Ο υπουργός Άμυνας, Χριστόφορος Φωκαίδης, με επιστολή του προς τη Βουλή, την περασμένη Παρασκευή, επιβεβαίωσε με τον πιο επίσημο τρόπο την είδηση που αποκάλυψε τον περασμένο Φεβρουάριο ο «Φ», σύμφωνα με την οποία η κυβέρνηση της Νορβηγίας εμπόδισε την αγορά στρατιωτικού εξοπλισμού για την Ε.Φ., αρνούμενη να εκδόσει την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής.

Ειδικότερα, απαντώντας σε ερώτηση του προέδρου του ΕΛΑΜ, Χρίστου Χρίστου, που υποβλήθηκε αμέσως μετά το δημοσίευμα του «Φ» και συγκεκριμένα στις 13/2/2017, ο κ. Φωκαΐδης πληροφόρησε τη Βουλή με τα ακόλουθα:

«Το Υπουργείο Άμυνας προέβη σε έντονα πολιτικο-διπλωματικά διαβήματα προς τη νορβηγική πλευρά σε συνεργασία και με το Υπουργείο Εξωτερικών. Υπό το φως της άρνησης των Νορβηγικών Αρχών να παραχωρήσουν άδεια εξαγωγής του υλικού που προνοείτο στη σύμβαση, η οποία υπεγράφη με την αγγλική εταιρεία Accuracy International, το Υπουργείο Άμυνας προώθησε μέσω του Συμβουλίου Προσφορών Άμυνας και Ασφάλειας εναλλακτική πρόταση για εξασφάλιση ανάλογου υλικού από τον βασικό προσφοροδότη.»

Παρά την αίσια κατάληξη προώθησης και υλοποίησης του προγράμματος για προμήθεια του εξοπλισμού των Ειδικών Δυνάμεων μέσω της συγκεκριμένης σύμβασης, το Υπουργείο Άμυνας εξετάζει το όλο θέμα, που αφορά την εν γένει πολιτική των Νορβηγικών Αρχών για προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού στην Κύπρο».

Η στάση των Νορβηγικών Αρχών προκάλεσε ερωτήματα και υποψίες καθώς ουδέποτε στο παρελθόν έφεραν οποιαδήποτε ένσταση στην έκδοση της εν λόγω άδειας εξαγωγής για άλλο στρατιωτικό εξοπλισμό που αγόρασε η Ε.Φ.

Η βρετανική εταιρεία που ανέλαβε το συμβόλαιο με τη μέθοδο της απευθείας διαπραγμάτευσης είχε δώσει διαβεβαιώσεις στο Υπουργείο Άμυνας ότι θα εξασφάλιζε την απαιτούμενη άδεια εξαγωγής του στρατιωτικού εξοπλισμού, δηλώνοντας ότι δεν γνωρίζει τι μεσολάβησε.

Να θυμίσουμε ότι το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) σε σχετικό Δελτίο Τύπου τότε, προέτρεψε την κυβέρνηση όπως αφαιρέσει από κάθε δημόσιο έργο που έχει ανατεθεί σε νορβηγική εταιρία, καθώς και να τους αποκλείσει από κάθε πιθανή μελλοντική ανάμειξη στην Κυπριακή ΑΟΖ, για εξόρυξη υδρογονανθράκων.

Τέλος, καλέσαμε την Κυβέρνηση και το Υπουργείο Άμυνας να διερευνήσει κατά πόσο η συγκεκριμένη εταιρία έχει αναλάβει έργα στον Κυπριακό στρατό.