Η ιδεολογία του κάθε ανθρώπου είναι αλληλένδετη με το αξιακό του σύστημα, καθώς το καθορίζει, δίνοντας του ουσία και περιεχόμενο. Πρόκειται για κάτι που αφορά τόσο τις πεποιθήσεις και τiς αντιλήψεις μας, όσο και τον τρόπο που αυτές μετουσιώνονται σε ενέργειες και πράξεις. Πιο απλά, αφορά τον τρόπο που επιλέγουμε να πορευτούμε στην ζωή μας, το «αποτύπωμα» που θα έχουμε αφήσει πίσω μας, όταν η φυσική μας παρουσία θα απουσιάζει πλέον από αυτό τον κόσμο. Αυτό, ωστόσο, είναι κάτι που θα μας καθορίζει αιωνίως.

Αποτελεί γεγονός ότι το ανθρώπινο ον είναι άμεσα συνυφασμένο με την Φύση, καθώς αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι της. Ταυτόχρονα και μοιραία, λοιπόν, υπόκειται και στους νόμους της. Σαφώς, η έννοια της «φυλής», την οποία η εθνικιστική κοσμοθέαση προασπίζεται σθεναρά, αποτελεί ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά παραδείγματα της αλληλοεξαρτώμενης αυτής σχέσης ανθρώπου – φύσεως. Με τον ίδιο ακριβώς τρόπο, όμως, αντιλαμβάνεται και την έννοια της «εξέλιξης», είτε αυτή αφορά τον ανθρωπολογικό παράγοντα, είτε την γεωμορφολογία κτλ.

Η έννοια της «εξέλιξης», ωστόσο, αφορά σημαντικά και το πνευματικό επίπεδο του κάθε ανθρώπου. Και για εμάς τους Εθνικιστές, που είμαστε εκ διαμέτρου αντίθετοι με νοοτροπίες που εξυψώνουν την υλιστική σκοπιά της ζωής, η καλλιέργεια, η ανάπτυξη και εν τέλει η υγιής πνευματική εξέλιξη αποτελούν συστατικό στοιχείο της ιδεολογίας μας, με την έννοια της «Τιμής» να αποτελεί την κορωνίδα των αξιών μας.

Πρόκειται για το ανώτερο κομμάτι της ηθικής μας. Αφορά την αίσθηση του «δικαίου». Την πίστη σε ανώτερα ιδανικά. Την θέληση να επικρατήσει το ορθό, απέναντι στο άννομο. Την εντιμότητα σε κάθε έκφανση της ζωής μας, από τα πιο απλά έως τα πιο σύνθετα πράγματα. Τον διαρκή αγώνα για να νικήσει η αλήθεια, έναντι κάθετι ψεύτικου και επίπλαστου. Την αλληλεγγύη που δείχνουμε απέναντι στον Συναγωνιστή μας, ακόμα και αν χρειαστεί να κινδυνέψει η ίδια μας η ζωή. Το γεγονός ότι στο δίλημμα αν προτιμάμε να χαθεί η Τιμή μας ή να πεθάνουμε, εμείς επιλέγουμε το δεύτερο. Πρόκειται για την υπερηφάνεια μας. Για το ότι προτιμάμε την ελευθερία μας, έναντι κάθε μορφής υποδούλωσης, έναντι κάθε υλικού ανταλλάγματος, και μαχόμαστε για αυτή με κάθε τίμημα.

Δεν υπάρχει χειρότερο κακό από την ανεντιμότητα, την προδοσία και την δειλία. Για αυτό και εμείς θέτουμε την αξιοπρέπεια μας υπεράνω όλων. Και είμαστε υπερήφανοι για τον δρόμο που έχουμε επιλέξει, τον δρόμο του Αγώνα και της Τιμής. Και κάθε συνειδητοποιημένος εθνικιστής αβίαστα ζει με τον τρόπο αυτό, επιλέγοντας το δύσκολο μονοπάτι της ζωής. Δεν λυγίζει μπροστά στις κακουχίες και τα εμπόδια, γιατί αυτό είναι το Ήθος του.

Δεν τον ενδιαφέρει αν είναι αποδεκτός από όλους εκείνους που του κουνούν επιδεικτικά το δάκτυλο, στηλιτεύοντας την στάση του, γιατί πρόκειται για εκείνους που τελικά έσκυψαν το κεφάλι και συμβιβάστηκαν, χάνοντας κάθε ίχνος αξιοπρέπειας. Πολλές φορές, κιόλας, απλά την παρέδωσαν, χωρίς καμιά μάχη για να την υπερασπιστούν. Δεν είναι λίγοι εξ αυτών, δε, που προτίμησαν την ακόρεστη απόκτηση αγαθών, ζώντας με ιδιοτέλεια. Άλλοι προτίμησαν την προδοσία. Άλλοι, από το να ξεβολευτούν ή να χάσουν την υποτιθέμενη ασφάλεια στην οποία νόμιζαν ότι ζούσαν, προτίμησαν να χάσουν την ψυχή τους. Άλλοι, πάλι, έχουν παραδώσει τα όπλα αμαχητί, παραμένοντας έρμαια καταστάσεων, που δεν τους αρέσουν στην πραγματικότητα, αλλά ο φόβος μήπως «χαρακτηριστούν» υπερνικάει την όποια τους σκέψη για αντίσταση, σε μια κοινωνία που οδεύει με μαθητικούς ρυθμούς στην άβυσσο, συμπαρασύροντας τους μαζί της.

Δεν μας ενδιαφέρει καθόλου, λοιπόν, να είμαστε αρεστοί σε όλους αυτούς, που τα υψηλά ιδανικά είναι άγνωστες λέξεις. Προτιμάμε την κατακραυγή τους, από το να γίνουμε ίδιοι. Προτιμάμε να έχουμε εχθρούς, παρά ξεπεσμένους φίλους. Και αυτός είναι ο λόγος που διαφέρουμε. Ξεχωρίζουμε σε έναν κόσμο που συνεχώς εκφυλίζεται και παρακμάζει. Και ξεχωρίζουμε και στα μικρά και στα μεγάλα. Τον αγώνα μας τον διεξάγουμε γιατί με αυτόν τον τρόπο έχουμε την συνείδηση μας καθαρή, γιατί αυτό επιτάσσει η πίστη και η ηθική μας, για κανέναν άλλο. Το κάνουμε για τον εαυτό μας και για όσα θεωρούμε σημαντικά.

Συνεπώς, η Τιμή είναι κάτι που κερδίζεται καθημερινά σε έναν πολυεπίπεδο και διαρκή αγώνα. Σε έναν πόλεμο τόσο εσωτερικό, με τον ίδιο μας τον εαυτό, όσο και εξωτερικό, απέναντι στους αντιπάλους μας.

Σε ένα κόσμο ερειπίων, εμείς στεκόμαστε όρθιοι. Και αν τύχει να πέσουμε κάποιες φορές, έχουμε μάθει να σηκωνόμαστε ξανά. Είναι κάτι που το επιβάλλει η ιδιοσυγκρασία μας. Αυτός είναι ο τρόπος που έχουμε μάθει να ζούμε. Την κατακτάμε κάθε μέρα την Τιμή μας, λίγο – λίγο, δεν μας χαρίζεται, και αυτό το προασπιζόμαστε με κάθε τρόπο. Την φυλάμε και δεν την ξοδεύουμε για κανέναν και για τίποτα. Και η αλήθεια είναι ότι το φορτίο είναι βαρύ, αλλά ποτέ δεν κουραζόμαστε να το κουβαλάμε. Άλλωστε, είναι η μέγιστη κληρονομιά των ηρωικών προγόνων μας προς εμάς.

Επιλέξαμε, λοιπόν, το μονοπάτι αυτό, γνωρίζοντας ότι είτε θα νικήσουμε, είτε θα καταστραφούμε. Και αυτό είναι κάτι που το έχουμε αποδεχτεί συνειδητά. Αφορά το χρέος που έχουμε να δικαιώσουμε εκείνους που έφυγαν μαχόμενοι για τα ίδια ιδανικά, αλλά και τις μελλούμενες γενεές που θα έρθουν για να μας κρίνουν.