Μια παλιά λαϊκή ρήση έλεγε: «Τον αράπη κι αν τον πλένεις το σαπούνι σου χαλάς»! Απορώ,  δηλαδή πώς δεν κατηγόρησαν τον εμπνευστή αυτής της παροιμίας ως ρατσιστή, αφού στις ημέρες που διανύουμε, ο κίνδυνος να κατηγορηθείς ρατσιστής είναι περισσότερο από ορατός σε κάθε σου λέξη.

Παραφράζω λίγο (ως και αρκετά) και λέγω: Τον Τούρκο κι αν τον ακούς…την ώρα σου σπαταλάς! Αποδεδειγμένα, δηλαδή, όσο ακούμε τον υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας όχι μόνο δεν βγάζουμε άκρη, αλλά καταλαβαίνουμε πλήρως (και επακριβώς) ποια είναι τα σχέδια του Ερντογάν απέναντι στον Ελληνισμό της Κύπρου.

Απορώ, όμως, πώς όλοι αυτοί που μας κυβέρνησαν δεν αντιδρούν όχι μόνο στις δηλώσεις του Τσαβούσογλου, αλλά και στα όσα συμβαίνουν από πλευράς Τουρκίας γύρω μας. Μάλιστα, δεν μας φτάνει που δεν αντιδρούν αισιοδοξούν ότι υπάρχει ακόμη έδαφος στις συνομιλίες για λύση του κυπριακού μέσω μιας λύσης που ακούει στο όνομα Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία. Μέχρι και το έγκυρο ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters γράφει σήμερα ότι δύο πλοία και ένα υποβρύχιο του τουρκικού Πολεμικού Ναυτικού εστάλησαν να παρακολουθήσουν τη δραστηριότητα ενός γαλλικού πλωτού γεωτρύπανου στα ανοικτά της Κύπρου, στην ανατολική Μεσόγειο, ανακοίνωσε το τουρκικό γενικό επιτελείο, μια εξέλιξη που είναι πιθανό να σημάνει την κλιμάκωση της έντασης μεταξύ των δύο πλευρών μετά την κατάρρευση των διαπραγματεύσεων για την επίλυση του Κυπριακού την περασμένη εβδομάδα.

Με πολύ πιο απλά λόγια, η Κυπριακή Δημοκρατία αφήνει συνεχώς να διαφανεί (προς τα έξω διότι προς τα μέσα τους πήραμε χαμπάρι) ότι υπάρχει ακόμη έδαφος για συνομιλίες. Για τέτοια αισιοδοξία μιλάμε τη στιγμή που ο Τούρκος εισβολέας (να μην το ξεχνάμε) συνεχίζει να απειλεί.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ