οι ένοχοι της οικονομικής καταστροφής να οδηγούνται στη φυλακή. Δεν είδαμε όλοι αυτοί που έφεραν τη ευθύνη να πληρώνουν γι’ αυτό ενώ ατιμώρητα παραμένουν σοβαρά εγκλήματα.

Ενώ η διαφθορά, η σπατάλη, η κακοδιαχείριση και η εξυπηρέτηση ημετέρων δεν είναι φαινόμενα που ανέπτυξε η σημερινή κυβέρνηση, βλέπουμε πως δεν υπάρχει σοβαρή πολιτική βούληση για την αποτελεσματική καταπολέμησή τους.

Συνεχώς βλέπουν το φως της δημοσιότητας περιπτώσεις σκανδάλων τα οποία συνταράζουν για λίγες μέρες τη κοινή γνώμη, αλλά αφήνονται με τρόπο να ξεχαστούν.

Εδώ οφείλουμε να αναγνωρίσουμε ότι ο θεσμός του Γενικού Ελεγκτή έχει βοηθήσει στον εντοπισμό πολλών περιπτώσεων διαφθοράς και κακοδιαχείρισης καθώς και η συμβολή κάποιων δημοσιογράφων που τιμούν το λειτούργημά τους.
Εμείς θα επιμένουμε πως η εμπέδωση του αισθήματος δικαιοσύνης ανάμεσα στους πολίτες είναι σημαντικότατη για την επιτυχή λειτουργία ενός κράτους δικαίου, ενώ δεν πρέπει να υπάρχει καμία ανοχή σε φαινόμενα διαφθοράς και διασπάθισης δημοσίου χρήματος.

Κυρίες και Κύριοι,

Αυτός ο προϋπολογισμός δεν είναι αναπτυξιακός και γι’ αυτό δεν μπορούμε να τον στηρίξουμε.
Δεν είναι κοινωνικά ευαίσθητος και με βάση τα δικά μας πιστεύω δεν είναι σωστά διαρθρωμένος γι’ αυτό τον απορρίπτουμε.

Αυτοί που κατέθεσαν τον συγκεκριμένο προϋπολογισμό μπορεί να είχαν το βλέμμα στις επερχόμενες προεδρικές εκλογές αλλά εμείς έχουμε πάντα το βλέμμα στις επόμενες γενιές.

Το δικό μας όραμα για τη Διακυβέρνηση αυτού του τόπου είναι πολύ διαφορετικό.

Εμείς θέλουμε ένα κράτος δίκαιο κυρίαρχο με δυνατές ένοπλες δυνάμεις που διατηρούν σοβαρή αποτρεπτική ισχύ απέναντι στην επεκτατική Τουρκία.

Επιδιώκουμε ένα κράτος που παρέχει στους πολίτες, τους επισκέπτες και τις επιχειρήσεις ασφάλεια.
Ένα κράτος δικαίου που σέβεται τα δικαιώματα των πολιτών και αποδίδει δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα επιδεικνύει μηδενική ανοχή σε θέματα διαφθοράς και διασπάθισης κρατικών πόρων.

Θέλουμε ένα κοινωνικό κράτος, στο οποίο η υγεία θεωρείται δημόσιο αγαθό και όχι πολυτέλεια. Που θα έχει όλες τις απαιτούμενες δομές πρόνοιας για την κάλυψη των αναγκών των πολιτών του διασφαλίζοντας τις καλύτερες δυνατές συνθήκες για τις ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού, όπως τα άτομα με αναπηρίες.

Θέλουμε το κράτος να έχει αναπτυξιακό χαρακτήρα με την πολυδιάστατη οικονομική ανάπτυξη που επιτρέπει την όσο τον δυνατό δικαιότερη κατανομή του παραγόμενου πλούτου.
Μιας οικονομικής ανάπτυξης που δεν βασίζεται μόνο στην παροχή υπηρεσιών αλλά στην παραγωγή, στην καλλιέργεια της γης μας και στην εργασία του εξαιρετικού ανθρώπινου δυναμικού μας. Εμείς απαιτούμε και έχουμε ως θέση αρχής την φοροαπαλλαγή στους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους έτσι ώστε να έχουν το κίνητρο και την οικονομική δυνατότητα να αντεπεξέλθουν στις δύσκολες εποχές που ζούμε. Απαιτούμε να τους δωθούν οι αποζημειώσεις του 2010, του 2013 και όποιων άλλων ετών που ακόμα δεν έχουν δοθεί μέχρι και το τελευταίο ευρώ.

Μακριά από νεοφιλελεύθερες λογικές ιδιωτικοποιήσεων και ανύπαρκτου κρατικού παρεμβατισμού στην οικονομία.

Μια οικονομία που βασίζεται σε κανόνες και εξασφαλίζει αξιοπρεπή εργασία για όλους μακριά από τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλλουν χέρι με χέρι σε όλη την Ευρώπη, οι νεοφιλελεύθεροι της Μέρκελ και οι σοσιαλδημοκράτες του Σουλτς.

Με λίγα λόγια θέλουμε ένα κράτος που ο υπουργός Οικονομικών θεωρεί το μισθό των 700 ευρώ ντροπή και τη σύνταξη των 400 έγκλημα. Κάπου εδώ θέλω να υπενθυμήσω την πρόταση μας για τον κατώτατο μισθό καθώς και την πρόταση που έχουμε κατεθέσει για τα βαρεά και ανθυγιεινά επαγγέλματα για πρόωρη σύνταξη στα 58.

Εμείς θα είμαστε εδώ και μετά τις προεδρικές εκλογές, ανεξαρτήτως του αποτελέσματος, να αγωνιζόμαστε για τα δίκαια των Ελλήνων της Κύπρου και την αξιοπρέπειά τους χωρίς να λαμβάνουμε υπόψη τίποτε άλλο παρά το συμφέρον του λαού μας.
Πριν κλείσω θέλω να ενημερώσω όσους μας ακούν ή όσους πρόκειται να ακούσουν αυτή την ομιλία για κάποιες ασάφειες που ακούγονται στην διάρκεια αυτής της προεκλογικής. Όταν αναφέραμε για πρώτη φορά την πρόταση μας για το κούρεμα δανείων μας αποκαλέσατε λαϊκιστές. Σήμερα το επικαλείστε όλοι.

Όταν δηλώσαμε για πρώτη φορά την ανάγκη για αποφυγή με οποιοδήποτε κόστος στην αξιοποίηση του τουρκικού αγωγού για το φυσικό αέριο, η κυβερνητική παράταξη το θεωρούσε επιτακτική ανάγκη και ως η μόνη ρεαλιστική λύση. Σήμερα ευτυχώς προχωράμε με τον EAST MED. Όταν αναφέραμε για πρώτη φορά τις προτάσεις μας για την ανεργία κανείς δεν μας έβαλε υπόψη. Σήμερα 2 επιτελεία έχουν αντιγράψει τις θέσεις μας. Όταν καταθέσαμε την πρόταση για την κατάργηση του τέλους των 350 ευρώ για τις επιχειρήσεις κανένας δεν το θεώρησε ως κάτι σοβαρό. Σήμερα 3 επιτελεία το χρησιμοποιούν.
Για τα τέλη κυκλοφορίας και την κατάργηση τους, την επιστροφή του 12% στους συνταξιούχους, την αύξηση στις συντάξεις θα αναφέρω απλώς ότι παραμένουν προεκλογικές δεσμεύσεις της κυβέρνησης που ακόμα δεν έχουν εκπληρωθεί.

Το ΕΛΑΜ θα καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2018 πλην του ταμείου της Αμυντικής Θωράκισης.

Κλείνω, κύριε πρόεδρε, την ομιλία μου με ένα ξεκάθαρο μήνυμα απευθηνόμενος προς τους συμπατριώτες μας αλλά και στις πολιτικές δυνάμεις όπως επίσης και στα υπόλοιπα επιτελεία εν όψη των επερχόμενων προεδρικών εκλογών.

Εκ γενετής αυτόνομοι,

Δια ζωής μαχόμενοι,

ΕΛΛΗΝΕΣ ΜΕΧΡΙ ΤΕΛΟΥΣ.