Βόμβα μεγατώνων έριξε ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Στάνισλαβ Οσάτσι, κατά την συνάντηση του με τον Γ.Γ. Γραμματέα του ΑΚΕΛ. Ο κ. Οσάτσι δήλωσε ότι «η Ρωσία υποστηρίζει πως η Κύπρος πρέπει να είναι ενιαίο κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα, και δικαιώματα επέμβασης», όσα δηλαδή στηρίζει το Εθνικό Λαϊκό Μέτωπο (Ε.ΛΑ.Μ.) έναντι των διχοτομικών προτάσεων των υπολοίπων πολιτικών κομμάτων που στηρίζουν την Ομοσπονδία.

Πιο συγκεκριμένα ο Πρέσβης της Ρωσίας, κληθείς να σχολιάσει τη θέση της Τουρκίας ότι θα πρέπει πλέον να αναζητηθεί μια λύση του Κυπριακού εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών, ο Ρώσος Πρέσβης είπε ότι άκουσε αυτή τη θέση, σημειώνοντας ταυτόχρονα ότι «είναι δύσκολο να εξευρεθεί μια δίκαιη λύση εκτός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών».

«Θα δούμε τι θα γίνει. Εμείς θα επιμένουμε», πρόσθεσε, όπως οι προσπάθειες και οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού συνεχιστούν στα πλαίσια και εντός των παραμέτρων των Ηνωμένων Εθνών. «Ελπίζω πως και οι δύο πλευρές θέλουν αυτό και ότι αυτό θα γίνει» σημείωσε.

«Όπως ξέρετε η Ρωσία υποστηρίζει τη θέση πως η Κύπρος πρέπει να είναι ενιαίο κράτος χωρίς ξένα στρατεύματα, χωρίς δικαιώματα επέμβασης», είπε.

Ο κ. Οσάτσι εξέφρασε επίσης την απογοήτευση του για το αποτέλεσμα της διάσκεψης για την Κύπρο στο Κραν Μοντάνα, προσθέτοντας ότι οι θέσεις των δύο πλευρών είναι ολοφάνερες.

Τις θέσεις που εκφράστηκαν τις τελευταίες μέρες τόσο από τον ΓΓ του ΟΗΕ για ένα φυσιολογικό κράτος, όσο και τις δηλώσεις του Πρέσβη της Ρωσίας για ενιαίο κράτος, θα πρέπει ως Κύπρος να αξιοποιήσουμε και επιτέλους να επανατοποθετήσουμε το Κυπριακό στις ορθές του βάσεις ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής, με μοναδικό στόχο την απελευθέρωση.