Η σταδιακή απομείωση των κρατικών δομών κοινωνικής πρόνοιας απασχόλησε ακόμη μία φορά την επιτροπή Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων. Συγκεκριμένα, συζητήθηκε η πρόσφατη παύση λειτουργίας στεγών ηλικιωμένων και βρεφοκομικών σταθμών του Υπουργείου Εργασίας και η γενικότερη κατάσταση των δομών πρόνοιας.

Ενώ οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Εργασίας δήλωσαν πως δεν υπάρχει επίσημη πολιτική μείωσης των σχετικών δομών, οι εκπρόσωποι διάφορων φορέων που παρευρέθηκαν στη συζήτηση κατήγγειλαν πως είναι φανερή η σταδιακή αποδυνάμωση και μείωση των κρατικών στεγών ηλικιωμένων και βρεφοκομικών σταθμών τα τελευταία χρόνια.

Οι εκπρόσωποι του Παγκύπριου Συντονιστικού Συμβουλίου Εθελοντισμού καθώς και της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Ευημερίας Ηλικιωμένων σημείωσαν πως η Κύπρος συγκαταλέγεται σταθερά στις τελευταίες θέσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση όσον αφορά τον αριθμό και την λειτουργία των κρατικών δομών πρόνοιας ενώ εξέφρασαν την ανησυχία ότι την ώρα που οι σχετικές ανάγκες του πληθυσμού της Κύπρου αυξάνονται, η Κυβέρνηση δείχνει πως αντί να έχει ως στόχο την αναβάθμιση των δομών, αντιθέτως, τις έχει παραμελήσει πλήρως.

Το ΕΛΑΜ θεωρεί ότι οι κρατικές δομές κοινωνικής πρόνοιας αποτελούν σημαντικές μονάδες για το κοινωνικό κράτος και καταγγέλει την Κυβέρνηση για την απαράδεκτη στάση της που οδηγεί στη σταδιακή υποβάθμιση των υπηρεσιών που προσφέρουν αυτές.

Καλούμε την αρμόδια Υπουργό να προχωρήσει σε άμεσες ενέργειες για την αναβάθμισή τους έστω και αν κάτι τέτοιο δεν πρόκειται να φέρει ψήφους στις επερχόμενες εκλογές στο βαθμό που θα το πράξουν οι προαγωγές υψηλόβαθμων αξιωματούχων της κρατικής μηχανής.