Έτος 2017. Καθημερινά κοιτώντας τριγύρω μου, αντικρίζω  ανθρώπους απελπισμένους, θύματα της οικονομικής κρίσης που μαστίζει τον τόπο μας τα τελευταία χρόνια. Υπάρχουν συμπατριώτες μας οι οποίοι εξαιτίας των δυσβάσταχτων οικονομικών υποχρεώσεών, έφτασαν στο τραγικό σημείο να θέσουν τέρμα στην ζωή τους. Άραγε, πρώτη φορά ο Ελληνικός λαός βιώνει την φτώχεια στο πετσί του;; Όχι, βέβαια. Την δεκαετία του 50’, αρκετές Ελληνικές οικογένειες στην Κύπρο ζούσαν κάτω από πολύ χειρότερες συνθήκες διαβίωσης σε σύγκριση με την σημερινή πραγματικότητα, αλλά κανένας Έλληνας δεν είχε αυτοκτονήσει λόγω φτώχειας και οικονομικής δυσχέρειας.

Πριν από περίπου μισό αιώνα, υπήρχαν επίσης Έλληνες που βρίσκονταν στο όριο της φτώχειας, αλλά πάντοτε τους έβλεπες με το χαμόγελο στα χείλη και ο λόγος είναι προφανής. Τότε η πλειονότητα των Ελλήνων πίστευε σε ιδανικά. Οι παραδόσεις, τα ήθη, τα έθιμα ήταν βαθιά ριζωμένα μέσα στις ψυχές των Ελλήνων. Η πίστη των προγόνων μας σε όλα αυτά, γέμιζε τις καρδίες τους με πραγματική χαρά και ευτυχία.

Εν έτει 2017, ο μέσος Έλληνας δεν πιστεύει σε αξίες και ιδανικά αλλά έχει την πεποίθηση πως αποκτώντας μπόλικο χρήμα, υλικά αγαθά και καταναλώνοντας, θα κατακτήσει την ευτυχία. Ο υλιστικός τρόπος ζωής καταντά τον άνθρωπο εγωκεντρικό, ατομικιστή και ψυχικά διεφθαρμένο. Αντιθέτως, ο ιδεαλισμός, οι ιδέες, εξυψώνουν τον άνθρωπο. Θα παραθέσω πιο κάτω ένα γράμμα του ήρωα μαθητή της ΕΟΚΑ, Πετράκη Γιάλλουρου, που έστειλε προς τον πατέρα του:

«Δεν συμφωνώ αγαπητέ μου πατέρα στο ότι ένας άνθρωπος πρέπει πρώτα να κοιτάξει για τον εαυτό του και ύστερα για την πατρίδα του. Τότε αυτός, καταντά άκρως εγωιστής, τομαριστής και μπορώ να πω αναίσθητος. Διότι όταν δεν κυριαρχεί μέσα του το αίσθημα της φιλοπατρίας, το ευγενέστερο των αισθημάτων, δεν είναι δυνατό να κυριαρχεί κανένα άλλο ευγενές αίσθημα… Εξ άλλου, αγαπητέ μου πατέρα, η ορμή του ανθρώπου προς την ύλη, δηλαδή τον πλούτο και την καλοπέραση και η ικανοποίηση τούτη, δεν προσφέρει την πραγματική ευτυχία του ανθρώπου. Την απόλυτη ευτυχία προσφέρει στους ανθρώπους και ιδίως όταν είναι Έλληνες, η ορμή προς τα ανώτερα ιδανικά την αγάπη προς την Πατρίδα και τον πόθο ακόμη και να θυσιαστεί για την ελευθερία της που είναι και δική του ατομική ελευθερία και αξιοπρέπεια».

Επίσης, η μάστιγα των ναρκωτικών έχει εξαπλωθεί στην νεολαία μας και  πλήττει ένα μεγάλο μέρος της κοινωνίας μας. Η χρήση ναρκωτικών ουσιών στην Κύπρο παρουσιάζει ραγδαία άνοδο τις τελευταίες δεκαετίες. Η έλλειψη ιδανικών και αληθινών προτύπων οδηγεί νέους ανθρώπους να πέφτουν στην παγίδα των ναρκωτικών, αναζητώντας  τεχνητούς παραδείσους.

Στην αντίπερα όχθη, το Μέτωπο Νεολαίας του ΕΛΑΜ αποτελείται από νέους  ιδεολόγους και μπολιασμένους με τις αξίες και τα ιδανικά της φυλής μας. Έλληνες  με ατσαλένια θέληση και πυγμή. Εμείς, οι νεολαίοι του ΕΛΑΜ, απεχθανόμαστε την λατρεία του χρήματος και τον άκρατο συμφεροντολογισμό. Αγωνιζόμαστε για το «εμείς» και όχι για το «εγώ». Με μοναδικό γνώμονα την αναγέννηση του Ελληνικού έθνους, αγωνιζόμαστε με όλες μας  τις δυνάμεις μέχρι την τελική νίκη.

Αγώνας μέχρι να αφυπνιστεί και ο τελευταίος Έλληνας. Ο δρόμος που διαλέξαμε είναι γεμάτος αγκάθια και λακούβες, αλλά το γεγονός αυτό δεν μας δίνει κανένα δικαίωμα να παρατήσουμε τον αγώνα. Θα αγωνιστούμε μέχρι τέλους για την Πατρίδα και τον Λαό μας. «Χρωστάμε σ’ όσους ήρθαν, πέρασαν, θα ‘ρθούν, θα περάσουν. Κριτές, θα μας δικάσουν, οι αγέννητοι, οι νεκροί».

Σωτήρης Παπακυριακού
Μέτωπο Νεολαίας
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)