Μπορεί οι προεδρικές εκλογές να πλησιάσουν και αυτή η Κυβέρνηση να προσπαθεί να μας πείσει ότι έχουμε περιέλθει πλέον σε ρυθμούς ανάπτυξης, όμως, εμείς ακόμη επιμένουμε να λέμε τις αλήθειες όπως τις αλήθειες τις λένε και οι ίδιοι οι αριθμοί, οι οποίοι για ακόμη μια φορά διαψεύουν τους ισχυρισμούς ότι όλα στην οικονομία πάνε καλά.

Σίγουρα στο Υπουργείο Οικονομικών θα αναζητούν εκ νέου για απαντήσεις και τρόπους χειρισμού για τα όσα ήλθαν στο φως της δημοσιότητας για το ύψος των μη εξυπηρετούμενων δανείων αυτή την φορά στον συνεργατισμό. Μάλιστα, την πρωτιά έχει η επαρχία Πάφου με ποσοστό 78,80% και ακολουθεί η επαρχία Λάρνακας – Αμμοχώστου με δείκτη κόκκινων δανείων 74,46%.

Ιδιαίτερο προβληματισμό ασφαλώς ότιπροκαλεί το γεγονός πως επαρχία Πάφου φαίνεται ότι διαχρονικά με βάση τα ιστορικά στοιχεία που παρουσιάζονται, εμφανίζει πρόβλημα στην εξυπηρέτηση δανείων. Τέλος του 2014 ο δείκτης των NPLs ήταν 79,46%, το 2015 αυξήθηκε στο 80,23% και το 2016 ήταν στο 79,62%. Στην επαρχία Λάρνακας ο δείκτης των προβληματικών δανείων τέλος του 2014 ήταν 70,63%, το 2015 στο 73,23%, το 2016 στο 73,62.

Καιρός είναι να δουν το μέγεθος του προβλήματος και το γεγονός ότι με την υπάρχουσα κατάσταση ο ιδιωτικός τομέας ακόμη νοσεί, οι νέοι μας ακόμη αναζητούν παράθυρο ελπίδας ή πόρτα εξόδου και τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις ψάχνουν το λάθος που πίστεψαν τα παχουλά λόγια όλων αυτών που μας κυβέρνησαν μέχρι σήμερα.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ