Η καλαθοπλετική είναι άλλη μία πολύ παλαιά λαϊκή τέχνη της Ελλάδος, στην οποία οι τεχνίτες με ελάχιστα υλικά και εργαλεία μπορούν να κατασκευάσουν αντικείμενα σε διάφορα σχήματα και μεγέθη και με πλήθος αγροτικών, οικιακών και άλλων χρήσεων. Η κατασκευή των καλαθιών γίνεται συνήθως την άνοιξη και το φθινόπωρο. Σε όλη την Ελλάδα, από το βόρειο τμήμα μέχρι την Κύπρο και την Κρήτη, γυναίκες και άνδρες ασχολούνταν και μέχρι και σήμερα ασχολούνται με την καλαθοπλεκτική χρησιμοποιώντας καλάμια, λυγαριές, αγριελιές και τρυφερό βλαστό (βίτσα) από σχίνο ή μυρτιά. Ακόμη μπορεί να χρησιμοποιηθούν ως πρώτη ύλη τα βούρλα που βρίσκουμε στις όχθες των ελληνικών ποταμών. Απαραίτητα εργαλεία του τεχνίτη είναι το τριτσέτο δηλαδή καμπυλωτό μαχαίρι και το σουβλί, ιδιαίτερα για την κατασκευή μικρών πλεκτών δοχείων τυροκομικής. Το χρώμα των δημιουργημάτων καλαθοπλεκτικής είναι συνήθως φυσικό και σε κάποιες περιπτώσεις τα καλάθια βάφονται ή διακοσμούνται με εντυπωσιακά χρωματιστά υφάσματα παραδοσιακής υφαντικής.

Το σκληρό καλάμι ανέκαθεν το προτιμούσαν επειδή όταν μουλιάζει στο νερό γίνεται εύκαμπτο. Παλαιότερα οι άνθρωποι έπλεκαν λωρίδες από απλά καλάμια, ενώ συγκεκριμένα στην χερσόνησο της Καρπασίας Κύπρου και στη κατεχόμενη Μεσαορία οι τεχνίτες χρησιμοποιούσαν και υλικά όπως  φύλλα από φοινικιές, σκοινί από καλάμια και άχυρα, για την παρασκευή μαλακών καλαθιών. Επίσης χρησιμοποιούνται και σήμερα διαφορετικά είδη ψαθιού όπως «βρούλλοι», «σαμμάτζι», «βελονιές», «φλούδι», «σκλινίτζια» και «τόνος», για τη μεταφορά ευαίσθητων προϊόντων. Σε χωριά της Πάφου παρασκευάζονται χρωματιστοί τσέστοι δηλαδή μεγάλα στρογγυλά επίπεδα καλάθια που στολίζονται με κομμάτια με λαμπερά χρώματα και χρησιμοποιούνται για το στέγνωμα στον ήλιο παραδοσιακών τροφίμων όπως ο τραχανάς, για τη διατήρηση του άρτου και για τη μεταφορά των περίφημων κουλουριών που συνδέονται με τα έθιμα της ιεροτελεστίας του κυπριακού γάμου. Βεβαίως χρησιμοποιούνται και ως οικιακά διακοσμητικά.

Ο ζήλος σε αυτή τη λαϊκή τέχνη μας προήλθε από τις ανάγκες μεταφοράς των προϊόντων της ελληνικής γης, όπως πορτοκάλια, πατάτες, σταφύλια, ελιές και πάρα πολλά άλλα. Το γεγονός ότι είναι απολύτως χειροποίητα τα καλάθια που πλέκονται με τον παραδοσιακό τρόπο τα καθιστά μοναδικά στο είδος τους, ενώ είναι και πλήρως φυσικά και οικολογικά. Αντέχουν επίσης στον χρόνο και εξυπηρετούν πλήθος αναγκών του νοικοκυριού και της επαγγελματικής ζωής.

 

antepithesi.gr