Η Κυβέρνηση της Νέας Ζηλανδίας σκοπεύει να απαγορεύσει σε αλλοδαπούς να αγοράζουν κατοικίες εντός της χώρας. Η χώρα εδώ και καιρό αντιμετωπίζει έντονη κρίση στον τομέα των κατοικιών με τις τιμές να έχουν εκτοξευθεί στα ύψη.

«Έχουμε συμφωνήσει να απαγορεύσουμε την αγορά υφιστάμενων κατοικιών από αλλοδαπούς αγοραστές», δήλωσε η νεοεκλεγείσα Πρωθυπουργός Τζακίντα Άρντερν, προσθέτοντας ότι η απαγόρευση θα αφορά αυτούς που δεν διαμένουν ήδη στη Νέα Ζηλανδία.

Το σχετικό νομοσχέδιο θα εισαχθεί τα Χριστούγεννα, όπως είπε, ενώ ανακοίνωσε πως σχεδιάζει να περιορίσει δραστικά την μετανάστευση και να επικεντρωθεί στην περιφερειακή ανάπτυξη και στη δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

Οι μεγάλες μεταναστευτικές ροές, τα χαμηλά επιτόκια καθώς και η περιορισμένη προσφορά νέων κατοικιών προκάλεσαν κρίση στις τιμές των κατοικιών τα τελευταία χρόνια στη Νέα Ζηλανδία.

Είναι ενδεικτικό πως οι αγορές ακινήτων από ξένους καθώς και η έντονη έλλειψη κατοικιών προς πώληση ήταν μεταξύ των σημαντικότερων ζητημάτων που απασχόλησαν τις εκλογές που διεξήχθηκαν στις 23 Σεπτεμβρίου στην μακρινή αυτή χώρα. Οι εκλογές αυτές σηματοδότησαν το τέλος της πολιτικής κυριαρχίας του συντηρητικού Εθνικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας για εννέα συναπτά έτη.

Η Άρντερν, η νεαρότερη πρωθυπουργός στον κόσμο (είναι 37 ετών) ηγήθηκε του Εργατικού Κόμματος της Νέας Ζηλανδίας, κόμματος που παραδοσιακά εξέφραζε μια πιο «προοδευτική» πολιτική. Η επιλογή της να περιορίσει την αγορά κατοικιών από ξένους καθώς και η βούλησή της να περιορίσει σημαντικά την μετανάστευση δείχνει ότι αναγκάστηκε να κινηθεί σε λογικά μονοπάτια μακριά από ιδεοληψίες και αντεθνικές πολιτικές που επιβάλλει ο λεγόμενος «προοδευτικός χώρος» και η παγκοσμιοποίηση. 

Είναι σημαντικό ότι ο λαός της Νέας Ζηλανδίας κατάφερε και επέβαλλε στα κόμματα της χώρας του να υιοθετήσουν θέσεις εναντίον της μετανάστευσης και της πώλησης κατοικιών σε αλλοδαπούς. Προκύπτει πως οι πολίτες, εάν το θελήσουν, έχουν τη δύναμη να μεταβάλλουν τις πολιτικές που εφαρμόζονται από τις πολιτικές δυνάμεις και να τις αναγκάσουν να πάψουν να προωθούν αντιλαϊκές και αντεθνικές πολιτικές ατζέντες.

Το παράδειγμα της Νέας Ζηλανδίας ας γίνει οδηγός για Ελλάδα και Κύπρο, όπου τα κατεστημένα κόμματα αρνούνται να δουν την πραγματικότητα και υποστηρίζουν την αρθρόα και παράνομη μετανάστευση αγνοώντας τα συμφέροντα και τη βούληση των Ελλήνων. Είναι καιρός οι πολίτες να οδηγήσουν τα κόμματα αυτά στην αφάνεια και να δώσουν τη δύναμη στους εθνικιστές.

 

Άγγελος Ιωάννου