Το ναυάγιο στο Κρανς Μοντάνα και το αδιέξοδο στο Κυπριακό

Η διάσκεψη για το Κυπριακό πρόβλημα στο ελβετικό θέρετρο Κρανς Μοντάνα είχε τελικά αρνητική κατάληξη, μιας και οι συνεχείς υποχωρήσεις από την ελληνοκυπριακή πλευρά δεν κατέστησαν ικανές να κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία. Ενώ ο Νίκος Αναστασιάδης, με την σύμφωνη γνώμη του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, πρότεινε εκ νέου την εκ περιτροπής προεδρία, την οποία σημειωτέον είχε απορρίψει στις προγραμματικές του εξαγγελίες πριν γίνει Πρόεδρος της Δημοκρατίας, η τουρκική πλευρά παρέμεινε ανένδοτη στο θέμα της παραμονής τουρκικών στρατευμάτων στο νησί χωρίς χρονικό ορίζοντα για την αποχώρησή τους.

Ως εκ τούτου οι συνομιλίες οδηγήθηκαν σε ναυάγιο, αφού ένα σχέδιο λύσης το οποίο θα προνοούσε εκ περιτροπής προεδρία, εγγυήσεις και παραμονή των τουρκικών στρατευμάτων δεν επρόκειτο να περάσει σε τυχόν δημοψήφισμα και θα προκαλούσε δυσανάλογα μεγάλο πολιτικό κόστος, τουλάχιστον στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η συνεπακόλουθη κατάρρευση των συνομιλιών, προφανώς, φέρνει την πλευρά μας μπροστά σε νέα διλήμματα τα οποία πρέπει τάχιστα να απαντηθούν για να πορευτούμε στο μέλλον με όσο το δυνατόν καλύτερο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση του προβλήματός μας.

Ήδη, η έλλειψη στρατηγικού σχεδιασμού σε βάθος χρόνου μας έχει φέρει σήμερα μπροστά σε συγκεκριμένα δεδομένα τα οποία θα μπορούσαν να ήταν πιο θετικά για την πλευρά μας, αν είχαμε σχεδιάσει στο παρελθόν μια συγκεκριμένη στρατηγική πορεία.

Η γεώτρηση της ΤΟΤΑΛ και η ανυπαρξία της Κυπριακής Δημοκρατίας ως ναυτικής δύναμης.

Στα μέσα περίπου του Ιουλίου, το γεωτρύπανο West Capella, θα ξεκινήσει την διερευνητική γεώτρηση στο Οικόπεδο 11, διερευνώντας το κοίτασμα Ονησίφορος. Πρόκειται για μια σχετικά μακρά διαδικασία, τουλάχιστον δύο ή και περισσότερων μηνών, με σκοπό την επιβεβαίωση των σεισμικών ερευνών για την ύπαρξη φυσικού αερίου ή και πετρελαίου, στο υπό διερεύνηση κοίτασμα. Η γειτνίασή του με το κοίτασμα Ζορ, εντός της Αιγυπτιακής ΑΟΖ, αυξάνει τις ελπίδες για μια θετική ανακάλυψη στο κοίτασμα Ονησίφορος, πράγμα που θα επιτρέψει σε καλύτερους σχεδιασμούς για την μελλοντική ενεργειακή πολιτική της Κυπριακής Δημοκρατίας και του Ελληνισμού ευρύτερα.

Οι πιθανές όμως θετικές ανακαλύψεις εντός της Κυπριακής ΑΟΖ, τείνουν να επισκιαστούν από τις απειλές της Άγκυρας ως προς τις έρευνες αυτές. Συγκεκριμένα, αμέσως μετά την κατάρρευση των συνομιλιών,  η Τουρκία προχώρησε σε δήλωση που προκλητικά αναφέρει πως η Ελληνοκυπριακή κοινότητα πρέπει να σταματήσει τις μονομερείς ενέργειες για την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων καθώς αυτές ανήκουν και στις δύο κοινότητες του νησιού! Απορίας άξιο θα ήταν αν θα είχαν την ίδια ευαισθησία στην περίπτωση που το φυσικό αέριο ανακαλυπτόταν βόρεια του νησιού…

Παρ’ όλες τις αστείες τουρκικές αιτιάσεις, η ύπαρξη του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού και της τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας είναι μία πραγματικότητα, που η Κυπριακή Δημοκρατία θα πρέπει να λάβει πολύ σοβαρά υπόψη. Ιδιαίτερα στο μέλλον, όταν με το καλό προχωρήσουμε σε εξόρυξη των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ. Εδώ υπεισέρχεται το θέμα της έλλειψης μακροχρόνιας στρατηγικής. Για ποιο λόγο, ενώ από το 2009 γνωρίζαμε πως πιθανόν να υπάρχουν κοιτάσματα φυσικού αερίου και πετρελαίου στην κυπριακή ΑΟΖ, δεν προχωρήσαμε στην ενδυνάμωση του Πολεμικού Ναυτικού της Εθνικής Φρουράς; Με ποιο τρόπο θα μπορέσουμε να προστατέψουμε τις μεγάλες επενδύσεις που έγιναν και θα γίνουν, αν η Εθνική Φρουρά δεν διαθέτει σκάφη ανοικτής θαλάσσης; Μέχρι πότε πρέπει να βασιζόμαστε αποκλειστικά στις πλάτες άλλων για να υπερασπιζόμαστε τα κυριαρχικά μας δικαιώματα;

Οι λύσεις υπάρχουν ακόμα και για μικρά κράτη που θέλουν να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στην περιοχή τους. Άλλωστε τα πιθανά οφέλη από την εκμετάλλευση των υδρογονανθράκων της κυπριακής ΑΟΖ, ανέρχονται από 300 δισεκατομμύρια δολάρια μέχρι και το ιλιγγιώδες ποσό των 1,3 τρισεκατομμυρίων δολαρίων, που αν χρησιμοποιηθούν σωστά θα είναι ένα πολύ μεγάλο όπλο στα χέρια της Κυπριακής Δημοκρατίας…

Εθνική Στρατηγική Τώρα!

Το ναυάγιο στις διαπραγματεύσεις, οι εξελίξεις στο ενεργειακό ζήτημα αλλά και οι εν γένει γεωπολιτικές ανακατατάξεις στην Ανατολική Μεσόγειο, επιβάλλουν σε μια πανεθνική αλλαγή στρατηγικής για το Κυπριακό.

Το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο, ήδη, έχει καταθέσει γραπτώς στο Εθνικό Συμβούλιο την πρότασή του για απόρριψη της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας και τους τρόπους που θα εξαναγκάσουμε την Τουρκία να πληρώνει το βαρύ τίμημα για την συνεχιζόμενη εισβολή και κατοχή. Μόνο μέσω αυτής της οδού πρόκειται να επιβιώσει ο Κυπριακός Ελληνισμός στις πατρογονικές του εστίες.

Χρίστος Χρίστου
Πρόεδρος ΕΛΑΜ