Είναι άξιο απόριας εάν υπάρχουν ακόμη άνθρωποι που πιστεύουν ότι το καρότο μπορεί να αποτέλεσει πλέον ως πολιτικό δόλωμα για τον Μουσταφά Ακκιντζί. Ασφαλώς, αμφισβητούμε και γενικότερα εάν υπήρξαν άλλου είδους δολώματα, ώστε να επιτευχθεί ο στόχος της «λύσης».  Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σε όλα τα στάδια των συνομιλιών εκτός από τις γνωστές κολωτούμπες του, πρόλαβε και μάσησε το καρότο και ως εκ τούτου οι θιασώτες της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας έμειναν εκτεθειμένοι στις ορέξεις του, αλλά και πιο συγκεκριμένα στις ορέξεις τους νεοσουλτάνου Ταγίπ Ερντογάν, ο οποίος σαφέστατα φάνηκε ότι έδιδε οδηγίες στον Μουσταφά για το πώς θα χειριστεί τις όλες διαπραγματευτικές διαδικασίες.

Μάλιστα, πολλοί ήταν αυτοί που επιδίωξαν να μας πείσουν ότι βρισκόμαστε πολύ κοντά σε λύση και ότι όσοι έλεγαν το αντίθετο απλά παρήγαγαν στείρα αντιπολίτευση. Ασφαλώς και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο τους διέψευσε όλους διότι ήταν και είναι το μόνο κόμμα που παρέμεινε σταθερό στις απόψεις του, το μόνο που διαφώνησε πλήρως με όλα αυτά τα πήγαινε -έλα στην Ελβετία και στην τελική το μόνο κίνημα που είπε όχι στην Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία εξηγώντας πλήρως όλους τους λόγους.

Σε μια άλλη εξέλιξη, αλλά πολύ σχετική με τις τακτικές κινήσεις του Μουσταφά Ακκιντζί σημειώνουμε ότι τις τελευταίες ημέρες παρακολουθούμε ότι στα κατεχόμενα γίνεται επιδίωξη να διδαχθούν οι νέοι το κοράνι και στις παιδικές κατασκηνώσεις. Ως εκ τούτου αποδείχτηκε ότι δεν υπάρχει σεβασμός ούτε στις διαφορετικές θρησκευτικές πεποιθήσεις. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα ότι δεν υπάρχει κανένας σεβασμός των θρησκευτικών και ατομικών ελευθεριών και δικαιωμάτων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι υπάρχουν και πληροφορίες ότι αγόρια και κορίτσια στάληκαν από τα κατεχόμενα στην Τουρκία σε χωριστές κατασκηνώσεις και ότι έγινε θρησκευτική προπαγάνδα κάτι που αποδεικνύει περίτρανα ακόμη και την όλη στάση του Μουσταφά Ακκιντζί στο Μοντ Πελεράν, ο οποίος σε πολλές περιπτώσεις προσπαθούσε να δείξει ότι έχει την θέληση, αλλά εμείς οι ελληνοκύπριοι είναι που κρατάμε τέτοιες θρησκευτικές γραμμές.

Σε αυτό το σημείο πενθυμίζουμε το τσούνιασμά του για το Ενωτικό Δημοψήφισμα όταν τα δύο δήθεν μεγάλα κόμματα του τόπου άκουσαν τις προσταγές του και έτρεξαν άρον-άρον να κάνουν τροποποιήσεις για να τον αφήσουν ευχαριστημένο και να επιστρέψει στις συνομιλίες με τα γνωστά συνεπακόλουθα, όμως, για την διδασκαλία του κορανιού ακόμη και στις παιδικές κατασκηνώσεις δεν γίνεται ούτε λόγος από τον ίδιο τον Μουσταφά κάτι που πρέπει να γίνει μάθημα σε όλους αυτούς που εδώ και χρόνια υποστηρίζουν ότι η ΔΔΟ θα μας φέρει πιο κοντά. Ίσως να εννοούν την Τουρκία πιο κοντά σε ολόκληρη την Κύπρο.

Τέλος, αποδεικνύεται για πολλοστή φορά ότι η στρατηγική του Ερντογάν έχει άμεσο αντίκτυπο και στα κατεχόμενα και ότι πράττουν κατά γράμμα τις εντολές του διότι δεν είναι τυχαίο το γεγονός για την ανάγνωση του κορανιού εντός της Αγίας Σοφιάς κατά παράβαση ακόμη και της ίδιας της πολιτιστικής φυσιογνωμίας που αποδόθηκε το 1935 στον ναό.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ