Φοβόμαστε ότι θα γίνουμε γραφικοί όσον αφορά στις φωνές διαμαρτυρίας μας για την οικονομική κατάσταση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων στην Κύπρο. Ο Υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης έχει διαψευστεί δεκάδες φορές, αφού όλες οι δηλώσεις τους περί ανάπτυξης στην ουσία πέφτουν στο κενό, μιας και η πραγματικότητα είναι άλλη.

Ξεκινώντας με τα νοικοκυριά, τα πράγματα είναι κάπως καλύτερα, όχι όμως για όλους, αλλά για τους λίγους, που σύμφωνα με τα νέα στατιστικά που είδαν πρόσφατα το φως της δημοσιότητας έχουν χρέος €22 δις (στις τράπεζες εννοείται) και καταθέσεις €29,02 δις.

Στις επιχειρήσεις τα πράγματα είναι πολύ άσχημα. Τα δάνεια των εταιρειών είναι στα €40,70 δις. και τα μετρητά και οι καταθέσεις στα €8,73 δις γεγονός που αποδεικνύει την άσχημη εικόνα στο επιχειρηματικό τοπίο.

Στο ενεργητικό των νοικοκυριών υπάρχουν χρεόγραφα αξίας €813 εκατ. μετοχές αξίας €9,12 δις. και λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία αξίας €6,79 δις. Πέρα από τις καταθέσεις το ενεργητικό των επιχειρήσεων περιλαμβάνει 2% σε χρεόγραφα που αντιστοιχεί σε €127 εκατ., 52% σε μετοχές αξίας €29,74 εκατ. και 27% σε λοιπά χρηματοοικονομικά στοιχεία που αντιστοιχεί στο ποσό των €15,81 εκατ. Εάν δεν υπήρχαν οι κυβερνήσεις των προηγούμενων ετών με τις καταστροφικές ενέργειες στην οικονομία και όχι μόνο τα πράγματα θα ήταν πολύ καλύτερα για όλους μας.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ