Δυναμική ήταν η παρουσία του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) στο ετήσιο Εθνικό Μνημόσυνο των τεσσάρων αγωνιστών της ΕΟΚΑ, Ηλία Παπακυριακού, Φώτη Πίττα, Χρήστου Σαμάρα και Ανδρέα Κάρυου, οι οποίοι στις 2 Σεπτεμβρίου το 1958 έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι στο σύγχρονο Χάνι της Γραβιάς, στον Αχυρώνα Λιοπετρίου, πιστοί στον όρκο που έδωσαν για Ένωση της Κύπρου με την Ελλάδα.

Τα μέλη του Εθνικιστικού Κινήματος πορεύτηκαν από τον Ιερό Ναό της Παναγίας της Ελεούσας προς τον χώρο θυσίας των τεσσάρων ηρώων, όπου τελέστηκε τρισάγιο και κατάθεση στεφάνων. Εκ μέρους του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.) στεφάνι κατέθεσε ο Βουλευτής Αμμοχώστου Λίνος Παπαγιάννης. Στεφάνι κατέθεσε επίσης ο Δημοτικός Σύμβουλος Παραλιμνίου Στάθης Κωνσταντίνου, ενώ εκ μέρους του Μετώπου Νεολαίας κατέθεσε ο συναγωνιστής Λίνος Χατζηγεωργίου.

Η γενναία θυσία των τεσσάρων ηρώων στον Αχυρώνα Λιοπετρίου αποτελεί πηγή έμπνευσης για κάθε αγωνιστή του Έθνους. Η θυσία των Πίττα, Κάρυου, Σαμάρα και Παπακυριακού δίδαξε στις επόμενες γενεές πως πολεμούν πραγματικά οι Έλληνες και πως πεθαίνουν, καθώς δεν δείλιασαν μπροστά στον πάνοπλο κατακτητή, δεν παραδόθηκαν και θυσιάστηκαν για το υπέρτατο αγαθό της Λευτεριάς.

Η ιαχή «Κάτω τα Χέρια Ομοσπονδιακοί – Η Κύπρος Δεν Πωλείται, είναι Ελληνική», που ταρακούνησε συθέμελα τον χώρο θυσίας των τεσσάρων ηρώων, έστειλε το μήνυμα σε κάθε ομοσπονδιακό πολιτικάντη, πως για να είναι η Κύπρος σήμερα έστω και εν μέρει Ελεύθερη, έχουν χυθεί ποταμοί Ελληνικού αίματος, γι’ αυτό το ΕΛΑΜ θα στέκεται πάντα στην πρώτη γραμμή αντίστασης ενάντια σε κάθε «λύση» ομοσπονδίας.