Ο ιδιωτικός τομέας χωλαίνει και όσοι νέοι θα ήθελαν να ενταχθούν στην αγορά εργασίας ως αυτοεργοδούτεμενοι το σκέφτονται διπλά και τριπλά διότι οι συνθήκες δεν τους ευνοούν. Από την μια οι Κοινωνικές Ασφαλίσεις, που είτε θέλουμε να το πιστέψουμε είτε όχι είναι ένα πολύ μεγάλο κονδύλι για τους αυτοεργοδοτούμενους και από την άλλη η έλλειψη ρευστότητας (και κινήτρων βεβαίως-βεβαίως) φρενάρει τους νέους για να ασχοληθούν με κάτι δικό τους. Ως εκ τούτου, αναγκάζονται να βγούν στο κυνήγι για μια δουλειά που να μπορεί να τους κάνει να ονειρευτούν ξανά.

Με τους μισθούς, όμως, των 700 ευρώ κανένας νέος δεν μπορεί να ονειρευτεί. Πώς θα ενοικιάσει σπίτι, πώς θα αγοράσει αμάξι, πώς θα παντρευτεί και πώς θα κάνει οικογένεια και να μεγαλώσει παιδί; Ας δοκιμάσει ο περισπούδαστος Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης να ζήσει με 700 ευρώ για 5-6 μήνες και μετά ας έρθει να μας πεί ξανά για την περιβόητη εκείνη ανάπτυξη που μόνο ο ίδιος βλέπει.

Όσοι μας κυβέρνησαν δεν προνόησαν ούτε τα αυτονόητα και μας έχουν φτάσει εδώ που μας έφτασαν μέχρι σήμερα. Δεν υπάρχουν Μέσα Μεταφοράς και αυτό σίγουρα είναι ένα μεγάλο πλήγμα για την καθημερινότητά μας, αυξάνοντας ταυτόχρονα τα μηνιαία μας έξοδα.

Απαιτείται άμεσα αλλαγή στρατηγικής στην αγορά εργασίας και στην οικονομία γενικότερα και γι΄αυτό οι αρμόδιοι Υπουργοί ας αφήσουν στην άκρη τις μπαρούφες και να ασχοληθούν επιτέλους με τα σοβαρά προβλήματα και όχι να δηλώνουν όπου σταθούν και όπου βρεθούν ότι υπάρχει ανάπτυξη.

Τώρα, γι΄ αυτούς που ισχύριζονται ότι η Κύπρος βρίσκεται στο μέσο των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά στους κατώτατους μισθούς, απλά τους υπενθύμιζουμε ότι για παράδειγμα στην Ελλάδα υπάρχουν τόσα πολλά Μέσα Μεταφοράς που ο καθένας μπορεί να μετακινηθεί από μια πόλη σε άλλη πολύ φθηνά, ενώ η διατροφή είναι περίπου στο μισό από ότι η μέση τιμή στην Κύπρο.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ