Είδαμε και το αποτέλεσμα του δείπνου. Του περιβοήτου δείπνου που οι θιασώτες της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας περίμεναν πώς και πως. Όμως, οι εξελίξεις τους διέψευσαν και ταυτόχρονα επιβεβαίωσαν όλους εμάς που εδώ και χρόνια υποστηρίζουμε ότι η ΔΔΟ είναι ανεφάρμοστη και παράλληλα αφήνει στο περιθώριο την Κυπριακή Δημοκρατία.

Οι υποχωρήσεις και αυτή την φορά μας άφησαν και άλλο εκτεθειμένους και στο τέλος της ημέρας κινδυνεύσαμε να συζητάμε ακόμη και για Συνομοσπονδία. Οι δηλώσεις του Μουσταφά Ακκιντζί σχετικά με την εκ περιτροπής προεδρία που περιλαμβανόταν στο πακέτο Γκουτέρες, η ε/κ πλευρά στις αρχικές προτάσεις της τη Δευτέρα δήλωνε ότι ήταν αντίθετη, αλλά στη συνέχεια έφτασε σ’ ένα σημείο όπου μπορούσε να το δεχτεί, αλλά μόνο με αντάλλαγμα έναν χάρτη της επιλογής τους και με 0 στρατεύματα και 0 εγγυήσεις έδειξε το προφανές ότι ναι μεν ζητούσαμε αλλά από την άλλη το δώσε ήταν περισσότερο από το πάρε.  Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο τουρκοκύπριος ηγέτης υποστήριξε ότι ενώ ο αρχικός χάρτης της ε/κ πλευράς περιελάμβανε τα χωριά Κυθρέα και Άγιο Σέργιο, τα τελευταία λεπτά οι Ε/κ δέχτηκαν τον χάρτη του σχεδίου Ανάν. Το σχέδιο Ανάν που ο κυπριακός λαός απέρριψε στο δημοψήφισμα.

Αναμένουμε τι έχουν να πουν όλοι αυτοί που ανέμεναν ότι θα υπάρξει θετικό αποτέλεσμα από το Κραν Μοντανά και αυτοί που εδώ και δεκαετίες πίεζαν, υπόσχονταν ότι η ΔΔΟ είναι η μόνη εφικτή λύση. Και όμως, η όλη διαδικασία κατέρρευσε και από όλο αυτό βγήκε ενισχυμένο το ψευδοκράτος, αφού με τις ενέργειες του κέρδιζε σε πολλά σημεία κάποιες έμμεσες αναγνωρίσεις.

Ανδρέας Θεοφυλάκτου

Υπεύθυνος Γραφείου Τύπου ΕΛΑΜ