Η Πολωνία θέλει να είναι σίγουρη ότι οι χριστιανικές παραδόσεις δεν υφίστανται «ιδεολογική λογοκρισία» στην Ευρωπαϊκή Ένωση, δήλωσε η πρωθυπουργός Μπεάτα Σίντλο, υπογραμμίζοντας την αντίθεση του κόμματός της, του εθνικού-συντηρητικού κόμματος «Νόμος και Δικαιοσύνη» (PiS) στη μετανάστευση των μουσουλμάνων.

Μαζί με την Ουγγαρία, η Πολωνία αρνήθηκε να αποδεχθεί το μερίδιό της στις υποχρεωτικές ποσοστώσεις για την ανακατανομή στις χώρες της Ε.Ε. χιλιάδων αιτούντων άσυλο από την Ιταλία και την Ελλάδα. Ο ισχυρισμός της Βαρσοβίας είναι ότι μουσουλμάνοι μετανάστες εγείρουν απειλή στην εθνική ασφάλεια και σταθερότητα της χώρας.

Σε μια ομιλία της για θέματα εξωτερικής πολιτικής, η κ. Σίντλο δήλωσε ότι οι χριστιανοί στην Ευρώπη δεν θα πρέπει να νιώθουν άβολα ή ντροπιασμένοι για την πίστη τους και τις παραδόσεις τους.

«Τασσόμαστε υπέρ μιας Ε.Ε. όπου οι χριστιανικές παραδόσεις δεν υφίστανται ιδεολογική λογοκρισία», δήλωσε σε συνέδριο που διοργάνωσε το πολωνικό ινστιτούτο διεθνών σχέσεω την Πέμπτη 9 του μηνός.

Οι σφυγμομετρήσεις στην Πολωνία – μιας από τις πλέον ομοιογενείς χώρες εθνοτικά και θρησκευτικά στην Ευρώπη – δείχνουν ότι τρεις στους τέσσερις Πολωνούς τάσσονται ενάντια στην υποδοχή προσφύγων.

Σε συγκεκαλυμμένη κριτική ενάντια στην Γαλλία και την Γερμανία, τις παραδοσιακές κινητήριες δυνάμεις της ευρωπαϊκής ενσωμάτωσης, η κ. Σίντλο δήλωσε ότι χώρες όπως η Πολωνία θα πρέπει να διαδραματίζουν μεγαλύτερο ρόλο στην διαδικασία λήψης αποφάσεων του μπλοκ.

ΠΗΓΗ