Επειδή τον τελευταίο καιρό γίνεται (αρκετός) λόγος για την πολιτική σκακιέρα  με αφορμή το κυπριακό θα θέλαμε να διευκρινίσουμε ότι σε μια σκακιέρα δεν παίζουν μόνο σημαντικό ρόλο τα 8 πιόνια στην πρώτη γραμμή, αλλά ο συνδυασμός κινήσεων με μια συγκεκριμένη στρατηγική που πλαισιώνεται από σειρά τακτικών κινήσεων. Γι’ αυτό και όσοι γνωρίζουν από σκάκι αντιλαμβάνονται τον ρόλο του καθενός από τα 16 κομμάτια που απαρτίζουν την παρτίδα για τον κάθε παίκτη. Άλλη κίνηση έχει το άλογο, άλλη ο αξιωματικός και άλλη ο πύργος και πάει λέγοντας.

Για να είμαστε ακόμη πιο συγκεκριμένοι, μιας και οι ειδήμονες του χώρου, είπαν να μιλήσουν για σκακιέρα, θα τους υπενθυμίσουμε ότι τα πιόνια (οι στρατιώτες δηλαδή) δεν κάνουν κινήσεις προς τα πίσω και το ξεκίνημα μιας παρτίδας μεταφράζεται ως απόρροια μιας στρατηγικής που θα χαράξει ο παίκτης κατά την πορεία και όχι μια στρατηγική ότι να ναι. Ακόμη και η κίνηση του αλόγου στο ξεκίνημα θεωρείται ως μέγιστο κομμάτι στρατηγικής, ώστε το άλογο χωρίς να μετακινηθεί κανένα άλλο πιόνι περνά από μόνο του στην πρώτη γραμμή. Στην πρώτη γραμμή που εμείς στην Ελβετία δεν είδαμε κανέναν μόνο τους πολιτικούς αρχηγούς των κομμάτων να τραπεζώνονται και τον Μουσταφά Ακκιντζί να έχει παρουσία βασιλιά και αρχηγού κράτους ταυτόχρονα!!!

Διότι στην σκακιέρα που έστησαν οι θιασώτες της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας όχι μόνο βλέπουμε πισωγυρίσματα, αλλά παρακολουθήσαμε και κινήσεις που μας έβγαλαν εκτός παιγνιδιού. Δώσαμε την βασίλισσα, δώσαμε τον βασιλιά, αλλά τι πήραμε; Τίποτα απολύτως απλά αναβαθμίσαμε όλα τα πιόνια του αντιπάλου και τώρα τρέχουμε έστω να πάρουμε μια ισοπαλία.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ