Σε «shortlist» πέντε ατόμων για τις Προεδρικές Εκλογές έχει καταλήξει το ΕΛΑΜ, σύμφωνα με πληροφορίες της «Σημερινής» της Κυριακής. Πρόκειται για τρία στελέχη του κόμματος και δύο εξωκομματικές δυνητικές υποψηφιότητες, που προέρχονται από τον ακαδημαϊκό χώρο. Εντός Σεπτεμβρίου το εθνικιστικό κόμμα θα μελετήσει ενδελεχώς τις πέντε αυτές προσωπικότητες, έτσι ώστε να κινηθούν οι διαδικασίες επικύρωσης της υποψηφιότητάς του. Βέβαια, όπως δήλωσαν πηγές από το ΕΛΑΜ στην εφημερίδα μας, θεωρούν ότι δεν υπάρχει κανένας λόγος βιασύνης, ενώ δεν προτίθενται να αλλάξουν κάτι ουσιαστικό στον τρόπο που διεκδικούν όλες τις εκλογές, ενόψει των Προεδρικών του Φεβρουαρίου. Το επιτελείο αναμένεται να στηθεί μετά την επιλογή υποψηφίου.

Το ενδεκαμελές Πολιτικό Συμβούλιο του ΕΛΑΜ θα καταλήξει σε ένα ή δύο ονόματα και θα προωθήσει την πρότασή του στην Κεντρική Επιτροπή για επικύρωση. Σε περίπτωση που τελικά προωθηθούν δύο ονόματα, οι διαδικασίες προβλέπουν την πραγματοποίηση ψηφοφορίας.

Αυτό που δεν χωρά αμφιβολία είναι πως θα υπάρξει αυτόνομη κάθοδος του ΕΛΑΜ, καθώς η επιλογή υποστήριξης κάποιου από τους άλλους υποψηφίους δεν βρίσκεται στο τραπέζι. Όπως τονίζουν στελέχη του κόμματος, οι επαφές τους με τη βάση έχουν καταστήσει ξεκάθαρο πως η συντριπτική πλειοψηφία των ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ επιθυμούν το κόμμα να έχει τον δικό του υποψήφιο και απορρίπτουν τις άλλες επιλογές.

Ανάλογες παραινέσεις δέχονται και από πρόσωπα πέραν της γνωστής βάσης ψηφοφόρων του ΕΛΑΜ, που εμφανίζονται πρόθυμοι να υποστηρίξουν μια τέτοια, εναλλακτική υποψηφιότητα. Όπως, μάλιστα, έχει επισημανθεί στη «Σ», ο κόσμος έχει «ξεθαρρέψει» μετά την εκλογή του εθνικιστικού κόμματος στη Βουλή και το κλίμα έναντί του ανάμεσα στο κοινό έχει βελτιωθεί, κάτι που αναμένεται να επιχειρήσουν να κεφαλαιοποιήσουν κατά την προεκλογική εκστρατεία.

ΠΗΓΗ