Νέο σκάνδαλο αποκαλύπτει έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας με διασπάθιση 1,7 εκατ. ευρώ από τα χρήματα των φορολογουμένων.

Η απάτη κατά του δημοσίου αφορά την ενοικίαση σε εταιρεία κρατικού βιομηχανικού τεμαχίου για την περίοδο 1/4/2004 έως 30/06/2016, τεμάχιο το οποίο η εταιρεία αυτή υπενοικίασε για πολλαπλάσιο ποσό. Συγκεκριμένα το κράτος παραχώρησε τη χρήση του βιομηχανικού τεμαχίου για 80.000 ευρώ ενώ η εταιρεία αυτή εισέπραξε για την ίδια περίοδο 1.7 εκατ. ευρώ!

Πρόκειται για σκάνδαλο ολκής αφού η διαφορά του ποσού αποκαλύπτει την ζημία του Δημοσίου από διαφυγόντα κέρδη, η οποία ξεπερνά το 1,5 εκατ. ευρώ! Η αδιαφορία των κρατικών αξιωματούχων να προστατέψουν το δημόσιο συμφέρον αποκαλύπτεται εγκληματικό και η Δικαιοσύνη οφείλει να εξετάσει αν υπάρχουν και ποινικές ευθύνες για απάτη κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας πέραν των όποιων πειθαρχικών ή αστικών ευθυνών.

Επιπλέον, ο Γενικός Ελεγκτής, κ. Μιχαηλίδης, στην έκθεσή του κάνει μνεία στην τεράστια καθυστέρηση στην καταβολή των οφειλόμενων ενοικίων από τους ενοικιαστές κρατικών βιομηχανικών τεμαχίων, καθυστέρηση που πολλές φορές ξεπερνά και τα 5 έτη!

Οι οφειλές των κατεχόντων βιομηχανικά τεμάχια ανέρχονταν για το 2014 στα €5.918.099 και αυξήθηκαν σε €6.730.032 για το 2015. Σύμφωνα με τον κ. Μιχαηλίδη την αύξηση του οφειλόμενου ποσού ενισχύουν οι χρονοβόρες δικαστικές διαδικασίες καθώς επίσης και η άρνηση πολλών μισθωτών να συμμορφωθούν με αποφάσεις δικαστηρίων για καταβολή των οφειλόμενων ενοικίων.

Το πλέον σημαντικό σημείο της σχετικής έκθεσης του Ελεγκτή είναι ότι τα εν λόγω προβλήματα υφίστανται εδώ και δεκαετίες, χωρίς, μέχρι σήμερα, να τύχουν επίλυσης.

Αυτό που δεν λέει ο Γενικός Ελεγκτής είναι ότι η διασπάθιση δημοσίου χρήματος και η μη είσπραξη εκατομμυρίων ευρώ από το κράτος οφείλεται στην συμπαιγνία πολλών αρμόδιων οι οποίοι είχαν προφανώς και την απαραίτητη πολιτική κάλυψη.

Όταν το κράτος απαιτεί από τον απλό πολίτη να πληρώνει όλες του τις υποχρεώσεις απέναντί του, ανεξαρτήτως ποσού, κάποιοι, βρίσκουν την απαραίτητη κάλυψη εντός του κράτικού μηχανισμού, όχι μόνο να μην πληρώνουν αυτά που οφείλουν, αλλά και για να κερδοσκοπούν παράνομα εις βάρος του δημοσίου.