Η υφαντική και η κεντητική αποτελούν σημαντικά είδη λαϊκής τέχνης στην Κύπρο. Συγκεκριμένα, για τα υφαντά και την κεντητική τέχνη της κυπριακής λαϊκής παράδοσης φημίζονται περισσότερο οι εξής τοποθεσίες του νησιού: Η Φύτη στην Πάφο
για τα υφαντά αλλά και τα κεντήματά της, το Λευκόνοικο στην Αμμόχωστο για τα υφαντά – «Λευκονοιτζιάτικά» του, τα Λεύκαρα στη Λάρνακα για τα «Λευκαρίτικα» κεντήματά τους, ο Όμοδος στη Λεμεσό και η Αθηαίνου στη Λάρνακα.

Οι Έλληνες που αχολούνταν με την κεντητική τέχνη στην Κύπρο κατέστησαν τα κυπριακή κεντήματα παγκοσίως γνωστά και δικαίως. Τα υλικά που χρησιμοποιούνταν ήταν κυρίως το βαμβάκι, το λινάρι, το μετάξι, η δαντέλλα «Reticello». Τα κυπριακά παραδοσιακά κεντήμματα συνήγθως χωρίζονται σε δύο μεγάλες κατηγορίες με βάση το χρώμα τους: τα πολύχρωμα κεντήματα, όπως οι χρωματιστές σταυροβελονιές, τα κοτσινόπλουμα (ή κοτσινοπλούμια), οι τσεβρέδες και τα χρωματιστά ανεβατά, και τα λευκά κεντήματα, όπως τα ασπροπλούμια του βελονιού, τα λευκαρίτικα κεντήματα, οι πιττωτές και σκαλιώτικες δαντέλες «βενίς», οι πιπίλλες με κόμπο και το φερβολιτέ βελονάκι.

Ομοίως συνέβη με την υφαντική παραδοσιακή τέχνη, η οποία εξασκείτο τόσο από άνδρες, τυος λεγόμενους Ανυφαντάδες, όσο και από γυναίκες. Όπως και στην υπόλοιπη Ελλάδα, ο αργαλειός υπήρχε σχεδόν σε κάθε οικία, μαζί με τις πρώτες ύλες που ήταν το μαλλί, το βαμβάκι, το λινάρι και το μετάξι. Το φυθκιώτικο υφαντό είναι το διασημότερο και έλαβε το όνομά του από τη Φύτη της Πάφου που αναφέρθηκε παραπάνω. Τα φυθκιώτικα παραδοσιακά υφαντά φέρουν χαρακτηριστικά πολύχρωμα ανάγλυφα γεωμετρικά σύμβολα (πλουμιά), σχηματισμένα πάνω σε βαμβακερό ύφασμα φυσικού γήινου χρώματος. Τα πλουμιά έχουν συνήθως έντονα χρώματα όπως κόκκινο, πράσινο, κίτρινο και άλλα. Τα υφάσματα αυτά χρησιμοποιούνταν βεβαίως και για την κατασκευή της παραδοσιακής φορεσιάς, όπως για παράδειγμα στη χερσόνησο της Καρπασίας όπου τα πλουμιστά υφάσματα τοποθετούνταν  κατά μήκος της κάτω πλευράς του «βρατζιού» των γυναικών.

 

antepithesi.gr