Η είδηση της αυτόνομης καθόδου του ΕΛΑΜ στις επερχόμενες Προεδρικές εκλογές έφερε μαζί της και πολλές αντιδράσεις, είτε θετικές είτε αρνητικές. Δεν θα σταθώ στις θετικές αφού προέρχονται από άτομα τα οποία γνωρίζουν ακριβώς τη ψυχοσύνθεση του Κινήματός μας και στέκονται στο πλευρό μας αναγνωρίζοντας πως για το ΕΛΑΜ δεν υπάρχει κανένας άλλος δρόμος παρά αυτός που χάραξε στη σύντομη πολιτική του σταδιοδρομία. Την ίδια ώρα άνθρωποι που δεν θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν ΕΛΑΜίτες αναγνωρίζουν πλήρως πως το Εθνικιστικό Κίνημα παράγει ένα εντελώς γνήσιο και ειλικρινή λόγο που δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να συμπλεύσει με την πολιτικάντικη νοοτροπία που κυριαρχεί στους υπόλοιπους υποψηφίους.

Από την άλλη όμως υπάρχουν πολίτες που θεωρούν πως η υποψηφιότητα του ΕΛΑΜ είναι λανθασμένη. Πως θα πρέπει να αφήσουμε τις διαφορές μας και να στηρίξουμε τον τάδε υποψήφιο για να ρίξουμε τη σημερινή κυβέρνηση. Θεωρούν μάλιστα πως η προσέγγιση τους αυτή είναι σωστή αγνοώντας όμως πως μία τυραννία δεν είναι επιτρεπτό να αντικατασταθεί με μια άλλη, έστω και μικρότερης κλίμακας.

Το παρόν άρθρο δεν έχει σκοπό να εξηγήσει τους λόγους που το ΕΛΑΜ κατέρχεται αυτόνομα, ούτε γιατί δεν πρόκειται να υποστηρίξει τον ένα ή τον άλλο υποψήφιο. Αυτό το άρθρο δεν γράφεται για να «απολογηθούμε» που παραμένουμε φανατικά υπέρμαχοι των Ιδεών μας αλλά για να καταδείξει πως μέσα στη γενικότερη σαπίλα που κυριαρχεί σήμερα στο κυπριακό πολιτικό κατεστημένο υπάρχει μία αγνή και ξεκάθαρη φωνή.

Το αν διαφωνούμε περισσότερο με τον ένα υποψήφιο από τον άλλο δεν σημαίνει πως αυτόματα μας κάνει ακόλουθούς του ή χειροκροτητές. Το ΕΛΑΜ δεν ιδρύθηκε για να γίνει ένα από τα ίδια, ούτε για να εξαργυρώσει καριερίστικα την πολιτική υποστήριξη που λαμβάνει. Το ΕΛΑΜ ιδρύθηκε για ένα και μόνο σκοπό: Να γκρεμίσει το σάπιο πολιτικό κατεστημένο και στη θέση του να δημιουργήσει τις δομές ενός ισχυρού εθνικού κράτους που θα μπορεί να διεκδικήσει και να απαιτήσει αυτά που πραγματικά του ανήκουν μακριά από ξένες παρεμβάσεις.

Για αυτό λοιπόν και σε αυτές τις εκλογές το Κίνημά μας δεν μπορεί να παραμείνει ένοχα αμέτοχο, όπως και δεν έμεινε ποτέ. Υπάρχουν πράγματα στην ανθρώπινη ζωή που πρέπει να γίνονται ανεξάρτητα αν θα έχουν επιτυχία ή όχι. Και σε αυτά τα πράγματα χωρούν οι αξίες και τα ιδανικά ενός λαού που προδόθηκε, ενός λαού που είδε την πλάτη αυτών που εμπιστεύτηκε, ενός λαού που είδε του κόπους μιας ολόκληρης ζωής να σβήνονται σε μία νύκτα.

Αυτό το Λαό ακριβώς εκφράζει και το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο. Το Λαό που δεν θέλει να προδοθεί ξανά, το Λαό που δεν θέλει να πέσει θύμα της ίδιας πλεκτάνης που έπεσε και παλιά, το Λαό που σήμερα βρίσκεται σε νεαρές ηλικίες και θέλει να ζήσει στην Πατρίδα του με αξιοπρέπεια. Τους πιο πάνω ανθρώπους εκπροσωπεί το ΕΛΑΜ και οι πιο πάνω απαιτούν να δουν την οκτάσχημη ασπίδα και το ξίφος στο ψηφοδέλτιο του Φεβρουαρίου.

Όσοι έχουν ιδέες, απόψεις, κριτική αλλά κάθονται στον καναπέ του σπιτιού τους καλύτερα να συνεχίσουν εκεί και να μείνουν μακριά από εμάς. Για αυτούς θα παραμείνουμε για πάντα οι «αδίστακτοι ΕΛΑΜίτες» που δεν διστάζουν να τα βάλουν με τους πάντες, που δεν βολεύονται με τίποτα λιγότερο από την εθνική και κοινωνική ελευθερία.

Σωτήρης Ιωάννου
Πρόεδρος Μετώπου Νεολαίας
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)