Οι Κύπριοι είναι εκτεθειμένοι σε δάνεια δισεκατομμυρίων ευρώ και δεν εννοούμε τις κυπριακές επιχειρήσεις, αλλά τα ίδια τα νοικοκυριά.

Το ποσοστό των Κυπρίων που είναι κάτω από δανεισμό είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη και είναι λογικό ότι πολλοί συμπατριώτες μας να μην μπορούν να είναι συνεπείς στις δόσεις τους όχι γιατί δεν θέλουν, αλλά διότι αδυνατούν. Να μην ξεχνάμε ότι λόγω και του καυτού καλοκαιριού από την μια (στην κυριολεξία) με την θερμοκρασία να ξεπερνά και τους 40 βαθμούς, το ηλεκτρικό ρεύμα θα είναι κατά πολύ αυξημένο, ενώ τον Σεπτέμβριο ξεκινά και η νέα σχολική χρονιά κάτι που όλοι γνωρίζουμε ότι τα έξοδα θα είναι ακόμη περισσότερο αυξημένα.

Από την άλλη η αγορά κυρίως στην πρωτεύουσα έχει στεγνώσει από ρευστότητα και τα Σαββατοκύριακα πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις δεν βγάζουν ούτε τα έξοδα του κλιματιστικού, άρα αυτό θα είναι ακόμη ένα πλην σε αυτούς που αναμένουν (κυρίως τους αυτοεργοδοτούμενους) να βγάλουν το μηνιάτικο πόσο μάλλον να κατορθώσουν να δώσουν την δόση τους στην Τράπεζα.

Τα πιο πάνω είναι μερικά από τα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε στην Κύπρο όσον αφορά στην ρευστότητα και αυτό δεν είναι μόνο δική μας εκτίμηση, αλλά και των περισσότερο ειδικών σε θέματα οικονομίας που προβλέπουν ότι από τον Σεπτέμβριο και μετά θα εμφανιστεί ξανά το πρόβλημα των κόκκινων δανείων ίσως και σε νοικοκυριά που μέχρι σήμερα έστω και οριακά κατόρθωσαν να έχουν μια κάποια συνέπεια στην αποπληρωμή των δόσεών τους.

Είναι εδώ ο πολίτης που χρειάζεται το κράτος. Να προβλέπει και να ενεργεί υπέρ του συνόλου του πληθυσμού και όχι μεροληπτικά και με γνώμονα τα κομματικά συμφέροντα.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ