Πιο κάτω ακολουθεί η τοποθέτηση από τον Πρόεδρο του Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.), Χρίστος Χρίστου, κατά την επετειακή ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων.

«43 χρόνια έχουν περάσει από τα τραγικά γεγονότα του Ιούλη του 1974.

Σε αυτή την επετειακή συνεδρίαση τιμούμε την μνήμη εκείνων που υπερασπίστηκαν με τη ζωή τους την Κυπριακή Δημοκρατία και την ελευθερία της Πατρίδας μας.

Ο διχασμός του λαού μας και τα εγκληματικά λάθη της εποχής έδωσαν την αφορμή που ζητούσε η Τουρκία για να εισβάλλει στο νησί μας.

Ο τουρκικός Στρατός σε συνεργασία με τους εδώ πράκτορες και παρακρατικούς της τρομοκρατικής οργάνωσης ΤΜΤ, έσπειρε τον όλεθρο και την καταστροφή.

Χιλιάδες  οι νεκροί και οι αγνοούμενοι, δεκάδες χιλιάδες οι Έλληνες της Κύπρου που αναγκάστηκαν δια της δύναμης των όπλων να εγκαταλείψουν τις πατρογονικές τους εστίες και να οδηγηθούν στον δρόμο της προσφυγιάς και του ξεριζωμού.

Στη συνέχεια, η Τουρκία για να ολοκληρώσει το έγκλημά της ξεκίνησε συστηματικά τον εποικισμό των κατεχόμενων εδαφών μας.

Στα χρόνια που πέρασαν άλλοι θα ξεχάσουν και άλλοι βασανιστικά θα θυμούνται για πάντα εκείνες τις μέρες, γιατί καθημερινά ο πόνος από τα τραύματα στα σώματά τους δεν τους αφήνει ποτέ να ξεχάσουν.

Μιλώ για εκείνους που αυτή η Πολιτεία αμέλησε να τους παρέχει ακόμη και τα πιο βασικά, όπως είναι η κατάλληλη ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

Οι πληγές της βάρβαρης εισβολής είναι ακόμη και σήμερα ανοιχτές.  Δεκάδες είναι οι κηδείες των ανθρώπων μας που αγνοούνταν για δεκαετίες. Οι θλιμμένοι συγγενείς παραλαμβάνουν ένα μικρό κουτί με ελάχιστα κόκκαλα και καλούνται να θάψουν το αγαπημένο τους πρόσωπο.

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Επί της ευκαιρίας της παραλαβής μέρους του υλικού του «Φακέλου της Κύπρου» από την Βουλή των Αντιπροσώπων, θα θέλαμε να χαιρετήσουμε την ενέργεια αυτή, η οποία κινείται προς την ορθή κατεύθυνση και αποτελεί αναμφισβήτητα μια ιστορικής σημασίας πράξη.

43 χρόνια είναι πάρα πολλά για να παραμένει στο σκοτάδι τα γεγονότα της περιόδου. Είναι καιρός να αποδοθεί δικαιοσύνη και ευθύνες εκεί όπου αναλογούν.

Οφείλω κάπου εδώ να υπενθυμίσω όμως, ότι ενώ άλλες πολιτικές δυνάμεις έβαζαν εμπόδια για την παράδοση του Φακέλου της Κύπρου, οι Έλληνες Εθνικιστές σε Ελλάδα και Κύπρο ζητούσαν επιτακτικά το άνοιγμα του.

Δυστυχώς η τραγική αλήθεια είναι ότι η Μεταπολίτευση του «Η Κύπρος κείται μακράν και δεν μπορούμε να την βοηθήσουμε» στηρίχθηκε και θεμελιώθηκε πάνω στο δράμα και την καταστροφή της Κύπρου.

Η μεταπολίτευση ήταν αυτή που με απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Απρίλιο του 1975, απαγόρευσε διερεύνηση για το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή, με τη δικαιολογία ότι τούτο επέβαλλαν «εθνικοί λόγοι».

Ποιοι λόγοι είναι αυτοί; Τι φοβούνται και τι κρύβουν;

Ως Εθνικιστές πιστεύουμε ότι Εθνικό είναι το αληθές. Σταθερή θέση του Κινήματος μας είναι ότι όποιος ευθύνεται για την προδοσία της Κύπρου θα πρέπει να τιμωρηθεί. Ως εκ τούτου ζητούμε επίσημα να ανοίξει ο Φάκελος της Κύπρου και να αποκαλυφθεί ολόκληρη η ιστορική αλήθεια.

Κύριε Πρόεδρε,

Η κατάληξη αλλά και η διαδικασία της τελευταίας διάσκεψης για το Κυπριακό, έδειξε για ακόμη μία φορά το απόλυτο αδιέξοδο στο οποίο έχουμε οδηγηθεί στο Εθνικό μας θέμα.

Η συνεχιζόμενη πολιτική των παραχωρήσεων  και του κατευνασμού του κατακτητή έχει αποδειχθεί πλήρως αποτυχημένη αφού μας απομακρύνει από την δίκαιη λύση και τροφοδοτεί νέες παράλογες αξιώσεις από την κατοχική δύναμη.

Ακόμη και αυτή την στιγμή, η Τουρκία δείχνει το πραγματικό της πρόσωπο.

Πολεμικά σκάφη βρίσκονται στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη με σκοπό να παρεμποδίσουν τις διαδικασίες έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων που διεξάγει η γαλλική ΤΟΤΑΛ.

Το ναυάγιο των συνομιλιών και οι επιθετικές κινήσεις της Άγκυρας δείχνουν την ανάγκη χάραξης νέας στρατηγικής για την αντιμετώπιση της απειλής.

Είναι ιστορική συγκυρία και ιστορική ευκαιρία να απαλλαγούμε από αδιέξοδες πολιτικές του παρελθόντος. Πολλοί υποστηρίζουν ότι ο χρόνος λειτουργεί εις βάρος μας, όμως εμείς βλέπουμε να συμβαίνει το αντίθετο.

Οι συνεχείς διπλωματικές συγκρούσεις του νέο-οθωμανού Ερντογάν, με ισχυρές δυνάμεις θα οδηγήσουν με μαθηματική ακρίβεια στην απομόνωση και στην αποδυνάμωση της Τουρκίας.

Εμείς από την πλευρά μας, ζητούμε την επανατοποθέτηση του Κυπριακού στις ορθές του βάσεις, ως πρόβλημα εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Δεν νοείται, να ζητούμε από μόνοι μας, από διεθνώς αναγνωρισμένο κράτος να υποβιβαστούμε σε κοινότητα.

Είναι ανάγκη να απαλλαγούμε από τα φοβικά σύνδρομα που διακατέχουν μεγάλη μερίδα της πολιτικής ηγεσίας του τόπου μας.

Είναι πια ολοφάνερο ότι η επιδιωκόμενη λύση της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας οδηγεί αναπόφευκτα σε συγκεκαλυμένη διχοτόμηση, με τους Τούρκους κυρίαρχους στο βορρά και συγκυρίαρχους στο Νότο.

Επίσης, η πολιτική ισότητα μεταξύ του 82% με το 18% αποτελεί ευθεία παραβίαση της δημοκρατικής αρχής «ένας άνθρωπος – μία ψήφος».

Για να μην καταλήξει η Κύπρος να γίνει νέα Ίμβρος, οφείλουμε να αντιληφθούμε ότι δεν είμαστε υπήκοοι της οθωμανικής αυτοκρατορίας αλλά ελεύθεροι άνθρωποι και υπερήφανοι που διεκδικούμε το αυτονόητο. Την απελευθέρωση της Πατρίδας μας και την δικαίωση του λαού μας.»