Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Φιλελεύθερο και το Sigmalive, η εκτεταμένη κακοδιαχείριση, τα λάθη, οι παραλείψεις και η διασπάθιση δημόσιου χρήματος που μαινόταν για χρόνια στις πλάτες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) εξακολουθούν να αφαιρούν εκατομμύρια ευρώ ετησίως από τον κρατικό κορβανά.

Τα στοιχεία που διαβιβάστηκαν στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής, στις 24 του μήνα, από τον διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου, δρ Κώστα Χόππα, είναι ιδιαίτερα αποκαλυπτικά. Όπως συνάγεται απο τα στοιχεία, ένα μεγάλο μέρος των εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ που έλαβε μέχρι σήμερα το ΤΕΠΑΚ, ως κρατική χορηγία, κατέληξε, με διάφορα τεχνάσματα, στις τσέπες ιδιοκτητών ακινήτων που ενοικιάστηκαν για τις ανάγκες στέγασης των σχολών και των τμημάτων του Πανεπιστημίου, στο κέντρο της Λεμεσού. Τα εν λόγω κτήρια, πέραν του ότι ενοικιάζονταν απο το ΤΕΠΑΚ με πολύ ψηλά ενοίκια χωρίς καν να ζητηθούν προσφορές, δεν χρησιμοποιούνταν για χρόνια. Η δε ανακαίνισή τους, εφόσον επρόκειτο για παλαιά κτήρια, στοίχισε σχεδόν €7 εκατ., ποσό το οποίο κατέβαλε το ΤΕΠΑΚ και όχι οι ιδιοκτήτες των ακινήτων!

Τα ενοίκια

Το Κράτος χρηματοδοτεί τη λειτουργία του Πανεπιστημίου, καταβάλλοντας πέραν των €30 εκατ. τον χρόνο. Στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του ΤΕΠΑΚ, η κρατική χορηγία ξεπερνούσε τα €45 εκατ. ετησίως. Σύμφωνα με τον κατάλογο που διαβίβασε στη Βουλή ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του Πανεπιστημίου, το ΤΕΠΑΚ, ακόμη και σήμερα, 13 χρόνια μετά την ίδρυσή του, εξακολουθεί να νοικιάζει 26 κτήρια για τις ανάγκες στέγασης των Σχολών και των Τμημάτων του, με κόστος €3,3 εκατ. τον χρόνο, καθώς και εννέα κτήρια τα οποία μετέτρεψε σε φοιτητικές εστίες έναντι €901,018 τον χρόνο. Συνολικά, το ετήσιο κόστος ενοικίων ανέρχεται στα €4,2 εκατ.. Ο πίνακας που δημοσιεύουμε είναι αρκούντως διαφωτιστικός.

Αξίζει να αναφερθεί, ότι τα τελευταία τρία χρόνια, το Πανεπιστήμιο έχει προχωρήσει στην αξιοποίηση των ιδιόκτητων χώρων του (κατασκευή κτηρίου Τάσσος Παπαδόπουλος, διαμόρφωση Στοάς Λανίτη και κτηρίου πρώην Λαϊκής) με αποτέλεσμα την αποδέσμευση επτά ενοικιαζόμενων κτηρίων, εξοικονομώντας έτσι, ποσό ύψους €624.000 τον χρόνο. Εντός του δεύτερου εξαμήνου του 2017 αναμένεται να αποδεσμευτούν ακόμη τρία ενοικιαζόμενα κτήρια σύμφωνα με τον κ. Χόππα. Σημαντικές προσθήκες στις υποδομές του ΤΕΠΑΚ θα αποτελέσουν τα υπό κατασκευή έργα της Κλινικής Αποκατάστασης στην περιοχή του παλαιού νοσοκομείου, του κτηρίου της Σχολής Καλών Τεχνών και της Δημοτικής Πανεπιστημιακής Βιβλιοθήκης.

Οι ματσαράγκες 

Όλα τα συμβόλαια ενοικίασης κτηρίων που το ΤΕΠΑΚ σύνηψε με διάφορους ιδιοκτήτες ακινήτων για ικανοποίηση των στεγαστικών του αναγκών βρέθηκαν κάτω από το μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ο διαχειριστικός και ο οικονομικός έλεγχος των συμβολαίων αποκάλυψαν τη διάπραξη σοβαρών ποινικών αδικημάτων. Ήδη, έχουν παραπεμφθεί για να δικαστούν ενώπιον Κακουργιοδικείου λειτουργοί του ΤΕΠΑΚ που χειρίζονταν τις πιο πάνω συμφωνίες καθώς και ιδιοκτήτες ακινήτων. Η πρώτη υπόθεση η οποία καταχωρήθηκε στο Κακουργιοδικείο Λεμεσού αφορά τα κτήρια Καλυψώ και Συμεών. Ο Γενικός Εισαγγελέας αποφάσισε και την καταχώρηση δεύτερης υπόθεσης στο Κακουργιοδικείο Λευκωσίας που αφορά άλλα δύο κτήρια, το Χάνι και τη Δωροθέα. Η Ελεγκτική Υπηρεσία συνδράμει στις αστυνομικές έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη και αφορούν την οικονομική πτυχή των υποθέσεων, με δύο λειτουργούς της.

Ειδικότερα, από τον έλεγχο του Γενικού Ελεγκτή, διαπιστώθηκαν, μεταξύ άλλων, τα εξής:

– Το ΤΕΠΑΚ ενοικίαζε τα κτήρια στην κατάσταση που βρίσκονταν την ημέρα ενοικίασης, ήταν πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα προς χρήση, καταβάλλοντας, όμως, αγοραίο ενοίκιο, το ύψος του οποίου αντιστοιχούσε σε κτήριο κατάλληλο και έτοιμο προς χρήση.

– Το ΤΕΠΑΚ περιλάμβανε στις συμφωνίες ενοικίασης και κατέβαλλε στους ιδιοκτήτες το κόστος για τις αναγκαίες επιδιορθώσεις/τροποποιήσεις, οι οποίες, ωστόσο κοστολογούντο με πολύ ψηλές τιμές σε σύγκριση με τις τρέχουσες τιμές της αγοράς. Τα ποσά καταβάλλονταν στους ιδιοκτήτες με βάση συνοπτική εκτίμηση κόστους χωρίς να απαιτούνται και να υποβάλλονται από τους ιδιοκτήτες τα απαραίτητα αποδεικτικά στοιχεία για το πραγματικό κόστος των εργασιών.

– Ορισμένοι ιδιοκτήτες, εκμεταλλευόμενοι αυτή την τακτική που ακολούθησε το ΤΕΠΑΚ, αγόρασαν πεπαλαιωμένα κτήρια, τα ενοικίασαν με ψηλά ενοίκια στο ΤΕΠΑΚ, το οποίο τους κατέβαλε, επίσης, το κόστος επιδιόρθωσης/ανακαίνισης και στη συνέχεια, τα πώλησαν αποκομίζοντας τεράστια κέρδη από την αύξηση της αξίας των ακινήτων η οποία είχε γίνει με δαπάνες του ΤΕΠΑΚ.

– Σε ορισμένα συμβόλαια το ΤΕΠΑΚ συμφώνησε και περιέλαβε στις συμφωνίες που υπέγραψε, πρόνοια όπως αρχίσει η καταβολή του ενοικίου, ορισμένους μήνες προτού το κτήριο παραδοθεί στο ΤΕΠΑΚ. Με την πρόνοια αυτή, κατέβαλε στους ιδιοκτήτες χαριστικά ποσά που ανέρχονταν σε δεκάδες χιλιάδες ευρώ.

– Το ΤΕΠΑΚ προέβη στην ενοικίαση κτηρίων τα οποία ήταν ακατάλληλα για ικανοποίηση των αναγκών του με αποτέλεσμα να καταβάλλει το κόστος ενοικίων για μεγάλη περίοδο χωρίς να τα χρησιμοποιεί. Ως αποτέλεσμα των πιο πάνω, μέχρι την ημέρα που τα κτήρια καθίσταντο έτοιμα για χρήση, το ΤΕΠΑΚ είχε καταβάλει, ήδη, στους ιδιοκτήτες ποσά τα οποία πλησίαζαν στο κόστος αγοράς τους (ενοίκια και εργασίες ανακαίνισης). Με τη μέθοδο αυτή που ακολουθούσε το ΤΕΠΑΚ, επωφελήθηκαν συγκεκριμένοι ιδιοκτήτες, τα κτήρια των οποίων επιδιορθώθηκαν/ανακαινίστηκαν με δαπάνες του ΤΕΠΑΚ, ενώ ταυτόχρονα, εισέπρατταν και τα συμφωνηθέντα υψηλά ενοίκια από το Πανεπιστήμιο.

Ενοικίαζαν 12 κτήρια χωρίς να τα χρησιμοποιούν

Στα στοιχεία που κατέθεσε στην Επιτροπή Ελέγχου της Βουλής ο Διευθυντής Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ Κώστας Χόππας, περιλαμβάνεται κατάλογος με 12 κτήρια, τα οποία το ΤΕΠΑΚ ενοικίασε αλλά δεν τα χρησιμοποιούσε για μεγάλο χρονικό διάστημα, σε ορισμένες περιπτώσεις, μέχρι και τέσσερα χρόνια.

Γι’ αυτά τα 12 κτήρια στη Λεμεσό, το ΤΕΠΑΚ πλήρωσε €6,8 εκατομμύρια για να τα ανακαινίσει και άλλα €10,4 εκατομμύρια μέχρι σήμερα ως ενοίκιο. Πρόκειται για τις ακόλουθες περιπτώσεις:

1 Κτήριο Βάσος Πιτσιλλίδης – ενορία Καθολική: Ενοικιάστηκε την 1/10/2006 και χρησιμοποιήθηκε την 1/9/2008. Στο κτήριο στεγάζονται τα εργαστήρια της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος. Για την ανακαίνισή του, το ΤΕΠΑΚ πλήρωσε €519.121. Το συνολικό κόστος ενοικίασης ανήλθε μέχρι σήμερα στα €2.462.165.

2 Γυμναστήριο Πανεπιστημίου– ενορία Καθολική: Ενοικιάστηκε την 1/3/2008 και χρησιμοποιήθηκε στις 12/1/2010. Πρόκειται για γυμναστήριο με πισίνα. Για την ανακαίνιση του κτηρίου, το ΤΕΠΑΚ κατέβαλε το ποσό των €247.132. Το συνολικό κόστος ενοικίασης ανήλθε μέχρι σήμερα στις €631.687.

3 Κτήριο Starbucks – ενορία Καθολική: Ενοικιάστηκε την 1/4/2008 και χρησιμοποιήθηκε στις 24/6/2010. Στο κτήριο στεγάζεται η Σχολή Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης. Αφού ενοικιάστηκε, έγιναν κατασκευαστικές εργασίες από το ΤΕΠΑΚ ύψους €1.059.375. Το συνολικό κόστος ενοικίασης ανήλθε μέχρι σήμερα στο €1.383.584.

4 Κτήριο Ζάππειο – ενορία Αγία Νάπα: Ενοικιάστηκε την 1/12/2007 και χρησιμοποιήθηκε στις 18/1/2010. Το κτήριο μετατράπηκε σε φοιτητικό καφεστιατόριο, με τις εργασίες ανακαίνισης να ανέρχονται στις €258.010. Το συνολικό κόστος ενοικίασης ανήλθε μέχρι σήμερα στις €186.832.

5 Ισόγειο και μεσοπάτωμα Roussos Plaza – ενορία Καθολική: Ενοικιάστηκε την 1/10/2007 και χρησιμοποιήθηκε την 1/12/2008. Στο κτήριο έγιναν εργασίες ανακαίνισης ύψους  €459.476. Το συνολικό κόστος ενοικίασης ανήλθε μέχρι σήμερα στις €362.181.

6 Κτήριο RΕΧ – ενορία Αγία Νάπα: Ενοικιάστηκε την 1/12/2007 και χρησιμοποιήθηκε στις 30/11/2009. Στο κτήριο έγιναν κατασκευαστικές εργασίες ύψους €60.474 και στεγάζεται εργαστήριο του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών. Το συνολικό κόστος ενοικίασης ανήλθε μέχρι σήμερα στις €213.189.

7 Κτήριο Collibri – ενορία Καθολική: Ενοικιάστηκε την 1/12/2007 και χρησιμοποιήθηκε την 1/9/2010. Στο κτήριο έγιναν κατασκευαστικές εργασίες ύψους €222.700 και στεγάζεται εργαστήριο του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών. Το συνολικό κόστος ενοικίασης ανήλθε μέχρι σήμερα στις €171.060.

8 Κτήριο Blue Pearl – ενορία Αγία Νάπα: Ενοικιάστηκε την 1/12/2007 και χρησιμοποιήθηκε την 1/9/2011. Το κτήριο μετατράπηκε σε εργαστήριο του Τμήματος Πολυμέσων και Γραφικών Τεχνών μετά από εργασίες ανακαίνισης που κόστισαν στο ΤΕΠΑΚ €481.305. Το συνολικό κόστος ενοικίασης ανήλθε μέχρι σήμερα στις €364.296.

9 Νέες αποθήκες Συκοπετρίτη: Ενοικιάστηκαν την 1/8/2009 και χρησιμοποιήθηκαν την 1/6/2011. Μετατράπηκαν σε εργαστήριο του Τμήματος Πολιτικών Μηχανικών μετά από κατασκευαστικές εργασίες που κόστισαν στο Πανεπιστήμιο €1.869.343. Το συνολικό κόστος ενοικίασης ανήλθε μέχρι σήμερα στο €1.315.921.

10 Κτήριο Παρέας – ενορία Καθολική: Ενοικιάστηκε την 1/6/2007 και χρησιμοποιήθηκε στις 15/12/2008. Στο κτήριο, που στεγάζονται τα γραφεία της Σχολής Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, έγιναν εργασίες ανακαίνισης ύψους €622.897. Το συνολικό κόστος ενοικίασης ανήλθε μέχρι σήμερα στις €665.261.

11 Κτήριο Eastland – ενορία Αγία Νάπα: Ενοικιάστηκε την 1/1/2010 και χρησιμοποιήθηκε τoν Σεπτέμβριο του 2014. Μετά από κατασκευαστικές εργασίες που στοίχισαν στο ΤΕΠΑΚ €1.052.140, το κτήριο μετατράπηκε σε φοιτητική εστία. Το συνολικό κόστος ενοικίασης ανήλθε μέχρι σήμερα στο €1.460.745.

12 Κτήριο New Extra – Ζακάκι: Ενοικιάστηκε την 1/2/2009 και χρησιμοποιήθηκε την 1/9/2010. Έγιναν κατασκευαστικές εργασίες ύψους €18.730. Το συνολικό κόστος ενοικίασης ανήλθε στο €1.215.552 μέχρι τις 31/1/2015, που το κτήριο αποδεσμεύτηκε.

Αποκαλύψει στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι του Σίγμα

Αποκαλυπτικός ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης στην εκπομπή Μεσημέρι και Κάτι. Ο Γενικός Ελεγκτής, καλεσμένος στην εκπομπή, έκανε λόγο για υπό διερεύνηση περιπτώσεις, 25 ξεχωριστές συγκεκριμένα, τις οποίες ερευνά η Υπηρεσία και αφορούν ενοικιάσεις κτρίων στη Λεμεσό για τις οποίες ο φορολογούμενος πολίτης επωμίστηκε εκατομμύρια ευρώ.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έκανε λόγο για χαλαμάντουρα τα οποία αγόραζαν νέοι ιδιοκτήτες, προκειμένου να στεγάσουν τις ανάγκες του Πανεπιστημίου. Τα κτίρια αυτά, σύμφωνα με τον Ελεγκτή, ήταν 20 με 40 ετών, των οποίων η αξία ενοικίασης ανερχόταν αρχικά σε 2 με 3 ευρώ το τετραγωγικό μέτρο. Ο παλιός ιδιοκτήτης δεν γνώριζε ότι το κτίριο προοριζόταν για το ΤΕΠΑΚ. Ο νέος ιδιοκτήτης, υπόγραφε τότε συμβόλαιο με το ΤΕΠΑΚ.

Να σημειωθεί ότι το ενοίκιο «έτρεχε», με την τιμή να ανεβαίνει, αφού πλέον το κτίριο ήταν ανακαινισμένο. Η τιμή υπερέβαινε κατά πολύ την αρχική.

Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, οι νέες έρευνες που βρίσκονται σε εξέλιξη φαίνεται να υπερβαίνουν κατά πολύ τα εκατομμύρια του υπό διερεύνηση σκανδάλου για τα ερευνητικά προγράμματα.

Για την υπόθεση έχουν ήδη εκδοθεί διατάγματα, σύμφωνα με τον ΓΕ, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη έρευνα. Να σημειωθεί ότι στο μικροσκόπιο της Υπηρεσίας θα τεθούν πιθανές σχέσεις συγγενικές ή και δοσοληψίας αυτών που ενοικίαζαν τα παλιά κτίρια και προχωρούσαν σε συμφωνίες με το ΤΕΠΑΚ.

Δείτε εδώ το θέμα των κτιρίων του ΤΕΠΑΚ που είχε τεθεί ξανά στο μικροσκόπιο της Ελεγκτικής Υπηρεσίας 

Το ΕΛΑΜ ζητούσε έλεγχο, αλλά τα υπόλοιπα κόμματα το καταψήφισμαν

Μοναδικό κόμμα που έθεσε στην ολομέλεια της βουλής κατά την ψήφιση των προϋπολογισμών του ΤΕΠΑΚ, τροπολογία για δέσμευση για να περνούν από έλεγχο τα κονδύλια του συγκεκριμένου Πανεπιστημίου ήταν το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.). Όλα τα πολιτικά κόμματα που δήθεν καταπολεμούν την διαφθορά καταψήφισαν την τροπολογία του Κινήματός μας.

Πιο συγκεκριμένα η τροπολογία αφορούσε:

1) την Κρατική Χορηγία για το συγκεκριμένο πανεπιστήμιο για κάλυψη των δαπανών του και κυρίως των ενοικίων

2) την Ειδική Χορηγία για Συγχρηματοδοτούμενα Προγράμματα.

Επανελλειμένα ζητήσαμε επίσης, ως Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) να διερευνηθεί τυχών εμπλοκή πολιτικών προσώπων και άλλων αξιωματούχων με το ΤΕΠΑΚ για ενοικιάσεις κτιρίων και αιθουσών. Παρόλο που κανένα ΜΜΕ δεν δημοσιεύσε ούτε λέξη για την δράση του ΕΛΑΜ έναντι των σκανδάλων του ΤΕΠΑΚ, εν τούτοις ο Γενικός Ελεγκτής προχωρά σε έλεγχο.