Η Τουρκία συνεχίζει το καθιερωμένο της παιγνίδι σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, η οποία όπως παντά, συστήνει ψυχραιμία. Λέξεις όπως πρωτοβουλία και καταγγελία δεν υπάρχουν στο λεξιλόγιο των Κυβερνώντων. Σιγά, μην καταγγελθεί η Τουρκία και μας κρατήσει μούτρα (εκτός από τον Ακκιντζί) και ο Ερντογάν. Ίσως να αποτελεί και την μαγική λέξη του προεδρικού: ΨΥΧΡΑΙΜΙΑ το γιατί να είμαστε ψύχραιμοι κανένας δεν μας το λέει.

Ιδιαίτερα, τώρα που αποδείχτηκε (και απόρουμε γιατί ακόμη επιμένουν) ότι λύσεις όπως η Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία δεν πρόκειται να δώσουν την πολυπόθητη ελευθερία στον τόπο μας, αλλά αντιθέτως δίδουν τα δικαίωματα εκείνα στην Τουρκία να μπορεί να επεμβαίνει και στο ελεύθερο κομμάτι του νησιού μας. Αυτό μάλιστα, το έχει πει πολλές φορές και ο Ταγίπ Ερντογάν, αλλά ούτε καταγγέλθηκε ποτέ για την στάση και συμπεριφορά του απέναντι σε ένα Κράτος μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ίσως γιατί εμείς δεν το έχουμε ζητήσει.

Ευκαιρίες μας δόθηκαν αρκετές, αλλά αποδείχτηκε περίτρανα ότι δεν θέλουμε οποιεσδήποτε αφορμές για να φέρουμε την Τουρκία σε δύσκολη θέση, ενώ στην ουσία αυτό είναι και ένα πολύ καλό χαρτί στα χέρια μας για την πολυπόθητη απελευθέρωση του νησιού μας.

Υπενθυμίζουμε ότι καθώς φωνές στην Τουρκία συνεχίζουν να καλούν σε επαναφορά της θανατικής ποινής, ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε, με αφορμή την επέτειο του αποτυχημένου πραξικοπήματος, πως η ΕΕ «κρατά το χέρι τεταμένο στην Τουρκία, αλλά η πόρτα θα κλείσει εάν επανέλθει η εσχάτη των ποινών». Σκεφτείτε τι θα γινόταν έαν σε αυτή την δήλωση έμπαιναν ως μικρές σφήνες για καταγγελίες της Κύπρου απέναντι στην Τουρκία όχι μόνο για τα όσα έπραξε το 1974, αλλά για τα όσα πράττει από τότε μέχρι σήμερα φθάνοντας μάλιστα και στις απαράδεκτες συμπεριφορές ενώπιον και των Ηνωμένων Εθνών στις περιβόητες συνομιλές στο Κραν Μοντανά, αλλά και στις απειλές για την ΑΟΖ μας. Η Τουρκία θα δεχόταν μια ακατάπαυστη πίεση από την ίδια την Ευρωπαϊκή Ένωση, αλλά δυστυχώς η Κυβέρνηση επιμένει να σκύβει το κεφάλι απέναντι στην προκλητικότητα και στις απειλές του Ταγίπ Ερντογάν.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ