Στις 2 Σεπτεμβρίου 1958,τέσσερις ήρωες της ΕΟΚΑ, ο Φώτης Πίττας, ο Ανδρέας Κάρυος, ο Χρίστος Σαμάρας και ο Ηλίας Παπακυριακού, μετά από  πολύωρη μάχη ενάντια στον αποικιακό Βρετανικό στρατό, έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι,υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους τα πάτρια εδάφη. Θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση και την  Ένωση της Κύπρου με την μάνα Ελλάδα.

Τέλη Αυγούστου, οι τέσσερις αγωνιστές της ΕΟΚΑ επισκέφθηκαν  το χωριό Λιοπέτρι της επαρχίας Αμμοχώστου με σκοπό να εκπαιδεύσουν τα μέλη της ΕΟΚΑ που βρίσκονταν εκεί, σε θέματα που αφορούσαν τις ενέδρες.

1 Σεπτεμβρίου 1958.Μετά από προδοσία, οι Άγγλοι αποικιοκράτες κατέφθασαν στο χωριό με σκοπό να εντοπίσουν τους τέσσερις αγωνιστές. Τα τέσσερα παλικάρια, μόλις αντιλήφθηκαν πως οι αποικιοκράτες θα απέκλειαν το χωριό, αναγκαστικά θα έπρεπε να καταβάλουν προσπάθειες ώστε να διαφύγουν τον επερχόμενο κίνδυνο. Ένας ντόπιος συναγωνιστής, τους έβαλε στο ιδιωτικό του αυτοκίνητο, με σκοπό να απομακρυνθούν από το χωριό. Καθώς βρίσκονταν προς την έξοδο του χωριού, συναντήθηκαν με Βρετανούς στρατιώτες, οι οποίοι επιχείρησαν να τους ανακόψουν πυροβολώντας τους. Οι τέσσερις αγωνιστές ανταπέδωσαν τους πυροβολισμούς, καταφέρνοντας να διαφύγουν. Αναγκάστηκαν να επιστρέψουν στο Λιοπετρί και πιο συγκεκριμένα στο σπίτι του Παναγιώτη Καλλή. Ο Παναγιώτης Καλλής ήταν ο ιδιοκτήτης του Αχυρώνα, στον οποίο κρύφτηκαν οι τέσσερις αγωνιστές.

Τα ξημερώματα της 2ας Σεπτεμβρίου, οι Βρετανοί μετά από πληροφορίες περικύκλωσαν τον Αχυρώνα. Τα μέλη της οικογένεια Καλλή, υπέστησαν φρικτά  βασανιστήρια με σκοπό να αποκαλύψουν τον χώρο που βρίσκονταν οι αγωνιστές, χωρίς όμως να ομολογήσουν το οτιδήποτε.

Το πρωινό της 2ας Σεπτεμβρίου οι Άγγλοι στρατιώτες άρχισαν να πυροβολούν και να ρίχνουν χειροβομβίδες προς τον Αχυρώνα. Τα τέσσερα παλληκαριά δεν πτοήθηκαν, αλλά αντιθέτως συνέχισαν ακάθεκτοι να πυροβολούν και να πολεμούν με λιονταρίσια τόλμη και απαράμιλλο σθένος. Μετά από πολύωρη μάχη, Αγγλικό ελικόπτερο πέταξε πάνω από τον Αχυρώνα, έριξε εμπρηστικά και στην συνέχεια  έλουσε τον Αχυρώνα με βενζίνη. Τα φλογοβόλα μετέτρεψαν τον αχυρώνα σε παρανάλωμα πυρός. Τα τέσσερα παλληκάρια, βγήκαν έξω από τον φλεγόμενο αχυρώνα πυροβολώντας, μέχρι που έπεσαν νεκροί από τα πυρά των Άγγλων στρατιωτών, ποτίζοντας με το αίμα τους το δέντρο της λευτεριάς και της ανδρείας.

Οι ήρωες του Αχυρώνα του Λιοπετρίου έπεσαν ηρωικά μαχόμενοι, υπερασπιζόμενοι μέχρι τέλους τις προαιώνιες αξίες της φυλής μας. Στην κρίσιμη μάχη, δεν λιγοψύχησαν, δεν υποχώρησαν, δεν δειλιάσανε. Σε εποχή κατάπτωσης των αξιών, οι τέσσερις ήρωες του Αχυρώνα αποτελούν σπουδαίο παράδειγμα αρετής, αυταπάρνησης και αυτοθυσίας. Η αδούλωτη γενιά του 55-59 δεν είχε συμβιβαστεί με την κατοχή, αλλά αντιθέτως αντιστάθηκε και αγωνίστηκε με θάρρος και ζήλο για την προάσπιση της πατρίδας και την διαφύλαξη της κληρονομιάς μας.

Βλέπουμε την νεολαίας μας να αδιαφορεί για αξίες, ιδανικά και ιδέες. Μια νεολαία βυθισμένη στην κόλαση των ναρκωτικών και σε ένα ψεύτικο ευδαιμονισμό. Νέοι εγωκεντρικοί, αποχαυνωμένοι, έρμαια του άκρατου υλισμού και του καταναλωτισμού. Εμείς, οι νέοι του Μετώπου Νεολαία του ΕΛΑΜ θα αγωνιστούμε με όλες μας τις δυνάμεις, να αφυπνίσουμε την νεολαία η οποία βρίσκεται πνιγμένη μέσα στην σήψη και την παρακμή.

Εν έτη 2017,σύσσωμος ο πολιτικός κόσμος του τόπου, στηρίζει την εξεύρεση μιας λύσης τύπου ομοσπονδίας. Γιατί δεν λένε στον κόσμο οι πολιτικάντηδες του σάπιου πολιτικού συστήματος, ότι όπου εφαρμόστηκε ομοσπονδία στηριγμένη σε εθνοτικές διαφορές, αυτή κατέρρευσε;; Αποκαλούν εμάς διχοτομιστές, αυτοί που προωθούν την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, η οποία χωρίζει τα εδάφη και τον λαό, σε δύο ζώνες και δύο κοινότητες. Πριν από περίπου μισό αιώνα, τα αδούλωτα νιάτα της Κύπρου, μας δίδαξαν με την θυσία τους πως η λευτεριά κατακτιέται με σκληρούς αγώνες και θυσίες και όχι με υποχωρήσεις και οδυνηρούς συμβιβασμούς.

Οι ήρωες της ΕΟΚΑ δεν θυσιάστηκαν για μια λύση τύπου ομοσπονδίας, αλλά για μια Κύπρο, ελεύθερη και Ελληνική. Έχουμε χρέος απέναντι στους ήρωες και στις μελλοντικές γενιές Ελλήνων, να συνεχίσουμε τον αγώνα, ώστε ο Κυπριακός Ελληνισμός να επιβιώσει και να αναπτυχθεί στις πατρογονικές του εστίες. Αγώνας μέχρι να κυματίσει η Γαλανόλευκη σε κάθε γωνιά της αιματοβαμμένης μας πατρίδας.

 

                                                                                     Σωτήρης Παπακυριακού
Μέτωπο Νεολαίας
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)