Είναι φανερό πως το σύνθημα «ΚΥΠΡΟΣ – ΓΗ – ΕΛΛΗΝΙΚΗ» στις σκέψεις των περισσότερων νέων έπαψε πια να υπάρχει. Στις μέρες μας δεν υπάρχει η εθνική συνείδηση, η αγάπη για την πατρίδα και την ελληνική φυλή. Ζούμε σε ένα κόσμο δίχως αξίες, ιδανικά και αρχές.  Μία κοινωνία διαλυμμένη πνευματικά και δίχως αγωνιστικότητα. Είναι κάποιοι ανήθικοι τύποι που φροντίζουν να υποστείλουν τα λάβαρα της ελληνικής φυλής και διώκουν το εθνικό φρόνημα. Στόχος τους  να μην υπάρχει εθνική παιδεία, καθώς δίχως εθνική παιδεία δεν υπάρχει πραγματική ελληνική νεολαία.

Οι ανθέλληνες για λογαριασμό της νέας τάξης πραγμάτων προσβάλουν τον Ελληνισμό της Κύπρου τόσο στο πεδίο της εκπαίδευσης και της πίστης, όσο και στο πεδίο των θυσιών και της στρατιωτικής τιμής. Αφαίρεσαν τις ελληνικές διεκδικήσεις και τα δίκαια του λαού μας,  για να αποδεχτούμε μια νέα γεωγραφία μορφωμάτων με αρπακτικές διαθέσεις. Προέκριναν την συνύπαρξη με τον προαιώνιο εχθρό μας, μην τυχόν και ματώσουμε πολεμικά.Έχουνε όμως ματώσει την ψυχή και την περηφάνια του κυπριακού ελληνισμού.

Στις συνομιλίες για το Κυπριακό καταντήσαμε να μιλάμε για πρόβλημα δύο κοινοτήτων και όχι της συνεχιζόμενης και παράνομης εισβολής και κατοχής. Έχουμε έρθει στο σημείο να αφαιρούν από τα τετράδια των παιδιών μας το «ΔΕΝ ΞΕΧΝΩ και ΑΓΩΝΙΖΟΜΑΙ» και να τους μιλάνε για την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, μη τολμώντας να τους πουν το βάρος που θα επωμιστεί ο κυπριακός ελληνισμός με αυτή τη λύση.

Ακόμη, κάποιοι συνεχίζουν να μας πουλάνε ψεύτικο πατριωτισμό, κοροιδεύοντας την νοημοσύνη των νέων αυτού του τόπου, αφού μετά από αυτές τις ψεύτικες αερολογίες, πηγαίνουν στα κατεχόμενα και συνομιλούν με τον κατακτητή δίνοντας κρατική υπόσταση στο ψευδοκράτος.

Το ελληνικό σχολείο έχει κρατήσει όρθιο το ελληνικό έθνος σε δύσκολους καιρούς. Καλλιέργησε ελεύθερα ελληνικά πνεύματα με πίστη στην λύτρωση της Πατρίδος μέσα από την αποστολή της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Έτσι και σήμερα, η παιδεία πρέπει να μάθει τους νέους να ασκούν το σώμα και την ψυχή τους στα αγωνίσματα, στην ευγενή άμιλλα, στον αθλητισμό, στην αλληλεγγύη, στη ζωή στη φύση. Όπως μας προστάζει ο Περικλής Γιαννόπουλος , να μάθουμε και το πιο σημαντικό να πλάσουμε την ψυχή τους με την ομορφιά της φύσης και του ελληνικού τοπίου στην μεγαλόνησο μας.

Για να υπάρξει μια πραγματική ελληνική νεολαία, το κράτος οφείλει να διδάξει στους νέους μας ελληνική ιστορία. Οι νέοι να μαθαίνουν για τις δόξες του ελληνικού γένους, τις επαναστάσεις και τον αρχαίο μας πολιτισμό. Μόνο έτσι τα παιδιά θα καταφέρουν να διατηρήσουν τον ελληνισμό σε αυτό το νησί, όπως κατάφεραν και οι πρόγονοι μας για χιλιάδες χρόνια και σε δυσκολότερες απο εμάς συνθήκες. Οφείλουν οι καθηγητές να ακολουθήσουν τα χνάρια των ηρωικών δασκάλων των παλαιότερων εποχών που αγαπούσαν το λειτούργημα τους, όπου με πίστη και θέληση μεταλαμπάδευαν στα παιδιά την γνώση, τον θαυμασμό και την αγάπη για την πατρίδα, για τον θεό, για τον άνθρωπο, για την φύση και τις επιστήμες.

Το εκπαιδευτικό σύστημα πρέπει να δίνει στο κάθε παιδί ίσες ευκαιρίες, ανεξαρτήτως κοινωνικής τάξης προκειμένου να αναπτύξει τις ξεχωριστές πνευματικές και σωματικές του ικανότητες ανάλογα με την κλίση και τα ενδιαφέροντα του. Όλα τα παιδιά πρέπει να διαμορφώνουν μια άποψη, να παίρνουν μια γεύση αν θέλετε απ’ όλες τις επιστήμες, σε όλα τα επίπεδα του εκπαιδευτικού συστήματος. Είναι επίσης απαραίτητος ο στρατηγικός σχεδιασμός σε αυτό το νησί και ο επαναπροσδιορισμός των αναγκών αυτού του τόπου, όχι μόνο σε επιστήμονες αλλά και σε τεχνίτες και σε επαγγελματίες, συνδυάζοντας με τους σκοπούς και τα οράματα, τις δυνατότητες και τις προοπτικές της πατρίδας μας στην οικονομική ανάπτυξη. Όλα αυτά όμως γίνονται όταν το κράτος, ο λαός  και το ίδιο το Έθνος έχουν ακριβώς ίδους στόχους και οράματα.

Παράλληλα είναι σκοπός για τον κάθε Έλληνα Εθνικιστή να δίδει την Πατρίδα και την Ιερή Αποστολή στα παιδιά του μαζί με την υπέρτατη εντολή. Πρέπει να δείξουμε στον νεαρό Έλληνα την οδό της αλήθειας και το χρέος προς τον θεό και την ελληνική φυλή. Ο νέος αυτός να γίνει με τη σειρά του δάσκαλος και πολεμιστής του Έθνους και της Φυλής, ανάβοντας την φλόγα της πίστης και αυτός με τη σειρά του να μεταλαμπαδέψει την ιδεολογία μας στις επόμενες γενιές . Προορισμός της Ελληνικής Νεολαίας είναι να δικαιώσει τις γενιές που προηγήθηκαν και να φτιάξει με τα δικά του χέρια μια Ελλάδα Μεγάλη και Δυνατή, την πιο λαμπρή Ελλάδα που θα σκεπάσει με την σκιά της ολάκερη την οικουμένη.

Παναγιώτης Ευριπίδου
Μέτωπο Νεολαίας
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)