Είναι φανερό πως τα τελευταία χρόνια η παγκοσμιοποίηση έχει επηρεάσει την ζωή και τον τρόπο σκέψης των νέων της χώρας μας. Μέσα από την πρόσφατη όμως ιστορία βλέπουμε την συμβολή της νεολαίας στον απελευθερωτικό αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-1959, διακρίνοντας τεράστιες διαφορές στα ιδανικά και το αίσθημα ελευθερίας που διακατείχε τα παιδιά αυτά, σε σχέση με τα παιδιά του σήμερα σε ένα κόσμο κατανάλωσης και  καλοπέρασης.

«Σε καμάρωνα. Σε εθαύμαζα. Η ψυχή μου εσκίρτα στην ορμή των εθνικών εκδηλώσεων σου. Ένιωθα τον παλμό σου, ο οποίος με έσπρωχνε στις πιο τολμηρές αποφάσεις μου, γιατί ήξερα πως θα σε εύρισκα πάντα στο πλάι μου, εκτελεστήν πιστόν αλλά και τολμηρόν.

Χάραξες τον δρόμον, που πρέπει να ακόλουθη η νεολαία στους αγώνες του Έθνους. Το παράδειγμα σου θα εμπνέη τας επερχόμενος γενεάς. Η Κύπρος, ο Ελληνισμός και εγώ ο Αρχηγός σου σε καμαρώνουμε. Σε λίγο με πόνον θα σε αποχωριστώ… Σε ευχαριστώ, σε συγχαίρω, σε θαυμάζω για το έργον που επετέλεσες μέχρι σήμερον…».

Με αυτά τα λόγια ο θρυλικός Αρχηγός της ΕΟΚΑ Γεώργιος Γρίβας Διγενής αποχαιρέτησε την Άλκιμον Νεολάια της ΕΟΚΑ, λίγες μέρες  πριν την καταναγκαστική του αποχώρηση από την Κύπρο για την Αθήνα στις 13 Μαρτίου 1959. Από τα λόγια αυτά διακρίνουμε τον θαυμασμό  που είχε ο Αρχηγός της ΕΟΚΑ για την Νεολαία του και την τεράστια συμβολή των νέων στον αγώνα αυτό.

Οι ενήλικες συνηθίζουν να εναποθέτουν τις ελπίδες αυτής της μαρτυρικής μεγαλόνησου σε εμάς. Είμαστε όμως έτοιμοι να εκπληρώσουμε  το έργο που μας άφησαν ως παρακαταθήκη τα νέα αυτά παιδιά για απελευθέρωση και εθνική ανεξαρτησία;

Τα παιδιά με τις μαύρες μπλούζες θεωρούν ηθικό χρέος να συνεχίσουν αυτό τον αγώνα για ελευθερία και εθνική ανεξαρτησία. Πρότυπο για την Νεολαία του Ε.ΛΑ.Μ, η ηρωική συμπεριφορά των παιδιών της ΕΟΚΑ, που με την ατσαλένια και μόνο τους καρδιά τα έβαλαν με τους Άγγλους αποικιοκράτες χωρίς φόβο αλλά με υπερηφάνεια αποδεικνύοντας την αγάπη του Έλληνα για την ελευθερία.

Το Μέτωπο Νεολαίας Ε.ΛΑ.Μ αποδεικνυεί  μέσα από τους καθημερινούς του αγώνες, την συνέχιση αυτού του αγώνα που ξεκίνησε το 1955. Στους δρόμους, στα σχολεία και σε κάθε ετήσιο μνημόσυνο τον αγωνιστών της ΕΟΚΑ δείχνουμε πως δεν ξεχάσαμε τις θυσίες των ηρώων μας, από τις οποίες παραδειγματιζόμαστε. Ατενίζοντας το μέλλον με υπερηφάνεια καλούμε όλους τους Έλληνες νέους αυτού του νησιού να πυκνώσουν στις τάξεις  μας για να συνεχίσουμε τον αγώνα μας, ο οποίος έχει ένα και μοναδικό σκοπό, μια ελεύθερη και ελληνική πατρίδα.

Παναγιώτης Ευρυπίδου
Μέτωπο Νεολαίας
Εθνικού Λαϊκού Μετώπου (Ε.ΛΑ.Μ.)