Η εξωτερική πολιτική της Κυβέρνησης Αναστασιάδη έχει αποτύχει παταγωδώς. Σε καμία περίπτωση δεν εκματαλλεύτηκαν τις καταγγελίες σε βάρος της Τουρκίας τόσο από την Γερμανία όσο από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά και στα γεγονός ότι οι φρουροί του νεοσουλτάνου Ερντογάν δημιούργησαν επεισόδια τόσο στις Βρυξέλες όσο και στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Είναι πλέον πασιφανές ότι και αυτή η κυβέρνηση σπατάλησε πολύτιμο χρόνο και ασφαλώς εκατομμύρια ευρώ από τα ταμεία του κράτους για τις συνομιλίες που για πολλοστή φορά ήταν αποτυχημένες και αυτό φάνηκε όχι μόνο από τις διαφωνίες ως προς το περιεχόμενο των συνομιλιών ή της προτεινόμενης λύσης αλλά και εκ του αποτελέσματος και κυρίως από τους θιασώτες της ΔΔΟ.

Η όλη επιμονή για λύση τύπου Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας φαντάζει καταστροφική για την ύπαρξη του Ελληνισμού της Κύπρου, η οποία όχι μόνο εξισώνει την μειοψηφία με την πλειοψηφία, αλλά και στην όλη διαδικασία αναγνωρίζεται σε πολλές περιπτώσεις ο κατοχικός ηγέτης ως ισότιμος με το αξίωμα του προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας και αυτό το είδαμε αρκετές φορές κατά την διάρκεια των συνομιλίων στην Ελβετία.

Με όλα τα πιο πάνω αντιλαμβανόμαστε ότι αυτές ήταν μερικές από τις ευκαιρίες της κυβέρνησης που μπορούσε να αξιοποίησει και να καταδείξει στην υφήλιο το σκληρό πρόσωπο της Τουρκίας και να υπενθυμίσει παράλληλα ότι η Κύπρος βρίσκεται υπό κατοχή από τα Τουρκικά στρατεύματα ως απόρροια της βάρβαρης εκείνης εισβολής το 1974.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ